Poduzetnice su u krizi manje sklone otpuštanju

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2015. u 22:00
Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Tvrtke u kojima su žene ravnopravno zastupljene uspješnije su, izjavio je direktor HUP-a D. Majetić.

Iako Hrvatska bilježi pozitivne trendove po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca, žene još uvijek drže manje od 20 posto upravljačkih pozicija u kompanijama, dok im je udio među poduzetnicima samo 25 posto, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji o ženama u gospodarstvu.

"Iako je udio žena u biznisu sve veći još je veliki put pred nama", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na međunarodnoj konferenciji "Jačanje uloge žena u gospodarstvu" u organizaciji HUP-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Majetić je istaknuo da je ta tema važna za konkurentnost hrvatskog gospodarstva jer, prema njegovim riječima, podaci pokazuju da su tvrtke u kojima su žene ravnopravno zastupljene uspješnije. Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, istaknula je kako je u tržišnom poslovanju važno učinkovito koristiti raspoložive resurse, a ne postoji dragocjeniji resurs od ljudskog kapitala. U Hrvatskoj su muškarci aktivniji, na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,24 poduzetničkih pothvata muškaraca, dok je u EU taj odnos 1,86.

"Žene čine 50 posto populacije, donose glavne potrošačke odluke i šteta je ne iskoristiti takav potencijal ", rekla je Jelušić Kašić. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da je Vlada prepoznala važnost jačanja uloge žena u gospodarstvu te sukladno tome razvila Strategiju razvoja poduzetništva žena u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. Pohvalio se činjenicom da je trećina potpora u prošloj godini dodijeljena upravo ženama poduzetnicima i da je svaka druga žena koja se javila na natječaj dobila potporu. Osim toga, kako je kazao Maras, žene poduzetnice su u krizi manje otpuštale. 

Komentirajte prvi

New Report

Close