Poduzetnici dobili 249 mil. kuna iz Bruxellesa

Autor: Darko Bičak , 23. prosinac 2014. u 13:51
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/G.S./PIXSELL

Malo i srednje poduzetništvo bilježi najveći rast prihoda, investicija te izvoza.

Mali i srednji poduzetnici ove su godine po prvi puta postali korisnici bespovratnih sredstava iz Strukturnih fondova EU.

Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta je provelo natječaj "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća", kroz koji je 28 poduzetnika dobilo bespovratne potpore od 249,4 milijuna kuna. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 642 milijuna kuna, a očekuje se da će generirati oko 650 novih radnih mjesta. Uz to, poduzetnicima su bili dostupni i krediti sa subvencioniranom kamatom, jamstva, fondovi za gospodarsku suradnju te mikro-krediti za poduzetnike početnik.

Mjere poticanja poduzetništva rezultirale su rastom izvoza malih i srednjih poduzetnika za oko 20 posto od početka krize, a investicije u malo poduzetništvo su u 2013. bile 30 posto veće nego u 2012. godini. Jedan od pokazatelja rasta, kažu u Ministarstvu, je i 12.668 novoosnovanih poduzeća u 2014., a nastavak pozitivnog trenda očekuju i u narednom razdoblju. Ministar Gordan Maras navodi da je sve to posljedica kontinuiranog ulaganja u konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva kroz projekte kao što su "Poduzetnički impuls" te ostale mjere i programe.  

Komentirajte prvi

New Report

Close