Poslodavci uz pomoć Poslovnog dnevnika pružaju priliku mladima i ove godine

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kod partnera koji se predstavljaju na stranicama ispred vas poslovnu praksu moći će odraditi i studenti slabijeg imovinskog stanja.

Svatko se od nas kroz rad na neki način potvrđuje, osjeća korisnim i ravnopravnim u vlastitoj zajednici. Svi imamo potrebu za osobnim razvojem pa zašto onda zanemariti ili ne razumjeti potrebe i osjećaje osoba s invaliditetom, poručuje jedan od partnera projekta koji je s nama već treću godinu zaredom. Upravo posvećenost poslodavac  projektu Iskustvo zlata vrijedi ukazuje na njegov pravi put i činjenicu kako prije dvije godine kada smo pokrenuli ovaj projekt nismo pogriješili.

Od tada praksu je uz pomoć Poslovnog dnevnika i naših partnera odradilo više od 30 studenata s invaliditetom, od koji je njih pet dobilo i stalan posao. Ove godine odlučili smo projekt proširiti te će kod partnera, renomiranih hrvatskih kompanija koje se predstavljaju na stranicama ispred vas, poslovnu opraksu moći odraditi i studenti slabijeg imovinskog stanja.  Kako navode iz nadležnih ministarstava, ali i udruga koje se bave mladima uključenje studenata u društvo nakon završetka studija iznimno je važno, ali i za njih traumatično iskustvo – posebice ako pripadaju nekoj od ugroženih društvenih skupina. Upravo njima Poslovni dnevnik i njegovi partneri žele pomoći da ulazak u svijet rada ne bude trauma već zadovoljstvo.

Protekle dvije godine potvrđuju da smo na dobrom putu, a mi se obvezujeme da ćemo ga i nastaviti.  Ili kako kaže jedan od partnera projekta Iskustvo zalat vrijedi: "Kao partneru projekta veoma nam je drago vidjeti njegov prošlogodišnji uspjeh u omogućavanju praksi, ali i stalnog zaposlenja osobama s invaliditetom te smo uvjereni kako ćemo uz angažman svih uključenih partnera jednak uspjeh postići i ove godine. Kroz jačanje svijesti društva i poslovne zajednice o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri pronalasku zaposlenja, doprinijet ćemo uklanjanju tih poteškoća i omogućiti im ravnopravnost." 

Nikolina Jamić Mihaljević, Bauerfeind 

Voditeljica odjela ljudskih potencijala, kaže da Bauerfeind raznim donacijama te u suradnji s drugim društveno aktivnim institucijama orijentiranima na pomaganje osobama s invaliditetom kontinuirano sudjeluje u društveno odgovornim aktivnostima. "Na uključivanje u projekte poput Iskustvo zlata vrijedi motivira nas sama činjenica da svaka mlada i obrazovana osoba treba dobiti šansu za privatnim i poslovnim razvojem. U svakodnevnom životu iskustvo se pokazalo bitnijim čak i od formalnog obrazovanja. Smatramo da osobe s invaliditetom mogu i trebaju imati jednak start i šansu za obrazovanje, zapošljavanje i definiranje sebe i svoje karijere. Moto naše tvrtke je Pokret je život i osobama s invaliditetom nastojimo osigurati veću mobilnost, aktivno sudjelovanje u svim životnim prilikama pa tako i u njihovom obrazovanju i radu", kaže Mihaljević. Dodaje i da od projekta Iskustvo zlata vrijedi očekuju da će se mladim ljudima uključenima u projekt omogućiti šansa za stjecanje radnog iskustva, ali i šire društvo osvijestiti o problemima s  kojima e mladi s poteškoćama susreću. "Svatko se od nas kroz rad na neki način potvrđuje, osjeća korisnim i ravnopravnim u vlastitoj zajednici. Svi imamo potrebu za osobnim razvojem pa zašto onda zanemariti ili ne razumjeti potrebe i osjećaje osoba s invaliditetom", poručila je.

INA 

Uvijek rado podržava projekte namijenjene pomoći osjetljivim skupinama, posebice kada je u pitanju poštivanje različitosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom, poručili su iz kompanije. Kažu i da su ga, zahvaljujući prošlogodišnjem pozitivnom iskustvu sudjelovanja u projektu, sa zadovoljstvom odlučili podržati i ove godine.  "Kao partneru projekta veoma nam je drago vidjeti njegov prošlogodišnji uspjeh u omogućavanju praksi, ali i stalnog zaposlenja osobama s invaliditetom te smo uvjereni kako ćemo uz angažman svih uključenih partnera jednak uspjeh postići i ove godine. Kroz jačanje svijesti društva i poslovne zajednice o poteškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri pronalasku zaposlenja, doprinijet ćemo uklanjanju tih poteškoća i omogućiti im ravnopravnost", poručila je Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ininog Sektora upravljanja ljudskim resursima. Naglašavaju i da prilikom zapošljavanja u Ini, ne postoji diskriminacija kandidata s invaliditetom, dok se prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom posebna pažnja posvećuje njihovim specifičnim potrebama.

Emilija Spajić, Nestle Adriatic 

Kaže da Nestlé kroz pronalaženje boljih načina za suradnju i kolektivno djelovanje nastoji biti dio društvenog razvoja. Smatraju da je društvena angažiranost ključ rješavanja velikih izazova današnjice, poput nezaposlenosti mladih. Riječ je o kompaniji koja ulaže značajna sredstava, kako u smislu talenata tako i u smislu kapitala, u područja gdje je potencijal za stvaranje zajedničke vrijednosti najveći. Prije tri godine pokrenuli su i Globalnu Nestlé inicijativu zapošljavanja mladih, Nestlé Needs YOUth,  s ciljem rješavanja nezaposlenosti mladih u Europi što smatraju gorućim problemom. Predvodeći privatni sektor u borbi s nezaposlenošću, Nestlé se tada obvezao do kraja 2016. diljem Europe zaposliti 10.000 mladih te za dodatnih 10.000 njih osigurati mogućnost odrađivanja prakse i pripravništva. "Projekt Iskustvo zlata vrijedi samo je jedna od mnogih aktivnosti kompanije Nestlé kojima, kroz otvaranje radnih mjesta te mogućnosti za praksu i pripravništvo, nastojimo utjecati na smanjenje nezaposlenosti mladih osoba u Hrvatskoj. Jednako tako, navedeno uključuje i poticanje institucija i partnerskih kompanija na priključivanje i sudjelovanje u javnim raspravama o problematici nezaposlenosti mladih osoba, ne samo u Hrvatskoj već i u državama regije", kaže Spajić. Ističe i da su potaknuli sedam regionalnih partnera da se što aktivnije uključe u rješavanje problematike nezaposlenosti mladih te će zajedno i dalje predano nastaviti s aktivnostima u ovom području. "Od projekta Iskustvo zlata vrijedi očekujemo slanje snažne poruke mladima u Hrvatskoj o važnosti pravovremenog uključivanja u sve oblike stjecanja iskustva. S druge strane, vjerujemo kako će ovaj projekt mladima koji postanu njegov dio omogućit vrijedna iskustva iz realnog poslovnog okruženja i povećati  im mogućnosti za kasnije zapošljavanje", zaključila je Spajić.

Ana Marušić, Atlantic Grupa

Regionalna direktorica Ljudskih resursa Atlantic Grupe, kaže da projekt podržavaju od početka i smatraju ga hvalevrijednim, stoga su se bez zadrške odazvali na sudjelovanje i ove godine.  Glavni cilj im je mladima koji na praksu dolaze u Atlantic Grupu omogućiti sudjelovanje i rad na poslovima na kojima će se osjećati vrijedno i korisno, uvažavajući pri tome njihove osobne potrebe. I  ove godine očekuju da će projekt doprinijeti dodatnom impulsu prepoznavanja različitosti u društvu. Atlantic Grupa mladima s posebnim potrebama te studentima bez roditeljske skrbi već godinama pomaže putem različitih načina stipendiranja ili specifičnim uključivanjem u radno okruženje kompanije.  Atlantic je kompanija koja rado pomaže svim ugroženim skupinama društva, stoga nismo dvojili uključiti se i pomoći mladim osobama s invaliditetom da se postupno uključuju u svijet rada. Također, kompanija u ovom trenutku analizira mogućnosti i razrađuje proces koji bi nam trebao pomoći da se dodatno senzibiliziramo u području zapošljavanja osoba s invaliditetom. To potičemo kroz različite vidove prilagodbe samog radnog okruženja, kako za aktualne osobe s invaliditetom, tako i za one koje ćemo tek zaposliti." Studente koji kod njih odrade praksu ili su njihovi stipendisti prate i nakon završetka programa i ostaju s njima u kontaktu. "Svi studenti s kojima smo dosad surađivali preko projekta Iskustvo zlata vrijedi pokazali su iznimnu odgovornost prema radu, otvorenost te komunikativnost zbog čega su se odlično uklopili i oplemenili tim Atlantic Grupe", poručuje Marušić.  "Činjenica da ovaj projekt nastavlja živjeti potvrda je kvalitete i potrebe za takvim projektom u našem okruženju, što ponovno zaslužuje i našu podršku. Željeli smo se opet pridružiti nastojanjima u širenju svijesti i podizanju razine rasprave o pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Ponosni smo što smo ponovno dio projekta koji dokazuje kako osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sudjelovati u profesionalnom okruženju", tvrdi Marušić.

Iva Kostelac Slijepčević, Dukat

Regionalna direktorica Ljudskih potencijala Dukata, kaže da  Dukat kao društveno odgovorna kompanija od samog začetka prepoznaje značaj ovog projekta zbog čega su već treću godinu zaredom u Iskustvo zlata vrijedi uključeni kao partneri. "Naime, svjesni smo da osobe s invaliditetom teško pronalaze posao, i to ne samo radi invaliditeta, nego i zbog toga što im se često ne daje prilika da steknu potrebna iskustva i kompetencije. Ta situacija dodatno je otežana visokom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj, koja pogađa velik broj mladih ljudi, a osobe s invaliditetom tu su opet u nepovoljnijem položaju. Ovaj projekt smatramo važnim jer studentima s invaliditetom otvara vrata u poslovni dnevni ritam kompanija i nudi priliku za stjecanje uvida u način rada različitih odjela, radne i proizvodne procese, a većini omogućava stjecanje prvih radnih iskustava.", dodala je. U protekle dvije godine Dukat je dvjema studenticama s invaliditetom omogućio stručnu praksu u sklopu projekta, a obje su prakse pokazale da je Dukat otvoren za ovakve oblike suradnje te da doprinos svakog pojedinca, neovisno o iskustvu ili vrsti posla koji obavlja, može biti značajan. Nataša i Glorija su u kratkom vremenu postale vrijedni članovi tima Korporativnih komunikacija i važna podrška u operativnoj provedbi likovno-edukativnog natječaja Volim mlijeko!, kojeg Dukat organizira svake godine za učenike nižih razreda osnovnih škola. "Vjerujemo da je nastavak ovog projekta nužan i za rušenje društvenih predrasuda i barijera ne samo u pružanju prilika osobama s invaliditetom za obavljanje prakse i stjecanje iskustava, već i u njihovom zapošljavanju. Dukat je socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac, u čijim redovima oduvijek rade  zaposlenici s invaliditetom. Tako je u Dukatu danas zaposleno 35 osoba s invaliditetom koje uvelike pridonose ostvarenju zajedničkih poslovnih ciljeva", zaključila je Slijepčević.

Zagrebačka pivovara

Iz Zagrebačke pivovare poručuju da se smatraju poslodavcem koji je prepoznao  važnost unapređenja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluju. "Kroz sudjelovanje u raznim projektima želimo biti pozitivan primjer. Upravo je to motiv za uključivanje u projekte kao što je projekt Iskustvo zlata vrijedi te mnoge druge. Kroz sudjelovanje u ovom projektu želimo pružiti priliku mladim ljudima stjecanje prvih radnih iskustva, mogućnost nadogradnje i razvoja vještina stečenih na fakultetu priliku da otkriju svoju svoja područja interes te se što bolje pripreme za izlazak na tržište rada", kažu iz Zagrebačke pivovare.  Praksa u internacionalnoj kompaniji kao što je Zagrebačka pivovara omogućuje da se student susretne s različitim kulturama, jezicima te drugim pozitivnim razlikama među kulturama odnosno zemljama. "Ukoliko se nalazite na početku svoje karijere upravo vas Vaš motiv, želja za dodatnim usavršavanjem i stjecanjem novih znanja te spremnost da prvenstveno sami ulažete u sebe izdvaja od drugih kandidata. Zagrebačka pivovara studentima kroz projekte poput 'Iskustvo zlata vrijedi' želi pružiti vrijedno iskustvo kako bi studenti stekli praktična znanja. Već dugi niz godina sudjelujemo u društveno odgovornim kampanjama, orijentiranima na zajednicu u kojoj djelujemo. Možemo izdvojiti primjerice projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj, također u organizaciji Poslovnog dnevnika. Riječ je projektu orijentiranom na studentsku populaciju a čiji je fokus zadržavanje mladih diplomanata u Hrvatskoj".

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)

U projekt Iskustvo zlata vrijedi uključio se s velikim zanimanjem jer ga, upravo zbog mogućnosti zajedničkog doprinosa u rješavanju problematike zapošljavanja osoba s invaliditetom, smatraju važnim za poslovnu i širu zajednicu. "U Fondu je inače zaposleno nekoliko osoba s invaliditetom. Smatramo da razvojem poslovne politike u upravljanju ljudskim resursima koja doprinosi jačanju samosvijesti osoba s invaliditetom pružamo profesionalni poticaj da oni budu punopravni i suodgovorni članovi društva. Kao partneri projekta, izražavamo punu podršku ovoj akciji jer se njome razvija solidarnost i potiču pozitivne društvene promjene.", rekla je glasnogovornica Fonda Lidija Tošić. Dodaje i da je projekt od velikog značaja zbog poticanja poslovne zajednice da se što bolje upozna s mogućnostima i kvalitetama ljudi koji su zbog svog invaliditeta nepravedno zanemarivani. Na žalost takve osobe teže dolaze do posla na hrvatskom tržištu rada, upozorili su, stoga im je radna praksa, socijalizacija i mogućnost uključivanja u radnu sredinu od izuzetne važnosti. "Našoj novoj studentici na praksi iznimno je stalo da što više nauči i upozna se s radom institucije koja u sebi ujedinjujem mnoga različita područja djelovanja. S obzirom da studira na Filozofskom fakultetu praksu odrađuje u Odjelu za odnose s javnošću. Vjerujem da će joj stečeno iskustvo u Fondu biti od koristi u budućem profesionalnom radu", poručila je Tošić.

Ministarstva rada i mirovinskoga sustava

Pokroviteljstvo Ministarstva rada i mirovinskoga sustava nad projektom Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi je postala važna tradicija koju ove godine svesrdno podržava ministrica dr.sc. Nada Šikić. "Povećanje broja stručnih praksi mladih s invaliditetom kod odgovornih poslodavaca, čemu značajno doprinosi i projekt Iskustvo zlata vrijedi, je izvrsna vijest, ali naravno mi moramo učiniti još i više kako bi im osigurali mjesto na tržištu rada. Prepoznali smo kontinuirano osnaživanje ovog projekta koji je protekle dvije godine poticao poslodavce na omogućavanje radne prakse studentima s invaliditetom, a sada se širi i u smislu pružanja podrške studentima slabijeg materijalnog statusa", poručila je ministrica Šikić. Projekt Iskustvo zlata vrijedi potpuno je u skladu s nastojanjima ministarstva da se svim mladim ljudima omogući lakše uključivanje na tržište rada ali i ravnopravno svim mladima kojima su životne okolnosti nametnule težu polazišnu točku. Njihovi su napori, poručuju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, potpuno usklađeni s poštivanjem Međunarodne konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, koju je potvrdio Hrvatski sabor u lipnju 2007. godine. Želja im je da poslodavci učine i više od onoga što zakon propisuje kroz vlastite napredne programe društveno odgovornog poslovanja (DOP) koje nije više ograničeno samo na jednostavnu korporativnu filantropiju ili uplatu donacija. Jedan od elemenata suvremenog DOP-a upravo je i pružanje radne prakse potrebitim mladim ljudima, koji se najčešće dokažu kao vrlo vrijedni radnici i članovi poslovnog tima, te omogućavanje njihovog trajnog zapošljavanja. "Napori ministarstva usmjereni su na kontinuirano uklanjanje prepreka s kojima su suočeni mladi s invaliditetom na svom putu do tržišta rada i osiguravanja stabilnih prihoda za kvalitetan život", izjavila je ministrica Šikić podupirući ovaj projekt.

METRO Cash & Carry Hrvatska

Važno je prepoznati, ali i pokretati projekte i inicijative koje nastoje senzibilizirati javnost i pozitivno utjecati na društvo, poručili su iz tvrtke METRO Cash & Carry Hrvatska. Sudjelovanjem u projektu Iskustvo zlata vrijedi žele dati doprinos uključivanju mladih osoba s invaliditetom u poslovnu zajednicu koje, zbog ekonomske situacije i niza predrasuda s kojima se svakodnevno susreću, teško pronalaze prvu poslovnu praksu ili posao. Pozitivno iskustvo koje tvrtka METRO Cash & Carry Hrvatska stekla 2014. godine sudjelovanjem u prvom izdanju programa, razlog je ponovnog uključivanja u inicijativu i u 2015. godini.  Prije dvije godine Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija METRO-a pridružila se Petra Gajski, a razina sposobnosti i savjesnosti koju je pokazala Petra rezultirala je time da je ona i danas dio METRO tima. Osim Petre, i Maja Trkulja, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istaknula se svojom angažiranošću i sposobnostima, stoga je i po završetku programa nastavila raditi u kompaniji. Iako su Maja i Petra uključene u različite aktivnosti Odjela ljudskih resursa i korporativnih komunikacija te njihovi dnevni zadaci uključuju poslove iz domene odnosa s javnošću, medija, internih komunikacija i ljudskih resursa, METRO im od početka nastoji pružiti da kroz rješavanje različitih zadataka same otkriju područje koje ih najviše zanima i u kojem bi se i u budućnosti voljele razvijati. "No, ne stječu nova znanja i iskustva samo Maja i Petra, njihove zanimljive osobnosti, znatiželja i svježe ideje inspiriraju nas da svakodnevno učimo od svojih kolega i suradnika te da unutar kompanije nastavimo poticati izražavanje individualnih posebnosti i razlika", poručila je Nela Bučević iz METRO Cash & Carry Hrvatska.

Hrvatska Lutrija 

Uspješnost poslovanja ne mjeri se samo kroz financijske rezultate, nego i kroz aktivnosti koje pokazuju našu društvenu odgovornost i sudjelovanje u promicanju vrijednosti i unapređenju društva u cijelosti, poručili su iz Hrvatske Lutrije. "Da promišljamo i djelujemo na taj način potvrđuje i sudjelovanje u vrijednom projektu Poslovnog dnevnika "Iskustvo zlata vrijedi", već treću godinu za redom.  Kroz ovaj projekt pokušava se ukazati na sve prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću te da ih je potrebno ravnopravno uključiti u sve društvene aktivnosti, a tu se podrazumijeva i radna aktivnost. Kako bismo pridonijeli realizaciji takvih ciljeva, priključili smo se projektu i ponudili stručnu praksu studentima različitih profila. I sada već iz iskustva možemo reći da se radi o vrijednim mladim ljudima koji su pokazali da se njihov odnos prema poslu i svakodnevnim obvezama ne razlikuje od zaposlenih kolega pa smo i na taj način doprinijeli razbijanju predrasuda i potaknuli njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu. I ove smo godine spremni pružiti šansu za obavljanje prakse studentima s invaliditetom i pokazati i njima i sebi da u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka na kraju nema razlika. Na nizu izvješća koje je tabelarno i grafički osmislila i kreirala kolegica ristina Ivatović, studentica  na Fakultetu organizacije i informatike na smjeru informacijski sustavi, nije se primijetilo da je njena sjedalica imala kotače. Našu društvenu odgovornost i stav vezano uz ovu problematiku jasno pokazuje i to da se pri  objavi i provedbi natječaja za popunjavanje otvorenih radnih mjesta u Hrvatskoj Lutriji mogu prijaviti svi koji udovoljavaju uvjetima natječaja. Sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, pri selekcijskom postupku daje se prioritet osobama s invaliditetom pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima za propisana radna mjesta. Osobe s invaliditetom rade na raznim radnim mjestima, od prodavača do radnih mjesta unutar različitih sektora i službi ovisno o stručnoj osposobljenosti  i stupnju invaliditeta", rekao je Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije.

PBZ Croatia Osiguranje

u projektu Iskustvo zlata vrijedi sudjeluju treću godine zaredom. Poručuju kako je ovaj kvalitetan i hvalevrijedan projekt i ranijih godina ispunio očekivanja te da im je drago da su dio te uspješne priče u širenju svijesti zapošljavanja osoba s invaliditetom i pružanju potpore kroz radno iskustvo i podršku. "Ponovno smo se priključili ovom kvalitetnom projektu jer vjerujemo da je u stjecanju radnog iskustva važno pružiti podršku studentima, posebno onima s invaliditetom, pri čemu je radna praksa jedan od načina kojima rado izlazimo u susret. Projekt ocjenjujemo dobro organiziranim i vrlo uspješnim pa mu se stoga i ove godine s veseljem priključujemo", poručili su iz PBZ Croatia osiguranja.

Ministarstvo socijalne politike i mladih

Ministarstvo socijalne politike i mladih obavlja upravne i stručne poslove koji se, među ostalim, odnose na promicanje prava osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete njihovog života i razvoja izvaninstitucionalnih oblika skrbi za osobe s invaliditetom, kao i na skrb o osobama i obiteljima koje nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba ili im je pomoć potrebna radi otklanjanja uzroka socijalne ugroženosti te stoga pohvaljujemo i podupiremo Vašu inicijativu kojom potičete poslodavce da omoguće radnu praksu studentima s invaliditetom, kao i onima slabijeg materijalnog statusa. Pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom jedno je od temeljnih ljudskih prava, što je među ostalim područjima, potvrđeno Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine,  koju je izradilo Ministarstvo socijalne politike i mladih, te novim nacionalnim strateškim dokumentom za razdoblje od 2016. do 2020. godine, koji je u završnoj fazi izrade. Pravo na rad osobama s invaliditetom, na ravnopravnoj osnovi s drugima propisuje i UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je Republika Hrvatska potpisala u ožujku 2007. godine, a potom ju je Hrvatski sabor ratificirao 1. lipnja 2007. godine. Gledajući s aspekta zapošljavanja osoba s invaliditetom, mjere osiguravanja njihove konkurentnosti na tržištu rada treba poduzeti vrlo rano pri čemu njihovo zapošljavanje i rad ovisi o poslodavcima, ali i samim osobama s invaliditetom te njihovoj spremnosti i upornosti kojima će iskoristiti prilike za školovanje i osposobljavanje. Poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada ovisi o cijelom nizu čimbenika, no potrebno je povezati djelatnosti obrazovanja, zdravstva, civilnog društva i institucija koje djeluju na tržištu rada. Jedna od najvećih prepreka zapošljavanju osoba s invaliditetom je negativan stav društva zasnovan na stereotipima i predrasudama o slabijim radnim potencijalima osoba s invaliditetom, međutim pokazuje se da je najbolje sredstvo u otklanjanju predrasuda upravo rad ovih osoba. Od rada osoba s invaliditetom brojne su koristi za društvo u cjelini, no najveća je ekonomska isplativost, odnosno materijalni doprinos što ga svojim radom privređuju osobe s invaliditetom. Nadalje, zaposlene osobe s invaliditetom imaju bolju sliku o sebi i više samopoštovanja i samopouzdanja u odnosu na nezaposlene, društveno su aktivnije, kompetentnije u svakodnevnom osobnom životu, ekonomski superiornije i dr. Nadamo se da će projekt Iskustvo zlata vrijedi doprinijeti podizanju razine svijesti o potrebi zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i spoznaji o njihovim radnim i socijalnim vrijednostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close