Porez veći problem od korupcije

Autor: Marija Brnić , 07. lipanj 2016. u 22:00
Darinko Bago (Končar) i Zvonimir Mršić (Podravka)/M. Lukunić/PIXSELL

Čak 16,5 posto ispitanih vidi visoke poreze i doprinose glavnim problemom za razvoj poduzeća.

Visoke poreze i doprinose poduzetnici u Hrvatskoj i dalje vide kao glavnu prepreku poslovanju. Prema najnovijim podacima istraživanja HUP skor, kojim se mjeri napredak u 12 područja i uspoređuje s podacima iz 10 sličnih zemalja EU, čak 16,5 posto ispitanih to vidi glavnim problemom za razvoj poduzeća, što je značajna promjena u usporedbi s prethodnim godinama, u kojima je većim teretom smatran problem nelikvidnosti te korupcije.

Korupcija je, štoviše, u očima poduzetnika postala osjetno manji problem nego primjerice 2011. godine, dok raste zabrinutost zbog nesposobnosti Vlade. Ukupan hrvatski skor na godišnjoj razini bilježi blagi pomak, pa iznosi 34 od ukupno mogućih 100 bodova, s time da najuspješnija među zemljama s liste Estonija ima 75 bodova. Pomaku su pripomogli rezultati u poboljšanju skora fiskalne konsolidacije te produktivnosti. No, reforme za pomak podupire prema HUP-ovim istraživanjima gotovo 69 posto građana.

HUP-ov skor pokazuje kako se za razliku od prethodne godine reforme sada manje očekuje u gospodarstvu, pa čak i u javnim poduzećima, dok rastu očekivanja za poduzimanjem promjena u javnom sektoru. Primjetan je porast, u odnosu na ranija istraživanja, i za potrebom reformi u obrazovnom sustavu. HUP-ovci ističu i kako, unatoč vijestima o rastu BDP-a, istraživanja pokazuju da kod građana prevladava pesimizam, upravo zbog političke nesigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close