Pioniri branše u korištenju obnovljivih izvora

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
Solarna elektrana na upravnoj zgradi OTP banke u Zadru

Poslovnom strategijom banke zacrtano uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš.

U OTP banci načela društveno odgovornog poslovanja umrežena su u poslovne procese i čine dio poslovnih strategija, podjednako u svim aspektima utjecaja, kažu na toj adresi. Poslovnom strategijom banke ugrađeno je uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš. Kako značajni dio svog poslovanja ostvaruje uz obalu, OTP je prepoznao mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije iz sunčanih elektrana.

Izgrađene su dvije solarne elektrane, u Dubrovniku i Zadru, a u sljedećoj godini očekuje se izgradnja elektrane u Puli. Na taj način banka osigurava dio potrebne električne energije u svojim upravnim zgradama. Izgradnjom vlastitih sunčanih elektrana OTP banka u svojoj poslovnoj strategiji provodi i smjernice EU-a o energetskoj učinkovitosti, odnosno proizvodnji električne energije na mjestu potrošnje. U proizvodnom portfelju OTP banka ima i "Sunčane kredite" za koje bilježi sve veće zanimanje. U okviru svog programa "Zeleno svjetlo za okoliš", OTP banka na razne načine nastoji smanjivati svoj utjecaj na okoliš, razvijati projekte energetske učinkovitosti, kao i unaprijediti vlastiti sustav odvajanja otpada.

U banci se prepoznaje važnost inovacija te uključenja zaposlenika u razvoj ideja i razmjenu kreativnih rješenja. U okviru programa "Eureka!" nagrađuju se ideje zaposlenika u nekoliko područja: od poboljšanja poslovnih procesa, razvoja organizacije, učinkovitijeg upravljanja troškovima do prijedloga iz područja društveno odgovornog poslovanja. Uz poticajne nagrade, zaposlenicima se na taj način pruža prilika da sudjeluju u razvoju ideja i u onim područjima koja nisu izravno vezana za njihov posao. "OTP banka ulaganjima u projekte civilnog društva sudjeluje u razvoju kvalitete života u lokalnim zajednicama u kojima je prisutna.

Na godišnjem donacijskom natječaju biraju se vrijedni projekti u četiri kategorije. Na ovogodišnjem natječaju dodijeljeno je 400.000 kuna za 52 projekta diljem Hrvatske. Već šestu godinu u svom programu 'Zeleno svjetlo za znanje', u suradnji s jedinicama lokalne samouprave banka stipendira učenike i studente slabijeg imovinskog stanja za što je izdvojeno više od 3,5 milijuna kuna za 461 učenika i studenta", pojasnili su u OTP-u. Uz to, napominju da je upravo zaključen posebni natječaj za stipendiranje redovnih studenata informatike, računarstva i matematike. Kako bi javnost upoznala sa svim aspektima poslovanja, OTP banka redovito izvještava o svojim utjecajima i objavljuje dvogodišnje izvještaje o održivosti sastavljene prema GRI G4 smjernicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close