Ove godine 20,3 posto manje stanova nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2014. u 22:00
Najveći pad u stanogradnji i infrastrukturi/Ivo Čagalj/PIXELL

U odnosu na 2008. godinu, pad građevinskih aktivnosti za gotovo 50 posto.

Podaci o izvršenim građevinskim radovima, narudžbama i stambenoj gradnji poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih pokazuju da u trećem tromjesečju, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine, građevinarstvo nije pronašlo put izlaska iz duboke krize, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Iz HGK naglašavaju da je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima niža za 9,2 posto u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu je vrijednost izvršenih radova na zgradama porasla za 2,8 posto, dok je istodobno vrijednost radova na ostalim građevinama smanjena za visokih 16,6 posto. "Ovogodišnji su rezultati lošiji od prošlogodišnjih kada je pad u prvih devet mjeseci iznosio 2,8 posto. U odnosu na prvih devet mjeseci pretkrizne 2008., recentni su rezultati čak 47,2 posto niži, što oslikava dubinu krize u građevinarstvu", kažu u HGK.

 Negativni trendovi nastavljeni su i u stambenoj gradnji s obzirom na to da je u prvih devet mjeseci 2014. završeno 26,9 posto manje stanova s 20,3 posto manjom površinom nego lani. Vrijednost novih narudžbi građevinskih radova iznosila je u prvih devet mjeseci 9,9 milijardi kuna, što je 0,5 posto više nego lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close