Pet milijuna kuna uz povoljne uvjete daju za facelifting pansiona

Autor: Ana Blašković , 14. listopad 2016. u 14:07
Željka Surina, vlasnica je Guesthouse Surina u mjestu Rupa/Nel Pavletić/PIXSELL

Najmanji iznos kredita je 20.000, a najveći iznos ograničen na 100.000 kn (bez valutne klauzule) s rokom vraćanja od pet godina, u što je uračunat jednogodišnji poček. Kamata iznajmljivačima je 2%.

Da u ekonomiji vrijedi pravilo da je veličina bitna, dobro znaju mali obiteljski iznajmljivači. Premda u prosjeku čine gotovo polovicu smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, kad je posrijedi kontinuirano ulaganje u kvalitetu, zbog veličine im je teško doći do povoljnih zajmova. Upravo je zato Primorsko-goranska županija pokrenula incijativu da se malim obiteljskim iznajmljivačima koji nose oznaku 'Kvarner Family' uz pomoć Županije omoguće povoljne kreditne linije namijenjene podizanju kvalitete smještaja u tom kraju.

 U mjestu Rupa u zaleđu Opatije, 20-ak kilometara od mora tik uz slovensku granicu, obitelj Surina bavi se privatnim smještajem od 1978. Posljednjih pet godina vlasnici su oznake kvalitete 'Kvarner Family', a od prošle godine i dodatne oznake 'Bike Friendly'. "Ovo je posao u kojem morate stalno ulagati, renovirati, mijenjati stvari koje se istroše. Već 25 godina smo u ovome i mogu reći da to nije posao već život", kaže Željka Surina, koja sa suprugom vodi pansion Guesthouse Surina. Posebno je, kaže, ponosna na visoku ocjenu gostiju od 9.2 na Booking.comu koju se trude održati i nadalje.

"Glavni nam je cilj podići kvalitetu i standard naše usluge na višu razinu kako bi se gosti osjećali ugodnije i sigurnije, bili zadovoljniji, a time i produljili svoj boravak", kaže.  Obiteljski smještaj poput pansiona Surina čini gotovo 48 posto smještajnih kapaciteta u županiji. Svjesni važnosti boljeg tržišnog pozicioniranja te vrste smještaja, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera (s lokalnim TZ-ima) pokrenule su pilot projekt 'Kvarner Family' s ciljem brendiranja smještaja u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima iznajmljivača u toj županiji. Riječ je o sustavu standarda i mjerila kojima se željela stvoriti nova potka za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja diljem županije. Za ulazak u 'Kvarner Family' niz je kriterija; od uređenja okoliša, ugodno opremljenog interijera, prepoznatljivosti objekta, ali i poštovanja tradicije, vjernosti gostiju te doživljaja domaćinskog i obiteljskog ugođaja.  

 

Komadina

Zadovoljni smo onim što smo postigli, kvalitetu i prepoznatljivost destinacije. Razvijeni su i podbrendovi oznake kvalitete 'Kvarner Family'. Nakon ljetne sezone 2016. iskazan je povećani interes za taj program.

Krediti do dva posto kamate
Za iznajmljivače koji nose oznaku 'Kvarner Family' i potencijalne kandidate, Županija je u suradnji s poslovnim bankama pokrenula pet milijuna kuna vrijedan program kreditiranja. Krediti su namijenjeni samo fizičkim osobama, a ulaganje mora biti isključivo u sam objekt za podizanje kvalitete. Najmanji iznos kredita je 20.000, a najveći iznos ograničen na 100.000 kuna (bez valutne klauzule) s rokom vraćanja od pet godina, u što je uračunat jednogodišnji poček. Od redovne cijene kredita od šest posto fiksno, Županija subvencionira četiri postotna boda pa je konačna cijena iznajmljivačima do dva posto. Iznimka su Gorski kotar i mali otoci Unije, Susak, Ilovik, Vela i Mala Srakana, gdje je subvencija veća i doseže pet bodova, što za male iznajmljivače znači zajmove do jedan posto kamate.

Ukupno će do 2020. PGŽ iz proračuna za subvencije izdvojiti 700.000 kn po tom programu. Instrumenti osiguranja mogu biti hipoteka, sudužništvo, jamci ili jamstvo HAMAG BICRO-a.  Obitelj Surina krajem siječnja podnijela je zahtjev za 100.000 kuna kredita i dva tjedna kasnije od Županije dobila zeleno svjetlo. "Zagrebačka banka detaljno je pregledala naše papire i mjesec dana kasnije, sredinom ožujka, potpisali smo ugovor i krenuli u realizaciju. To je za nas male poduzetnike kredit s fantastičnim uvjetima: na pet godina, s jednom godinom počeka i kamatom od dva posto", zadovoljna je gospođa Surina. Uz svojih 40.000 kn i upis hipoteke na objekt, novac od kredita strogo namjenski uz nadzor banke uložili su u modernizaciju apartmana i soba. 

Ništa bez stalnog ulaganja 
Od osvježavanja zidova i novih madraca u sobama, posuđa i aparata za kavu u kuhinji, do zamjena tuš kabina, postavljanja novih laminata, do videonadzora na parkiralištu… I 5000 kvadrata prostrana okućnica prošla je svoj 'face-lifting': od keramičkih pločica i garnitura na terasi, ležaljki uz bazen, kovane ograde i vanjskog solarnog tuša, do igrališta za badminton i odbojku… U skladu s pet friendly filozofijom, ni kućni ljubimci gostiju nisu zanemareni, već su za njih osigurane košare te posude za vodu i hranu. Na dugačom popisu planiranih ulaganja sredstvima od kredita ostala je još zamjena dotrajale stolarije.

 

700tisuća

kuna ukupno će do 2020. iz proračuna izdvojiti PGŽ

"Idemo dalje, suprug ne staje već stalno ima nove ideje što bismo mogli dalje urediti da priču zaokružimo", uz smijeh kaže gospođa Surina.  Istu kreditnu liniju iskoristila je i obitelj Sobol za proširenje kapaciteta, no uz jedan posto kamate jer je njihova kuća za odmor smještena u goranskom selu Kočičin, sedam kilometara udaljenom od Broda na Kupi. Pitoreskna kuća s kategorizacijom četiri zvjezdice u kombinaciji drveta i kamena nakon proširenja može ugostiti devet osoba, a prva je u Gorskom kotaru s potvrdom konzervatora da je izgrađena u autohtonom stilu. "Kad smo krenuli graditi prije 12 godina, govorili su nam da smo ludi i da ne znamo koliko 'cement' više vrijedi na moru", prisjeća se uz smijeh Silvija Sobol.

"Naše obitelji oduvijek se bave turizmom, turizam nam je u krvi. Imali smo viziju da gostima kuća priča priču o goranskoj arhitekturi, istraživali materijale da zadovoljimo zahtjeve modernog gosta, koji danas traži aktivan odmor, s tradicijom, i mislim da smo u tome uspjeli. No, u ovom poslu stalna su ulaganja nužnost", kaže. Iznos od 100.000 kuna u Erste banci realiziran uoči početka sezone u svibnju iskoristili su za izgradnju dodatne sobe s kupaonicom i jacuzzijem, opremanje starinskim namještajem, saune, uređenje prostora za zabavu najmlađih te spremišta za bicikle za sve brojnije cikloturiste. Radove je privremeno zaustavila sezona, pa dovršetak ovih dana čeka vrtna sjenica. "Iznimno nam je bilo bitno što je 10 posto kredita isplaćeno u gotovini za kupnju sitnog materijala, poput boje i čavala, a ostatak banka plaća direktno po predračunu. Jako smo zadovoljni s Ersteom u Delnicama, gdje su nam savjetovali da umjesto upisa hipoteke položimo depozit", kaže Sobol.

Prepoznatljiva destinacija
Zadovoljstvo ne krije ni župan Zlatko Komadina. "Zadovoljni smo onim što smo postigli, kvalitetu i prepoznatljivost destinacije. Razvijeni su i podbrendovi oznake kvalitete 'Kvarner Family'", rekao je Poslovnom dnevniku Komadina osvrćući se na 450 'Kvarner Family' iznajmljivača i 26 'Kvarner Family' agencije, 50-ak 'Pet Friendly' iznajmljivača i 3 'Dog Friendly' agencije, 20-ak 'Bike Friendly' te 20-ak 'Hike Friendly' iznajmljivača. "Nakon ljetne sezone 2016. iskazan je povećani interes iznajmljivača za korištenjem sredstava iz kreditnog programa te se očekuje i povećanje broja zahtjeva te iskorištenje raspoloživog kreditnog potencijala", zaključio je Komadina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

šta je tu povoljno?

New Report

Close