Poduzetnički duh u EU slabi u odnosu na svijet


Autor: Marija Brnić , 06. svibanj 2018. u 22:01
Fotolia

Eurochambres uputila Europskoj komisiji Deklaraciju za prava poduzetnika.

Nije praksa da poduzetnici govore o svojim pravima, no vrijeme je za političare da se više aktiviraju na osiguravanju prava poduzetnika, upozoreni su kreatori politike EU u Bruxellesu prije desetak dana s obilježavanja 60. obljetnice rada Eurochambresa, udruženja europskih gospodarskih komora. Posljednjih godina svjedočimo brzom razvoju na globalnoj razini, a da bi poduzetnici omogućili socijalnu sigurnost, što je temelj EU, nužne su reforme, koje su udružene komore sažele u 12 preporuka Komisiji, Parlamentu i Vijeću koje trebaju ugraditi u iduće zakonodavno razdoblje od 2019. do 2024.

Ocjena je da nacionalna zakonodavstva još uvijek potkopavaju ideju jedinstvenog tržišta, posebno u području usluga. Slabost su neujednačena pravila zaštite potrošača, što najviše muči male i srednje tvrtke. Stoga od Komisije Eurochambres traži da se dovrši uspostavu jedinstvenog tržišta za usluge.
S druge strane europskom gospodarstvu na ruku ne ide i sve izraženiji protekcionizam na globalnoj razini, zvone na uzbunu i procjene da će za nekoliko godina 90 posto svjetskog rasta biti proizvedeno izvan EU.

U tim uvjetima važnim drže i “trgovinski orijentirani Brexit” i minimaliziranje štete tvrtkama koje imaju poslovne veze s Britanijom.

Problem dostupnosti financiranja, ali i financijske pismenosti poduzetnika, još uvijek predstavlja problem na kojemu je po ocjeni članica Eurochambresa potrebno poraditi. Kao primjer u Deklaraciji navode Nizozemsku, u kojoj je istraživanje tamošnje gospodarske komore pokazalo da polovica poduzetnika sebe ne smatra financijski pismenima.

 

10puta po zaposlenom

veći je trošak malih tvrtki u odnosu na velike

EU predlažu organiziranje Tjedna financijske pismenosti koji bi bio uspostavljen s gospodarskim komorama i stručnim institucijama, te promicanje alternativnih izvora financiranja kroz programe poput Invest Horizona. Upozorava se kreatore politike i na nužnost poboljšanja zakonskog rješavanja sprječavanja kašnjenja u plaćanjima, čije negativne efekte se u EU, podsjećaju, imalo prilike osjetiti u vrijeme krize 2008., pa predlažu da se na vrijeme osmisle “tehnike ponašanja” kojima bi se pristupilo tom, još uvijek prisutnom problemu.
Premda je kod nas percepcija kako je za poslovanje malih poduzetnika sustav u EU bolje uređen, Eurochambres zauzima se i da zakonska rješenja budu više “SME Friendly”. Komisija je, podsjeća, prije deset godina obvezala da se kod donošenja zakona u EU poštuje princip “misli na male”, no pokazalo se da u praksi to nije zaživjelo. Stoga se očekuje da se u idućem zakonodavnom mandatu bolje procjene utjecaji izmjena propisa na male poduzetnike. Adut za to je podatak da tamo gdje jedna velika tvrtka troši 1 euro po zaposleniku, mala tvrtka zbog regulatornih zahtjeva izdvaja u prosjeku 10 eura.
Globalna utakmica traži i veći broj poduzetnika u EU, pa Eurochambres brinu podaci iz istraživanja Eurobarometra koje je pokazalo da većina ispitanika u EU ima negativnu percepciju poduzetnika. Stoga predlažu promoviranje poduzetništva u društvu, s čim treba početi od rane dobi, pa predlažu i uvođenje obrazovanja za poduzetništvo u sve obrazovne programe, od osnovnih škola do fakulteta.

Pozitivan efekt imat će i proširenje uspješnih programa poput Erasmus za mlade poduzetnike i njegovo dodatno financiranje u narednom financijskom razdoblju.
Posebno važno za jačanje poduzetničkog duha je i mijenjanje svijesti o ponovnom pokretanju biznisa nakon stečaja. Podaci EK govore da jedna od dvije tvrtke u EU bankrotira u prvih pet godina. Trenutno Eurochambres sudjeluje u dva projekta koja financira EU, koja imaju za cilj osigurati ranu podršku poduzetnicima u teškoćama i pružiti pomoć u “drugom početku”. Novi iskorak EK može učiniti financiranjem razvoja preventivnih centara na kojima bi radile gospodarske komore diljem EU.
 Okruženje, gospodarsko i pravno, ključno je za poticanje inovacija, koje su preduvjet daljnjeg rasta i konkurentnosti, pa Eurochambres zagovara ponovno oživljavanje programa “Enterprise Experience”, kroz koji su dužnosnici iz odjela EK boravili neko vrijeme u malom poduzeću kako bi stekli osjećaj za njihove potrebe i probleme s kojima se svakodnevno susreću. I nacionalni porezni sustavi moraju biti inovativni i “R&D friendly”. Zbog razvoja digitalne infrastrukture u narednim godinama presudna za poduzetnike bit će siguran internet i zaštita od cyber-kriminala, a sve važniji izazov je i sigurna energija, posebno u okruženju u kojem otpad postaje sve važnija sirovina i teži se ka obnovljivim izvorima energije. Više alternativnih oblika financiranja ulaganja zelene tehnologije i ujednačavanje pravila trgovine otpadom važni su za poduzetnike.
Manjak kvalificiranog kadra koči tvrtke u inoviranju i usvajanju novih tehnologija. S druge strane promjene tehnologija skraćuju vijek trajanja radnih sposobnosti radnika, pa u takvim dinamičnim uvjetima na tržištu treba omogućiti mobilnost radnika i razviti sustav prepoznavanja potreba poslodavaca, kako bi se obrazovni sustav mogao brzo prilagoditi. Kao dobre primjere Eurochambres izdvaja Austriju, Njemačku i Luksemburg gdje strukovno obrazovanje i osposobljavanje najbolje organizirano i gdje učenici provode najviše vremena na praksi. Eurochambres upozorava da još izostaje i korištenje sustava tzv. plave karte kojom se želi privlačiti visokokvalificirane državljane trećih zemalja. Posebnu koncentraciju gospodarske komore zahtijevaju u ekonomskoj integraciji migranata, koji su u EU ušli posljednjih godina. Potrebno je davati integracijske potpore kroz Europski socijalni fond, a posebno malim i srednjim poduzetnicima, za koje uvođenje u rad imigranata predstavlja veći trošak i dodatan trud.v

Komentirajte prvi

New Report

Close