“Poduzetnicima je bilo lakše u Jugoslaviji”

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2016. u 09:32
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

U Hrvatskoj postoji 15.000 različitih odredbi po kojima se kažnjavaju poduzetnici.

Poduzetnici rade u izuzetno nepovoljnoj klimi, pokazalo je godišnje istraživanje Global Entrepreneuership Monitor na kojem je radilo nekoliko znanstvenica predvođenih osječkom ekonomisticom prof. Slavicom Singer. Svi parametri po kojima se detektira je li Hrvatska poduzetnička zemlja pali su, a ilustrativno je i da je lani prvi put u 13 godina resorni ministar Gordan Maras uskratio financiranje, piše Večernji list.

– U Hrvatskoj postoji 15.000 različitih odredbi po kojima se kažnjavaju poduzetnici. Kad sam otvorio obrt 1986., Jugoslavija i njezina administracija odobrile su mi sve dozvole za 15 dana, a ponašali su se kao servis, a ne represivno tijelo – istaknuo jePetar Lovrić iz HUP-a. Na okruženje negativno utječe i percepcija poduzetnika koja se znatno urušila u Hrvatskoj. Dok u Finskoj 85 posto građana drži da poduzetnici uživaju visoki status u društvu, u Hrvatskoj ih kao ugledne građane percipira samo 42 posto ispitanih.

– Pitao sam neke ljude u Hercegovini zbog čega toliko dobro rade i izvoze, na što su mi odgovorili da oni nemaju toliko države koliko mi u Hrvatskoj. Država im ne puše za vratom – rekao je Božo Prka, prvi čovjek Privredne banke Zagreb. Bez obzira na prepreke i loš ugled u društvu, u Hrvatskoj ipak postoji visok udio građana koji namjeravaju postati poduzetnici. Tako je čak 21 od 100 ispitanih izrazio namjeru ulaska u privatni biznis, ali profesorica Singer upozorava da je motiv za ulazak u svijet poduzetništva nužda.

Komentirajte prvi

New Report

Close