Poslodavci gospodarstvu dali ocjenu 2,69, ne nadaju se boljoj u 2018. godini

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. prosinac 2017. u 22:00
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić/Robert Anić/PIXSELL

Da bismo mogli zadržati rast, moramo se baviti rashodovnom stranom državnog proračuna, poručio je Majetić.

HUP je u studenom među 432 direktora, vlasnika poduzeća, predsjednika i članova uprava s ciljem utvrđivanja njihova doživljaja gospodarskog stanja u tekućoj godini i u odnosu na prošlu proveo svoje tradicionalno istraživanje. Rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazuju da osim što je općem gospodarskom stanju u 2017. dodijeljena ukupna ocjena 2,69, 48,3 posto ispitanika smatra da će  takva situacija ostati i u 2018. godini. No, promotri li se opća ocjena gospodarskog stanja od 2013. naovamo, primjećuje se rast optimizma iz godine u godinu. 

Dašak optimizma
Naime, 2013. su poslodavci tadašnju situaciju ocijenili s 1,69.  U odnosu na 2016. godinu, opće stanje u gospodarstvu 2017. je godine za samo 2,6 posto ispitanika bilo puno lošije, a za 4,3 posto njih znatno bolje, dok se malo više od 35 posto njih izjasnilo da je situacija bila približno ista, a 46 posto da je generalno bilo bolje. Da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2018. godini biti bolji nego ove godine očekuje 30,2 posto ispitanika, a tek 1,7 posto njih smatra da će biti znatno bolji. Njih 62,9 posto,vjeruje da će ostati isto, a poboljšanje predviđa tek trećina ispitanika. Kako sugeriraju HUP-ovi podaci, kao najveće prepreke bržem oporavku i boljim predviđanjima na prvom su mjestu prema mišljenju poslovnih lidera visoki porezi i doprinosi, neefikasna javna uprava, loše pravosuđe i nelikvidnost.

 

46 posto

poslodavaca smatra da je 2017. godina donijela bolju gospodarsku situaciju

Iz HUP-a utoliko preporučuju smanjenje opterećenja i promjenu klime u kojoj se gotovo pola BDP-a daje državi za usluge koje nisu uvijek na razini prihoda. "Druge zemlje imaju kvalitetniji servis. Prihodi od poreza bili su veoma visoki i pomak je učinjen u vidu reforme s početka ove godine. Treba nam više sredstava za investiranje i povećanje plaća da naše tržište rada više ne bi bilo ono s najgorim skorom. Rezultati se ovdje najsporije postižu", istaknuo je. Govoreći o pravosuđu, Majetić je naveo da se radi o velikom izazovu za Hrvatsku u kojem se sada očekuje značajan iskorak. Kod pitanja zdravstvene reforme, naveo je stalne i visoke troškove, ali i problem kvalitete zdravstva.

Rashodi proračuna u fokusu
"Da bismo mogli zadržati rast, moramo se baviti rashodovnom stranom državnog proračuna, dobiti efikasniju državu i smanjiti parafiskalne namete. To je jedna od poruka upućujemo Vladi za sljedeću godinu", poručio je.  Na kraju se osvrnuo i na podjelu micro:bit računala u hrvatskim školama što vidi kao jednu od najvažnijih ovogodišnjih reformi. Osim djece, usavršavanje za rad s micro:bitovima prošao je i velik broj učitelja i nastavnika, a to je ono cjeloživotno obrazovanje na čiju važnost HUP redovito upozorava.

Komentirajte prvi

New Report

Close