Pet godina mijenjamo sliku osoba s invaliditetom na tržištu

Autor: Marta Duić , 03. srpanj 2017. u 22:01
Poslovni dnevnik i renomirane hrvatske kompanije potpomažu zapošljavanje osoba s invaliditetom/Fotolia

Partneri su pokazali iznimno razumijevanje za pitanja studenata s invaliditetom i njihovu neupućenost te im otkrili mnoge ‘tajne zanata’.

Hrvatska je zemlja u kojoj sve više raste broj studenata s invaliditetom, a iskustvo rada i radne prakse tijekom studentskih dana ima vrlo mali broj njih. Iako su hrvatski zakoni afirmativni kad su u pitanju osobe s invaliditetom, stopa njihovog zapošljavanja u usporedbi s europskim standardima i dalje je vrlo niska. Kako bi proširili svijest o ovom problemu u poslovnoj zajednici i javnosti, Poslovni dnevnik u suradnji s partnerima poslodavcima već petu godinu zaredom provodi društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi".

Tijekom dosadašnjih godina provođenja projekta praksu studentima s invaliditetom u suradnji gotovo svake godine pružilo je dvadesetak renomiranih tvrtki, partnera projekta. Time je studentima s invaliditetom omogućena integraciju u poslovnu sredinu i razvoj vještina koje će im u budućnosti pomoći pri zapošljavanju. Svake godine do sada studenti koji su dobili praksu unutar projekta, dobili su i minimalno mjesec dana radne prakse u jednoj od tvrtki gdje su imali mogućnost upoznati se s realnim stanjem u poslovnom svijetu. Studenti su zahvaljujući tome naučili kako funkcioniraju različiti odjeli unutar tvrtki te usklađivali stečena znanja s fakulteta s vještinama koje su naučili na radnim praksama. Svi poslodavci, partneri projekta imali su samo riječi hvale za studente ističući njihov entuzijazam, volju i želju za upoznavanjem svih segmenata poslovanja tvrtki.

Pokazali su iznimno razumijevanje za njihova pitanja i neupućenost te im otkrili mnoge "tajne zanata" pokazujući im kako poslovanje velikih tvrtki danas doista funkcionira.

 Nekolicina njih nakon prakse ostale su i raditi u tim tvrtkama, a mnogima je upravo to iskustvo koje su stekli otvorilo vrata u drugim tvrtkama i olakšalo buduće zaposlenje.  Mogućnosti i prilike poput ovih, za osobe s invaliditetom omogućuju im potpunu integraciju u društvo i otvaraju im potpuno novu perspektivu, a prošle su godine tu novu perspektivu dobili i studenti slabijeg materijalnog statusa. Naime, u projekt Iskustvo zlata vrijedi, Poslovni je dnevnik uveo još jednu kategoriju projekta, tako da su se za praksu mogli prijaviti mogu i studenti slabijeg materijalnog statusa. Studenti Tomislav Ljubić i Bernard Blagajčevićem, svoju praksu u sklopu projekta prošle du godine obavili u Hrvatskoj lutriji. "Stekao sam nova poznanstva koja bi mi mogla pomoći u budućoj karijeri. Obavljanje prakse dodatno me ohrabrilo i motiviralo za daljnje usavršavanje i obrazovanje", opisao je svoju praksu Tomislav Ljubić.

Neki i zaposleni
Nikolina Jamić Mihaljević, voditeljica odjela ljudskih potencijala u Bauerfeindu, jednom od dugogodišnjih partnera projekta istaknula je kako zahvaljujući projektu Iskustvo zlata vrijedi, osobe s invaliditetom u tvrtki poput njihove dobivaju i cjelokupan uvid u zalaganje, način rada i koncept kompanije. Tijekom projekta Iskustvo zlata vrijedi u 2014. godini Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija METRO-a pridružila se Petra Gajski koja je nakon prakse postala dio tima, a godinu kasnije i Maja Trkulja koju su također nakon prakse i zaposlili. Petra Gajski je u Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija METRO-a provela gotovo dvije godine, a  Maja Trkulja godinu dana. Kako kažu iz Metroa, pozitivno iskustvo koje su stekli na samom početku sudjelovanja u projektu uvjerilo ih je da i dalje budu dio priče.

"U Odjelu ljudskih resursa i korporativnih komunikacija prve godine nam se pridružila Petra Gajski, a razina sposobnosti i savjesnosti koju je pokazala rezultirala je time da je ona i danas dio METRO tima. Poslovne timove je potrebno obogaćivati različitostima, a ne ih homogenizirati. Važno je dopustiti zaposlenicima da u svakom trenutku izraze svoju individualnost", kažu iz METRO Cash & Carry Hrvatska. Maja Trkulja nam je tada ispričala kako su je tijekom prakse zainteresirali i određeni dijelovi ekonomije, a uvelike su joj pomogli i savjeti i usmjeravanja kolega. "Bez obzira na pun raspored, ne osjećam umor niti pritisak, jer sam uvidjela vrijednost cijelog projekta te pokušavam iskoristiti dane što je kvalitetnije moguće, za što smatram da je METRO odličan izbor. Moji kolege su puni razumijevanja i uvijek spremni pomoći. Jako sam zadovoljna njihovim pristupom te mislim da smo stvorili ne samo kvalitetan poslovni, već i opušten prijateljski odnos", opisala je svoje prve dane na praksi Maja Trkulja. 

Svake godine druga tvrtka
Kristina Ivatović jedna je od studentica koja se na Iskustvo zlata vrijedi prijavila više godina zaredom, čak tri godine. Studentsku praksu smatra osobito važnom u formiranju osobne i radne ličnosti svakog pojedinca, a posebice je zahvalna što je priliku za to imala nekoliko godina za redom.  "Mislim da sama činjenica da se i dalje prijavljujem govori sve, da mi se projekt jako sviđa, stvarno sam zadovoljna prilikom koju nam pomoću tog projekta dajete. Studiram na Fakultetu organizacije i informatike, u Varaždinu i praksa je za moju struku vrlo poželjna", rekla je Ivatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close