Poslodavci ‘oduševljeni’, novi zakon nametnut će im još jednu obavezu

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2019. u 13:38
FOTO: GettyImages

Sve tvrtke koje zapošljavaju više od 50 radnika od 1. srpnja morat će krenuti s uspostavljanjem sustava unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti – korupcije ili nesavjesnog poslovanja.

Taj dan na snagu stupa novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno zvanih zviždača. Poslodavci poručuju da će poštivati zakon iako ga smatraju nepotrebnim, čak i besmislenim, piše tportal.

Hrvatska dosad nije imala cjelovit zakon koji bi na jedinstven način uređivao problematiku zaštite zviždača, nego su oni štićeni pomoću više zakona (Zakon o radu, Kazneni zakon, Zakon o državnim službenicima, Zakon o trgovini).

Smatrajući da je takav sustav manjkav, a u skladu s preporukama Europske unije, Vlada je odlučila izraditi poseban zakon.

Prema njemu tvrtke s više od 50 zaposlenih morat će imati pravilnik za prijavu nepravilnosti. Poslodavac će biti dužan imenovati povjerljivu osobu, i njezinog zamjenika, zaduženu za provođenje pravilnika.

Osnovna dužnost tog djelatnika od povjerenja bit će da zaprima i istraži svaku prijavu u roku od 30 dana te da nakon toga informira zviždača o svom radu i omogući mu uvid u svu dokumentaciju.

Interni istražitelj morat će čuvati identitet zviždača, a ako se poslodavac ogluši na prijavu i ne dopusti istragu, sve nepravilnosti istražitelj ili sam zviždač moći će prijaviti pučkom pravobranitelju.

Komentirajte prvi

New Report

Close