“Osnovat ćemo poduzetnički inkubator koji će pomoći razvoju OPG-ova”

Autor: Saša Paparella , 22. listopad 2015. u 22:01
Ivana Marković, gradonačelnica bračkog Supetra, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Supetar je specifičan grad, nalazi se na otoku Braču, no zbog čestih trajektnih veza funkcionira i kao dio Splita.

Supetar je specifičan grad, nalazi se na otoku Braču, no zbog čestih trajektnih veza funkcionira i kao dio Splita. Nije samo tranzitni centar prema drugim bračkim mjestima, već i sve zanimljivije krajnje turističko odredište.

Prihodi od turizma u Supetru sve su veći (u kolovozu je bilo sedam posto više gostiju nego lani), što se radi na obogaćivanju turističke ponude?

Turizam je već dugi niz godina glavna gospodarska grana u Gradu Supetru i uz poljoprivredu, promet i usluge okosnica je supetarskog gospodarstva. Teško je uopće i zamisliti Supetar bez turizma.

Predvodnice obogaćivanja turističke ponude u Supetru, a time i njegovog razvoja su svakako hotelske kuće Svpetrvs hoteli i Velaris, koje stalno ulažu puno novca u podizanje kvalitete usluga u svojim objektima.

Na području Grada Supetra imamo i desetak malih i obiteljskih hotela koje također znatno pridonose ukupnosti naše turističke ponude i pronalaze svoje mjesto na sve zahtjevnijem turističkom tržištu.

Primjetan je i sve veći angažman iznajmljivača privatnog smještaja na podizanju kvalitete usluge, grade se bazeni uz apartmane, sve je veći broj vila u ruralnom dijelu naših naselja. No u tom segmentu potrebno je još mnogo ulaganja, ne samo u kvalitetu smještaja, nego i edukaciju iznajmljivača a sve sa ciljem da i taj dio ponude bude što bolji, kvalitetniji i tržišno prihvatljiviji.

I u smislu obogaćivanja komunalne usluge odmakli smo daleko. Upravo smo u procesu premještanja benzinske stanice iz trajektne luke tj. samog centra Supetra. Prošle smo godine u suradnji sa Lučkom upravom uredili i samu trajektnu luku, osigurali prvi javni WC, a sve to ima i imat će samo pozitivne učinke na protočnost u samoj luci. što je važan preduvjet za nesmetani prihvat sve većeg broja turista posebno u ljetnim mjesecima. Možda najveći iskorak u posljednjih nekoliko godina učinili smo u suradnji sa našom turističkom zajednicom na polju poboljšanja broja događanja i manifestacija a time i imidža Grada Supetra kao turističke destinacije.

Supetarsko lito jedan je od kvalitetom i brojem događanja najkvalitetnijih ljetnih festivala u regiji, domaćini smo nekoliko većih festivala – međunarodnog kulinarskog festivala Biser mora u travnju, imamo dva filmska festivala, dokumentarnog i igranog filma, VOISA Music festivala u kolovozu, tu su i dva velika karnevalska događanja, nedavno smo bili domaćini prvog ikad Svjetskog prvenstva, onog u udičarenju…

Vrlo smo ponosni na nekoliko pješačkih staza koje promoviraju našu bogatu povijest i tradiciju življenja – Pješačku & gourmet stazu Dolčevita, tematsku stazu Herkules u Supetru, Maslinove pute povrh Miraca i Kulturni đir Dan s Rendićem u Supetru koja promovira lik i djelo velikog Supetranina i oca hrvatskog modernog kiparstva Ivana Rendića. Imamo velike planove i za supetarsku povijesnu gradsku jezgru, iz nje smo maknuli preko 100 svijetlećih i neonskih reklama, ujednačili boju i izgled tendi ugostiteljskih objekata, u pripremi je i konzervatorski elaborat.

Koje još novosti spremate?

Pred nama je i projekt uređenja i označavanja biciklističkih staza kojeg radimo s drugim turističkim zajednicama na otoku i TZŽ Splitsko-dalmatinske. Mnogo je učinjeno na polju razvoja turističke ponude u Supetru u posljednjih nekoliko godina, pred nama je i dovršetak strateškog dokumenta razvoja turizma do 2020. i izrada novog vizualnog identiteta, a sve ovo dovelo nas je do činjenice da je Grad Supetar  danas popularna turistička destinacija, a ne samo tranzitna destinacija kao što je bio slučaj prije desetak godina.

Koliko traje sezona, otkako neki hoteli rade i preko zime?

Turistička sezona u Supetru je svake godine sve duža pa slobodno možemo govoriti o turističkoj godina a ne samo sezoni. Događanja započinju već početkom travnja velikim međunarodnim kulinarskim festivalom Biser mora i otvaranjem svih kapaciteta naših hotelskih kuća a sve skupa završava početkom studenog svake godine.

I Svpetrvs hoteli i Velaris tijekom zimskih mjeseci imaju otvorene svoje boutique  hotele Osam i Amor,a a takvom se činjenicom ne mogu pohvaliti ni neke veće turističke destinacije na hrvatskoj obali.

Velaris je pred nekoliko godina nadopunio svoju ponudu centrom za izobrazbu pomoraca što je znatno pridonijelo povećanju turističke aktivnosti u zimskim mjesecima, time-share Svpetrvs hotela isto tako.

Supetar malim, ali sigurnim koracima ide naprijed u turističkom smislu, pozitivne vijesti dolaze napokon i sa bračkog aerodroma. Vjerujem kako nas svih skupa očekuje lijepa turistička budućnost.

Kada počinje gradnja privezišta na području Vlačice?

Veliki iskoraci očekuju nas i u nautičkom turizmu. Upravo su započeli veliki radovi na uređenju ljetnog privezišta ispod pošte u Supetru, investicija je to Lučke uprave vrijedna oko 15 milijuna kuna koja će Supetru dati mogućnost i kvalitetnijeg razvoja nautičkog turizma. U Supetru i Splitskoj već raspolažemo sa pedesetak nautičkih vezova to zadovoljava naše trenutne potrebe, no želimo i u tom smjeru napraviti iskorak.

Provodi li se projekt Zeleni Brač, kako rješavate problem otpada?

Projekt Zeleni Brač je završio svoju prvu fazu veoma uspješno. Upravo je u tijeku provođenje druge faze ovog kroz projekt Brački pahaj- sestrinski dio projekta Zeleni Brač koji je također odobren od strane FZOEU.

Cilj projekta je temeljita analiza svih potrebnih resursa za izgradnju Centra vune na otoku za odlaganje, skladištenje i pranje vune te izgradnju interpretativnog centra posvećenog vuni u kojem će biti mala tvornica, galerijski, prodajni, edukacijski i izložbeni prostor. Dolaskom na dužnost susrela sam se s velikim problemima po pitanju gospodarenja otpadom u Supetru, nelegalnim deponijem, sporovima sa FZUEU. Sve ove probleme smo uspješno riješili, donijeli Plan gospodarenja otpadom koji provodimo.

Do kraja mjeseca ćemo predati projekt za ishođenje dozvola za sanaciju deponija Kupinovica te početak radova očekujemo sredinom naredne godine. Znači, u sanaciju idemo po planu,a ali se postavlja veliko pitanje gdje sa otpadom budući da centra još nema.

Također, mnogo novca smo uložili u komunalno opremu te u suradnji sa našom tvrtkom Komunalno društvo Grad ostvarili projekte u iznosu od četiri milijuna kuna. U godinu i pol dana nabavilo smo tri nova komunalna vozila.

Uskoro krećemo s naplatom odvoza smeća po stvarno potrošenoj kilaži te mislim da smo među prvima u Dalmaciji koji će uvesti ovaj sustav.

Ove je godine nagrađena plaža Svpetrvs, jesu li riješeni sporovi s vlasnikom hotela?

Grad Supetar ulaže mnogo u uređenje plaža, javnih površina i hortikulture. Osim plaže Tri mosta koja je u sklopu Svpetrvs hotela pod koncesijom, još jedna plaža je nagrađena Bijelom zastavom, a to je Acapulco. Ovu sezonu smo plaže započeli uređivati mjesec dana prije nego ranijih godina, uredili smo plažu za spust invalida u more, definirali plaže za pse i nudiste.

Što se tiče Svpetrvs hotela, pokušavamo riješiti sporove. Glavni spor oko nogometnog igrališta Grad Supetar je izgubio te radimo na rješavanju novog sportskog centra na drugoj lokaciji. Pretpostavke za to su ostvarene: uknjiženo je zemljište, izrađeno idejno rješenje te se nadamo postizanju sporazuma sa Svptrvs hotelima nakon provedene javne rasprave i prezentacije novog rješenja

Što mislite o ideji povezivanja Brača i Splita tunelom?

Mislim da je to nije baš dobra ideja i da će se rijetko koji Bračanin s tim složiti. Možda će ova ideja primamljivije zvučati za neke udaljenije otoke. Mi smo veoma smo zadovoljni povezanošću sa Splitom.

Zimi imamo linije svakih dva sata a ljeti trajekti voze neprestano. Vožnja traje 50 minuta, trajekti su novi i ugodni te nema potrebe za tunelom! Otok je ipak otok te ga ta odvojenost od kopna i povezanost čovjeka sa morem čini tako posebnim. Ne želimo da se to izgubi.

Postoji li šansa da Croatia airlines uvede češće letove za Zagreb, hoće li se povećavati kapacitet Aerodroma Brač?

Za narednu godini Vlada je raspisala natječaj za nove letove. Aerodromom Brač imati će dva leta za Zagreb tjedno umjesto dosadašnjeg jednog a ostali komercijalni letovi ovise o dogovoru sa Croatia airlines.

Kako doznajem, Aerodrom Brač upravo radi na prikupljanju dokumentacije za produljenje piste te otvaranju novih mogućnosti za zračni promet na Braču.

Na koje načine Grad Supetar pomaže svoje poduzetnike i obrtnike?

Grad Supetar je dugo godina bio u velikim financijskim problemima i blokadi u iznosu od 14 milijuna kuna što je više od polovice tadašnjeg godišnjeg proračuna, Naravno da u tim uvjetima nije bilo moguće ništa raditi jer se financirao samo hladni pogon. Kad sam preuzela vođenje Grada proračun je bio 22 milijuna, blokada računa od 10,5 milijuna i ukupni dugovi preko 24 milijuna kuna. U razdoblju od godine dana počistili smo sve ove dubioze, vratili dugove i riješili još mnoge sporove. Tek nakon toga mogli smo započeti s projektnom dokumentacijom, projektima, ali i planiranjem pomoći i slično.

Također, je u pripremi osnivanje poduzetničkog inkubatora, operativnog tijela za izradu i provedbu strategije razvoja Grada. Osnovna svrha inkubatora je potpomaganje razvoju novih OPG-ova i privrednika, ali i razvoj novih linija postojećih poduzetnika, naročito u proizvodnji i ženama poduzetnicama.

Drugi dio poslovanja inkubatora usmjeren je ka apliciranju i povlačenju sredstava Europske unije, edukacije i izrade dokumenata najprije za osnivača, a potom i sve korisnike inkubatora, te ostale, nepovezane subjekte koji trebaju stručnu pomoć iz djelatnosti inkubatora.

Velike investicije smo pokrenuli u poduzetničkoj zoni Žedno drage gdje se rade projekti komunalne infrastrukture kao preduvjet za izgradnju budućih pogona.

Trenutno se radi komunalna infrastruktura u iznosu od 2 mil kuna koja je sufinancirana od Ministarstva regionalnog razvoja i razvitaka u iznosu od 1,3 milijuna kuna za potrebe izgradnje trgovačkog centra, benzinske stanice, ali imamo i najave za izgradnju proizvodnog pogona.

Komentirajte prvi

New Report

Close