Poduzetnici lani uputili 40% manje zahtjeva za jamstva

Autor: Marija Brnić , 07. srpanj 2017. u 07:53
Slabiji interes zbog prestanka subvencija za obrtna sredstva/Thinkstock

Drastičan pad bilježi se po programu Rastimo zajedno, za koji je zaprimljeno 135 zahtjeva za jamstvima naspram 293 u 2015.

Važan oslonac u razvoju poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro), u prošloj godini zaprimila je i realizirala osjetno manje zahtjeva za jamstvima za poduzetničke kredite. Prema godišnjem izvješću o radu Hamaga, koje je jučer prezentirano Vladi, zaprimljeno je 40 posto manje poduzetničkih zahtjeva za jamstvima nego prethodne godine, ukupno 324. 

Europski program
Više od polovice odnosi se na jamstveni program EU Početnik, u kojemu je broj prijava neznatno smanjen, na 177, no drastičan pad bilježi se po prethodno najjačem programu Rastimo zajedno, za koji je zaprimljeno 135 zahtjeva za jamstvima naspram 293 u 2015. I po trećem jamstvenom programu Poljoprivrednici bilježi se pad, pa je stiglo 12 zahtjeva u odnosu na 62 u 2015. godini. Slabiji interes u Hamagu objašnjavaju prestankom važenja mjera subvencioniranja kredita za obrtna sredstva koje je provodilo resorno Ministarstvo poduzetništva, te pomicanje granice poduzetnika početnika s dvije na pet godina.

U slučaju programa Poljoprivrednici pad je posljedica prestanka važenja programa koji je iscurio 30. lipnja prošle godine. Pad interesa poduzetnika za jamstvima rezultirao je manjim brojem odobrenih, te izdanih jamstava. Odobreno ih je 220 u ukupnom iznosu od 275 milijuna kuna, a izdano do kraja godine 217 u vrijednosti od 254 milijuna. Najviše jamstava izdano je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, potom Zagrebačkoj i Erste&Steiermärkische banci. 

Najviše prema HBOR-u
Teritorijalno, najviše jamstava izdano je u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji te Primorsko-goranskoj županiji. Najnovije izvješće Hamaga pokazuje i da je lani aktivirano bilo ukupno 66 jamstva u iznosu od 65 milijuna kuna.

Najviše je isplata bilo izvršeno je prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, njih 36, u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna. Po osnovu prethodno isplaćenih jamstava ukupno je, pak, naplaćeno 1,3 milijuna kuna dospjelog potraživanja Hamaga. S krajem prošle godine ukupan iznos svih aktivnih jamstava bio je 1,473 milijardi kuna, a budući da je odlukom vlade maksimalna izloženost 2 milijarde kuna, raspoloživi dio jamstvenog potencijala ostao je na 527 milijuna kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@Tornos-…sve garnirano s velikom dozom kriminala i ne pameti!

Indirektno, ovi rezultati mogli bi se razumjeti i kao:poduzetnici smanjili aktivnosti za 40%!!! Zašto su poduzetnici smanjili poslovne aktivnosti za 40%?
To i takova pitanja niti jednoj vladi nisu interesantna! Obe najjače stranke deklarativno se predstavljaju kao: HDZ stranka koja promovira kapital i poduzetništvo, dok SDP promovira rad i socijalu!
Međutim obe stranke promoviraju „svoje poduzetnike i svoj sektore gospodarenja“!!! Industrijska politika koju obe stranke promoviraju je vertikalna, hijerarhijska, a socijalna politika je ad hoc kao „konotacije nekog provizornog rješenja, neadekvatnog planiranja ili improviziranih događaja“!!!

New Report

Close