Osjećate li na vlastitom poslovanju bolji status Hrvatske na ljestvici Doing Business Svjetske banke?

Autor: Marija Crnjak , 12. studeni 2014. u 22:00
Frane Skoblar, Turisthotel

Frane Skoblar ne osjeća bolji status i mišljenja je da država još nije odlučila što bi s turizmom.

Unatoč tome što se Hrvatska popela na ljestvici Doing Business Svjetske banke, na što su se u državnim agencijama pohvalili većim interesom stranih investitora za ulaganje posebno u sektoru turizma, ulagači i vlasnici turističkih kompanija otkrivaju drugu stranu medalje. Frane Skoblar, najveći pojedinačni vlasnik i predsjednik uprave zadarskog Turisthotela upozorava da država još nije odlučila što bi s turizmom.

Vrijede li onda za turizam ti poboljšani uvjeti poslovanja, kako se tvrdi?
Neke stvari su poboljšane, no država se nije dugoročno odredila prema sektoru turizma, što najbolje pokazuje nekonzistentna porezna politika – kako koja vlada dođe, mijenjaju se porezi i uvjeti poslovanja. Svjesni smo da se moramo okrenuti sami sebi, a ne čekati da nam netko drugi napravi posao. No država je ta koja mora stvoriti okvir za stabilno poslovanje, ne samo iz perspektive investitora nego i turista. A mi još uvijek balansiramo na granici povjerenja naših gostiju. 

Kako to mislite, želite reći da turisti nemaju povjerenja u Hrvatsku kao destinaciju?
Naša pozicija je po tom pitanju još uvijek nestabilna zbog sve veće prijetnje da će se Hrvatskoj ponoviti grčki scenarij, dakle problem je znatno širi od uvjeta poslovanja u samom sektoru turizma. Gosti vole destinacije u kojima se dobro živi, u kojima nema društvenih potresa, socijalnih nemira. Stoga cijela gospodarska situacija u Hrvatskoj nanosi štetu imidžu destinacije, pa u tim okolnostima sve manje znači što se mi trudimo raditi dobar i kvalitetan proizvod, kad se ulaganje u njega neće isplatiti. U nekim segmentima pokrenuli smo dobar imidž destinacije, no ne znamo ga održati.

Komentirajte prvi

New Report

Close