Poduzetnici grada u kojem se otvara sve više tvrtki učili o biznisu

Autor: Saša Paparella , 01. veljača 2015. u 22:01
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na Poslovnom uzletu u Koprivnici/Marko Jurinec/PIXSELL

Poslovni inkubator Koprivnice omogućuje novim poduzetnicima cijenu najma kvadrata poslovnog prostora od svega kunu prvih 6 mjeseci

Hrvatska nakon šest godina napokon izlazi iz recesije i to nije samo mišljenje Vlade nego cijelog niza analitičara.

Bilježimo rast izvoza i pad nezaposlenosti, napokon se počelo otvarati više obrta i tvrtki nego što ih se zatvorilo. Osim toga, narednih godinu dana očekujemo 100 projekata malih tvornica od kojih će svaka zaposliti po nekoliko desetaka ljudi. Rekao je to  ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom otvaranja manifestacije Poslovni uzlet grada Koprivnice 2015., održane u petak. 

 

100projekata

malih tvornica očekuje Ministarstvo poduzetništva u idućih godinu dana

Korisna manifestacija
"Informacija o projektima i o državnim potporama mora doći do svakoga, mora se olakšati poslovanje svakome tko se želi baviti poduzetništvom. U svega tri godine ova je Vlada uložila dvije milijarde kuna u obrt i poduzetništvo, više nego prethodne dvije vlade zajedno", istaknuo je Maras, dodavši da je Poslovni uzlet izrazito korisna edukativna manifestacija za koju vjeruje da će, nakon 7000 lanjskih, ove godine u 22 grada proći čak 30.000 hrvatskih poduzetnika i obrtnika. Ministar Maras pohvalio je rad koprivničkog Poslovnog inkubatora u koji je država investirala 1,9 milijuna kuna, a o čijem je radu govorila Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

 

Šimatović

Poduzetnike želimo navesti na inovativno promišljanje kod kreiranja poslovnih modela

Poslovni inkubator pomaže novim poduzetnicima da s minimalnim troškovima započnu poslovanje pa je tako, primjerice, cijena najma kvadratnog metra poslovnog prostora u prvih šest mjeseci svega jednu kunu. Na istom se mjestu mogu koristiti i neki zajednički strojevi, što početnicima također olakšava prve poslovne korake. Osim toga, u inkubatoru svatko može dobiti pomoć oko promocije, otvaranja novih tržišta, edukacije, izrade studija i korištenja  novca iz EU fondova. U zadnja tri mjeseca već je prijavljeno 12 projekata za socijalni fond EU, a ugovoreno je i 17 projekata za program ruralnog razvoja. U ta tri mjeseca inkubator je dobio tri nova stanara, pa je Martina Golčić najavila podizanje novog, proizvodnog inkubatora. Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice pohvalio se da je u tom gradu po prvi puta nakon šest godina broj novootvorenih tvrtki i obrta veći od broja zatvorenih, a povećava se i izvoz.

 

1,9milijuna

kuna uložila je država u koprivnički Poslovni inkubator

Grad razvoja
"Koprivnica je grad razvoja i to zbog razvijene energetske infrastrukture i efikasne javne uprave što je nužno da se izvučemo iz gliba u koji smo se ukopali ovih 25 godina", rekao je Jakšić te je istaknuo da bi se razvoj Hrvatske mogao potaknuti rezanjem broja gradova i županija. S tom se opservacijom ipak nije složio župan koprivničko- križevački Darko Koren, naglasivši da "u Hrvatskoj postoji barem deset važnijih pitanja, a kad njih riješimo i taj sekundarni problem broja gradova i županija sam će se riješiti". Koren je pritom naglasio važnost lokalne zajednice u rušenju brojnih birokratskih prepreka, kao i ulogu medija u stvaranju poduzetniče klime.

 

Maras

Informacija o potporama mora doći do svakoga. Treba olakšati poslovanje svima koji se žele baviti poduzetništvom

Po njegovu mišljenju "lokalnih šerifa u Hrvatskoj nema tako puno koliko se o  njima piše, a ovdje i Koprivnici za njih sigurno nema prostora". Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, podsjetio je kako je Poslovni uzlet namijenjen promociji i edukaciji u malom i srednjem poduzetništvu. "To je alat za podizanje razine znanja i poduzetničke kompetencije. Malo poduzetništvo je krvožilni sustav čitavog gospodarstva- to je 99 posto svih poslovnih subjekata, 65 posto svih zaposlenih te 50 posto ukupnog BDP-a RH. Poduzetnike želimo navesti na inovativno promišljanje tijekom kreiranja vlastitih poslovnih modela", naglasio je Šimatović.  

Komentirajte prvi

New Report

Close