Osporavani vizionar trenutno ima 20 milijardi dolara: Kako ih je zaradio, na što troši, a na što ni u ludilu neće dati novac

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2019. u 10:00
Foto: Reuters

Od SpaceXa do Tesle, Elon Musk je lice nekih visokoprofilnih tvrtki, a njegova trenutna neto vrijednost je oko 20 milijardi dolara.

Kao izvršni direktor tvrtki Tesla, SpaceX i The Boring Company, Musk je utjecajni tehnološki poduzetnik koji transformira transportnu industriju, analizira Business Insider.

Musk troši novac na kuće, automobile i dobrotvorne organizacije, ali također ulaže značajan iznos u svoje tvrtke.

Odakle je došao sav taj novac i kamo sve to ide? Evo kako Elon Musk zarađuje i troši svoje milijarde.

Musk je odrastao u Južnoj Africi i naučio se programirati. Sa samo 12 godina, Musk je prodao izvorni kod za svoju prvu videoigru za 500 dolara. 

U dobi od 24 godine, Elon i njegov brat Kimbal osnovali su Zip2 s 28.000 dolara koje su dobili od oca.  Zip2 je stvorio poslovni imenik koji se može pretraživati, gotovo kao online verzija Žutih stranica s kartama. 

Četiri godine kasnije braća su prodala Zip2 za 307 milijuna dolara. Musk je iskoristio svoj udio od 22 milijuna dolara za sufinanciranje usluge internetskog bankarstva X.com. Tvrtka X.com je kroz spajanje s drugima postala PayPal, a Musk većinski dioničar. Kada je eBay 2002. kupio PayPal za 1,5 milijardi dolara, Musk je zaradio 180 milijuna dolara od prodaje.

Musk i drugi PayPal rukovoditelji kao što su Peter Thiel i Reid Hoffman postali su poznati kao "PayPal mafija". Uzeli su svoje dobitke iz PayPal prodaje i uložili ih u razne startupove i fondove. Njihova ulaganja i kreacije uključuju YouTube, LinkedIn, Uber i nebrojene druge koji su danas postali glavni igrači u Silicijskoj dolini.

Nakon prodaje PayPala, Musk je osnovao tvrtku SpaceX za istraživanje svemira. Misija SpaceX-a je "omogućiti ljudima da postanu svemirska civilizacija i multi-planetna vrsta izgradnjom samoodrživog grada na Marsu." Tvrtka u privatnom vlasništvu procjenjuje se na 33,3 milijarde dolara, navodi CNBC. Sam Musk je najveći pojedinačni dioničar tvrtke SpaceX, s udjelom od 54%.

Dok SpaceX puca na zvijezde, Musk je najpoznatiji po tvrtki koja je barem malo više na zemlji. Tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla osnovana je 2003. godine. Tvrtka je uvrštena na burzu u 2010. nadmašujući očekivanja s tržišnom kapitalizacijom od 2,2 milijarde dolara. Samo dvije godine kasnije, Musk se prvi put našao na listi Forbesa, s procijenjenom neto vrijednošću od 2 milijarde dolara.

Iako je Tesla pomogla u izgradnji bogatstva Muska, budućnost tvrtke ostaje nejasna. Godine 2018. Musk je morao platiti 20 milijuna dolara novčane kazne i morao je odstupiti s mjesta predsjednika tri godine nakon što je istragu pokrenula Komisija za vrednosne papire jer je milijarder tweetao o ponovnom preuzimanju Tesle (otkupu svih dionica). 

Ipak, trenutna procjena tvrtke je 32,8 milijardi dolara. Musk ima plaću od 56.000 dolara iz pravnih razloga, ali ne uzima tu gotovinu. Umjesto toga, sva njegova naknada dolazi kroz nagrade temeljene na uspjehu tvrtke.

A ako svemir i električni automobili nisu bili dovoljni, još jedan njegov pothvat gleda u podzemlje. Musk je također osnovao tvrtku The Boring Company, tvrtku za izgradnju infrastrukture i tunela koja se nada izgradnji podzemnih tunela s ugrađenim električnim transportnim sustavom. Musk je dobio inspiraciju za pokretanje tvrtke nakon što je doživio zloglasno zagušen promet u Los Angelesu. 

Prema Musku, prvi komercijalni tunel tvrtke Boring Company mogao bi biti završen u Las Vegasu do kraja 2019. godine. Ovaj i drugi ugovori visokog profila, kao što je onaj s Chicago's O'Hare Airportom, podigao je procjenu vrijednosti tvrtke do 16 milijardi dolara. Uz sve ove ambiciozne projekte, Musk je stekao nevjerojatno bogatstvo.

Kuće, automobili, ulaganja…

Musk trenutno posjeduje portfelj nekretnina u vrijednosti od 70 milijuna dolara. Njegova imanja uključuju nekoliko posjeda u Bel Airu. Njegova prva kupnja, vila od 17 milijuna dolara, uključuje knjižnicu na dva kata, kućno kino, teretanu i vinski podrum od tisuću boca.

Teslin suosnivač ima sklonost i prema automobilima. U njegovoj kolekciji automobila nalazi se i automobil-podmornica Lotus Esprit od 920.000 dolara koju je koristio u filmu James Bond, Ford Model T i Jaguar E-Type Series 1 Roadster. 

Musk je pomalo radoholičar, tako da ne troši novac na odmor. U intervjuu 2015. godine, Musk je tvrdio da je od osnivanja SpaceX-a 2002. izdvojio samo dva odvojena tjedna na odmor. 

Mnogo Muskovog novca vraća se u njegove tvrtke.

The New York Times izvijestio je da 90% od 112 milijuna dolara koje je skupila Boring Company dolazi od Muska. A 2018. godine Musk je kupio više od 35 milijuna dolara dionica Tesle.

Također je potpisao ugovor o davanju, kojeg su pokrenuli Warren Buffett te Bill i Melinda Gates, obećavajući da će donirati većinu svog bogatstva za života. Musk je već donirao za stvari u koje vjeruje, uključujući 10 milijuna dolara Institutu za budućnost života i reguliranje umjetne inteligencije.

Musk je postao pomalo kontroverzna figura, ali njegovo putovanje do milijardera ostaje impresivno. Jer ako čovječanstvo završi uskoro na Marsu, to bi moglo biti zahvaljujući Musku.

Komentirajte prvi

New Report

Close