Poduzetnici usavršili vještine iz područja kreiranja, brendiranja te zaštite poljoprivrednih proizvoda

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. siječanj 2016. u 13:22
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Zadružni proizvodi i brendiranje hrvatskog zadružnog proizvoda okupljenima su upoznale s projektom Hrvatski zadružni proizvod.

U sklopu Agro uzleta grada Koprivnice okupljeni mali i srednji poduzetnici imali su priliku usavršiti postojeće te usvojiti nove vještine iz područja kreiranja, brendiranja te zaštite poljoprivrednih proizvoda. Ilda Stanojević i Danijela Grizelj u sklopu edukacije naslovljene Zadružni proizvodi i brendiranje hrvatskog zadružnog proizvoda okupljenima su upoznale s projektom Hrvatski zadružni proizvod. Riječ je o inicijativi po kojoj će svi autohtoni i izvorno hrvatski zadružni proizvodi nositi licenciranu oznaku COOP što se može smatrati i svojevrsnim uzletom domaćih proizvoda.

Marija Cerjak, s Agronomskom fakulteta Poljoprivrednog marketinga pojasnila je kako poboljšati prodaju poljoprivrednih proizvoda. Cilj edukacije je bio upoznavanje polaznika s osnovama marketinga i njegovim posebnostima u poljoprivredi. Uz primjere iz poljoprivredne prakse obuhvaćene su cjeline poput definiranja marketinške strategije, analize okruženja, odabira ciljnog tržišta te  elemenata marketinškog spleta: proizvoda, cijene, distribucije i promocije.

U drugoj je sesiji Marija Cerjak održala još jedno predavanje, ovaj put na temu zaštite poljoprivrednih proizvoda. Naglašeno je da je jedan od načina povećanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upravo korištenje oznaka kvalitete pod koje pripadaju i zemljopisne oznake. Riječi je bilo i o tržišnim trendovima te potrebi za označavanjem poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, nakon čega je prisutne upoznala s vrstama oznaka.

Poseban je naglasak stavljen na zakonom definirane zemljopisne oznake kao što su  oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla), te je prikazana procedura zaštite uz pomoć oznaka. Naravno, govorilo se i o prednostima te i nedostacima takve zaštite.

Komentirajte prvi

New Report

Close