Otkrila sam koliko sam sposobna i to je moje najvrjednije iskustvo

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. veljača 2017. u 22:00
Studentici grafičkog dizajna Ani Lešić svidio se rad u velikoj nakladničkoj kući/Borna Fi-lić/PIXSELL

Studentica Ana Lešić u sklopu projekta Poslovnog dnevnika obavljala je zadatke unutar likovno-grafičkog odjela Školske knjige.

Školska knjiga kao vodeća izdavačka kuća u Hrvatskoj desetljećima vlastitim radom potiče edukaciju i razvoj vještina, pa je u skladu s time njezino sudjelovanje u projektu Iskustvo zlata vrijedi logičan nastavak aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

"Uključivanjem u program omogućujemo mladim ljudima stjecanje dodatnih znanja i vrijedno iskustvo u početcima njihova rada. Jednako tako pružamo im priliku da obavljaju praksu usklađenu s njihovom naobrazbom i sklonostima. Time je i Školska knjiga dobila priliku za poticanje društveno odgovornog ponašanja i u području ljudskih potencijala", za Poslovni je dnevnik komentirao Mihovil Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige. U sklopu projekta koji Poslovni dnevnik organizira već četiri godine u Školsku knjigu na praksu  2016. godine došla je studentica grafičkog dizajna Ana Lešić koja je radne zadatke obavljala unutar likovno-grafičkog odjela i dizajna, u skladu sa svojim profesionalnim usmjerenjem. 

Ulazak u poslovni svijet
"Vjerujemo da je Ani boravak u našoj kući donio dvostruku korist. Prije svega, imala je priliku raditi u struci i služiti se svojim znanjem i vještinama u konkretnim zadatcima likovnog oblikovanja knjiga, a s druge strane upoznala se s cjelovitim procesom proizvodnje knjige – od priče i ideje do izrade naslovnice i tiska knjige", dodao je Žužul. "Naime, djelatnost Školske knjige pripada području kreativnih industrija koje su vodeće u stvaranju novih vrijednosti, inovacija te je takva industrija važna za budućnost ekonomije. Jedino se znanjem može doći do uspjeha, pa Školska knjiga svojim djelovanjem potiče razvoj upravo kreativnih pojedinaca od njihove najranije dobi kako bi bili spremni kompetentno i uspješno djelovati u društvu. 

Uz to, društveno odgovornim poslovanjem potičemo čitanje te ističemo da se isplati ulagati u znanje. Prirodno je da se uključimo u projekt poput vašeg i nastavimo surađivati jer na ovaj način, ulaganjem u znanje s pomoću prakse, dajemo mladima dodatnu sigurnost u prvim koracima u poslovnom svijetu. Naša je zadaća pomoći praktikantima da shvate kako otvorenost prema budućnosti, stvaralaštvo, dobri rezultati i zadovoljstvo počivaju na upornosti i vjeri u ono što radimo jer je to ključ za uspjeh u njihovu privatnom životu i karijeri", naglasio je. Ana Lešić kaže da je na praksi u Školskoj knjizi obavljala zanimljive zadatke vezane za dizajn i pripremu knjiga i promotivnih materijala, bolje je upoznala dizajniranje naslovnica te poslovno ozračje velike nakladničke kuće.

"Stekla sam nova znanja vezana za dizajn, komunikaciju s kolegama i općenito bolje upoznala poslovno okružje što prije nisam imala priliku jer sam kao studentica radila u maloj izdavačkoj kući u kojoj nisam imala drugih suradnika osim šefa. Svidio mi se rad u velikoj nakladničkoj kući jer sam se bavila zanimljivim zadatcima te sam imala dovoljno slobode za učenje bez pritiska", ispričala je Ana.  Dodala je i to da nije točno znala što je na praksi očekuje, ali je zadovoljna onim što je naučila. Za nju je olakotna okolnost bila u tome što je na praksu došla kao početnica te joj nitko nije zamjerio ako nešto nije znala. 

Vjerovati u sebe
Napomenula je da se zahvaljujući tome osjećala ugodno i bila opuštenija nego što bi bila na službenome radnom mjestu na kojemu možda ne bi imali razumijevanja za njezine pogreške. Ana je istaknula da su je kolege lijepo prihvatili i pomagali joj, a otkrila nam je i to da je na praksi u Školskoj knjizi u razgovoru sa suradnicima došla do dragocjenih spoznaja – shvatila je da može mnogo više nego što je prije mislila i to je za nju najvrjednije iskustvo. "Nekoć sam se susretala s predrasudama, ali sam shvatila da je najbolje rješenje držati se čvrsto vlastitih uvjerenja. U nedostatku iskustva često sam se morala osloniti isključivo na vjeru u sebe da bih otkrila koliko sam sposobna. S druge strane, kad je riječ o mojem sudjelovanju u projektu i praksi u Školskoj knjizi, drago mi je što sam mogla i konkretno završiti neke zadatke koji su prihvaćeni kao rješenja", zaključila je Lešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close