Poslodavci i sindikati zajednički rade na cjeloživotnom obrazovanju u metalskoj industriji

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2016. u 16:21
Foto: Press

Socijalni partneri traže priznavanje znanja i vještina koje radnici stječu kroz praksu i prilagođavanje obrazovnih programa trendovima u metalnoj industriji te stvarnim potrebama tržišta rada.

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca održana je  konferencija „Partnerstvo u obrazovanju za rast konkurentnosti u sektoru strojarstva, brodogradnje i metalurgije“ u suorganizaciji HUP-Udruge metalne industrije, Sindikata metalaca Hrvatske i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

HUP -ova Udruga metalne industrije i  Sindikat metalaca kao socijalni partneri već dvije godine zajednički provode aktivnosti kojima žele utjecati na uspostavljanje održivog i sustavnog cjeloživotnog učenja u metalskom sektoru i brodogradnji. Kroz bipartitnu suradnju sindikati i poslodavci zajednički nastupaju prema institucijama kako bi se u regulatornom dijelu stvorili preduvjeti koji su neophodni za priznavanje znanja i vještina radnika stečenih kroz rad i praksu u slučajevima kada radnici nemaju formalnu diplomu odnosno naobrazbu. I radnicima koji su kroz praktičan rad i iskustvo stekli potrebna znanja za obavljanje određenih poslova po mišljenju sindikata i poslodavaca treba omogućiti stjecanje adekvatnih kvalifikacija. Dodatno, ubrzana promjena tehnologija traži nova znanja i vještine, pa bi obrazovni sustav u Hrvatskoj trebao već danas školovati učenike na način da odgovara na te nove zahtjeve tržišta rada. To je još jedan od zahtjeva s kojim poslodavci i sindikati zajednički nastupaju prema institucijama jer u postojećim sustavu obrazovanja ne postoje adekvatni programi koji bi bili prilagođeni novim trendovima i potrebama industrije. 

Kako bi aktivno doprinijeli kvalitetnijem obrazovanju koje odgovara na stvarne potrebe metalske industrije Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske-IS te tvrtke Uljanik i Đuro Đaković osnovali su bipartitnu udrugu Centar metalskih kompetencija (CEMEKO) s ciljem da kroz njega osiguraju stjecanje znanja i vještine kod metalskih radnika neophodnih za postojeće i buduće potrebe razvoja metalnog sektora u Hrvatskoj i regiji. Ovakav bipartitni pristup polučio je velik uspjeh u mnogim zemljama EU gdje je prepoznat kao praktičan i financijski prihvatljiv model. Na konferenciji su tako predstavljene studije slučaja iz Nizozemske  o osposobljavanju radnika u brodogradilištu te privatnoj tehničkoj školi koja uspješno organizira osposobljavanje radnika za tamošnju metalsku industriju.

U panel diskusiji koja je uslijedila, na kojoj se razgovaralo o sadašnjim i budućim aktivnostima CEMEKO-a, sudjelovali su Hrvoje Markulinčić iz Uljanika, Mirna Herman, koordinatorica projekta te Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca. Iskazano je razočaranje iskustvom u pilot projektu koji se provodi u Uljaniku u okviru kojega se za osposobljavanje za posao brusača javilo samo 7 osoba iako je CEMEKO osigurao sredstva za 15 polaznika.  Unatoč velikom broju nezaposlenih osoba, primjetna je niska razina interesa za prekvalifikacije i stjecanje novih znanja. Panelisti su zaključili da niska razina mobilnosti radnika i po pitanju kvalifikacija uz jaz između obrazovnog sustava i realnih potreba industrije, predstavlja značajnu prepreku održivosti i konkurentnosti metalskog sektora. Zaključeno je da ovakvo stanje i iskustva ukazuju da je važno žurno, sveobuhvatno i partnerski raditi na rješavanju problema. Zbog trenutnog nedostatka radne snage pozdravljena je odluka Vlade o odobravanju kvota za zapošljavanje stranaca u 2016. godini. Sindikat i poslodavci na Konferenciji su istaknuli nužnost da se na tripartitnoj razini s Vladom zajednički radi na dugoročnim i održivim rješenjima, među kojima je jedan od bitnih koraka donošenje Pravilnika kojim će se omogućiti priznavanje prethodnog učenja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close