Projekti Inovativne Hrvatske: Pametna klupa, sigurnija kaciga i studentska praksa

Autor: Marta Duić , 11. prosinac 2015. u 11:04
Ivan Mrvoš osmislio je i izradio energetsko nezavisnu klupu/PIXSELL

Kaciga je dizajnirana tako da svu silu amortizira i raspoređuje prema vanjskim dijelovima, a Praxa bi unaprijedila studentsku praksu.

U kategoriji Inovativna Hrvatska u finale su ušli projekti Praxa, Pametna klupa i Cro Safety.

Autorica projekta Praxa Maja Vidić je studentica  diplomskog studija Ribarstvo i lovstvo na Agronomskom fakultetu. Kako kaže, projekt Praxa osmišljen je s ciljem poboljšanja kvalitete praktične stručne edukacije mladih visokoobrazovanih budućih stručnjaka još tijekom studija, kako bi po završetku studija imali određeno radno iskustvo te ostvarene kontakte s potencijalnim poslodavcem za svoju poslovnu budućnost. "U razgovoru s kolegama zaključila sam kako nema jedinstvene baze podataka o mjestima gdje možemo obaviti praksu već se svatko snalazi kako može i zna.

 

15studentskih

projekata ušlo je u finale natječaja Poslovnog dnevnika Hrvatska pamet Hrvatska

Ponukana time odlučila sam regulirati obavljanje i unaprijediti kvalitetu prakse", kaže Maja Vidić. Projekt Cro Safety na natječaj su prijavili studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Ivan i Ivona Radoš. Riječ je o ideji izrade sigurnosne opreme, odnosno sigurnosne kacige. "Naša kaciga je dizajnirana tako da svu silu amortizira i raspoređuje prema vanjskim dijelovima, a dijelovi glave pritom ostaju u potpunosti zaštićeni. Ono što dodatno oplemenjuje ovaj proizvod je i granica koja je postavljena u apsorpciji sile kroz jedinstveni leđni dodatak", pojasnili su nam autori projekta Ivan i Ivona Radoš.

Treći finalist je Ivan Mrvoš, student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji je osmislio Pametnu klupu. "Riječ je o energetsko nezavisnoj klupi koja putem solarnih ploča prikuplja sunčevu energiju i akumuliraju je unutar baterijskog sustava u obliku električne energije. Osim što noću svijetli, klupa se može iskoristiti za punjenje mobitela i tableta", kaže Mrvoš.  

Komentirajte prvi

New Report

Close