Poslodavci se još boje da neće moći naći radnike

Autor: Darko Bičak , 31. siječanj 2018. u 14:33
Manjak radne snage može se negativno odraziti na poslovanje/Ivo Čagalj/PIXSELL

Više od polovice ispitanih hrvatskih poduzetnika je navelo da očekuje da će im 2018. rasti prihodi od izvoza.

Zbog stabilnog rasta globalnog okruženja, najveći poslovni optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika, stoji u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK) o poslovnim očekivanjima za prvo polugodište 2018. godine.

No, ipak se upozorava da dostupnost radne snage ostaje jedan od faktora za koji poduzetnici smatraju da će u najvećoj mjeri negativno utjecati na poslovanje. "Stoga trebamo nastaviti s razvojem dugoročnih mjera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom, pri čemu je to posebice važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posljedice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam", komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović. 

Prema rezultatima istraživanja ujednačen je broj poduzetnika koji očekuju iste prihode (41%) i onih koji očekuju njihov rast (42%). Više od 50 posto ispitanih poduzetnika očekuje da će prihodi na inozemnom tržištu biti veći ili na istoj razini u sljedećih šest mjeseci, što je u skladu s aktualnim kretanjem izvoza te stabilnim rastom EU kao najznačajnijeg tržišta. Najoptimističniji su poduzetnici u prerađivačkoj industriji, koji su pretežno i izvoznici te svoj optimizam uglavnom i temelje na stabilnom rastu globalnog okruženja.

Jednak je postotak poduzetnika koji očekuju da će investicije u narednih pola godine biti veće (39%) i onih koji očekuju da će ostati na istoj razini (39%) kao i u prethodnom razdoblju. Gotovo dvije trećine ispitanika ne očekuje povećanje zaposlenih, što odgovara aktualnim kretanjima na tržištu rada – stagnaciji, odnosno blagom rastu zaposlenosti, dok manje od 30% tvrtki očekuje povećanje broja zaposlenih. Većina anketiranih tvrtki, njih 380, ne očekuje poboljšanje općih uvjeta poslovanja zbog izostanka političkih reformi.

Komentirajte prvi

New Report

Close