Osigurana značajna sredstva iz EU fondova za socijalno poduzetništvo

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. svibanj 2016. u 22:01
U uvjetima velike nezaposlenosti mladih, onima s invaliditetom i slabijeg materijalnog statusa još je teže pronaći posao/PIXSELL

Jedan od projekata usmjeren je na razvoj društveno-poduzetničkih pothvata s ukupnom vrijednošću od 28 milijuna kuna.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava prepoznali su dodatnu vrijednost projekta 'Iskustvo zlata vrijedi'. "Inicijativa Poslovnog dnevnika je u skladu s vrijednostima i programima Europske unije koji su namijenjeni mladima te njihovom obrazovanju i osposobljavanju za tržište rada. Projekt se uklapa i u smjernice strategije Europa 2020. za rast, radna mjesta i socijalnu uključenost.

Ministarstvo se stoga zauzima za daljnje promicanje suradnje mladih s poduzećima i organizacijama koje se brinu o tržišta rada poput Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te pokretanje, testiranje i provođenje različite prakse rada s mladima kao što je stručno usavršavanje i neformalno učenje", kaže Robert Kakarigi, posebni savjetnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Nade Šikić te napominje kako je također važno mlade slabijeg imovinskog statusa podržati individualnim pristupom uzimajući u obzir njihov nivo obrazovanja, da li dolaze iz sustava socijalne skrbi (npr. osobe bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, osobe s problemima u ponašanju, ovisnici), potiču li iz kućanstva koja nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba ili iz siromašnih obitelji s brojnom djecom.

 

Potelj

Okrenuti smo zapošljavanju mladih, a posebno nas raduje ukoliko smo im pružili šansu i za razvoj kompetencija.

"U svemu ovome veliku ulogu treba imati rad s potrebitim mladim ljudima u sklopu socijalnog/društvenog poduzetništva koje s jedne strane može sustavno doprinositi rješavanu problema mladih s invaliditetom i slabijeg imovinskog statusa dok s druge strane ima potencijal zaposliti 90.000 osoba", ističe Kakarigi. Podržavajući ovaj oblik poduzetništva, povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić nedavno je uručila nagradu najuspješnijoj poduzetnici u kategoriji socijalnog poduzetništva. Osnaživanje društvenog poduzetništva je vrlo konstruktivan i planski način davanja podrške mladima s invaliditetom i slabijeg imovinskog statusa te mu je ministarstvo ove godine osiguralo značajnu potporu povlačenjem sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Pripremili su dva velika projekta.

Jedan je vezan uz promicanje i poticanje socijalnog poduzetništva, a drugi je usmjeren na razvoj društveno poduzetničkih pothvata s ukupnom vrijednošću od 28 milijuna kuna za 2016. godinu. Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije, ističe kako mladim ljudima pronalazak posla predstavlja priličan problem koji još većim postaje ako se radi o osobama s invaliditetom ili osobama slabijeg socijalnog i materijalnog statusa. U oba slučaja, kaže, riječ je o vrlo osjetljivim skupinama koje se zbog stereotipova ili predrasuda teže ravnopravno uključuju u društvo. "I zato svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju, bilo da je riječ o osobama s invaliditetom ili osobama slabijeg materijalnog stanja, treba pomoći da se što lakše uključe u društvo i da pronađu zaposlenje", smatra Ferić. Postoje svakodnevne prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom i zbog kojih se, baš kao i osobe slabijeg materijalnog statusa, osjećaju isključenima.

 

Juranić

Stereotipi jačaju ukoliko podržavamo razmišljanja kako različitosti smanjuju šanse za ostvarivanje ciljeva.

"Bez ovakvih projekata, poput Iskustvo zlata vrijedi, trebalo bi više vremena da se u društvu proširi svijest da mladi iz navedenih skupina imaju jednaka prava, potrebe i želje kao i svi ostali. Stoga, se i ove godine veselimo i ponosni smo što se možemo priključiti ovoj akciji koja potiče ravnopravnost", kaže Ferić te zaključuje: "Naša znanja i dugogodišnje iskustvo možemo prenijeti studentima i omogućiti im da steknu praktična poslovna znanja i vještine kako bi danas, sutra i sami ostvarili što bolje poslovne karijere. Do sada smo imali samo lijepa iskustva sa studentima jer je riječ o izuzetno marljivim i vrijednim mladim ljudima kod koji pokazuju visoku motiviranost i želju za radom."I u Bauerfeindu drže da se mladi slabijeg imovinskog statusa susreću s brojnim preprekama pri čemu se, s financijske strane, ističe kupnja knjiga, radnog pribora, dodatne literature i plaćanje instrukcija, zatim članstva u knjižnicama, nemogućnost kupnje računala koje je neophodno za učenje i za rad.

"Oni si, na žalost, najčešće ne mogu priuštiti niti aktivnosti kojima bi ispunili slobodno vrijeme kao što je sport ili dodatna edukacija. Vjerujemo da zajedničkim djelovanjem možemo osigurati, većem broju mladih, bolje mogućnosti u obrazovanju i radnim procesima. Mi u Bauerfeindu imamo partnerski odnos s udrugama koje provode projekte namijenjene mladim ljudima i koje mladima pružaju mogućnost stjecanja prakse u određenom radnom okruženju. Ovisno o situaciji, pojedini studenti dođu k nama na praksu gdje im držimo i edukaciju ovisno o njihovom profesionalnom i akademskom usmjerenju. Cilj nam je mlade osposobiti za daljnje zapošljavanje i školovanje. Osim toga, nekad izvršimo i jednokratne uplate kojima mladim s financijskim poteškoćama omogućavamo elementarne uvjete za život – smještaj i hranu", kažu u Bauerfeindu. Iva Kostelac Slijepčević, regionalna direktorica Ljudskih potencijala Dukata, kaže da je pohvalno što je projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' osim na studente s invaliditetom, ove godine proširen i na studente slabijeg materijalnog statusa.

"Svi smo svjesni da je u uvjetima velike nezaposlenosti mladih općenito, mladima s invaliditetom ili slabijeg materijalnog statusa još teže pronaći posao ili doći do prvih radnih iskustava. Oko rješavanja tog problema trebaju se uključiti svi dionici, od visokoškolskih ustanova preko resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do poslodavaca. Tako mnoge kompanije, kao i Dukat, osiguravaju stipendije za diplomski ili poslijediplomski studij, stručne prakse ili se uključuju u odgovorne projekte poput ovoga, što svakako doprinosi lakšem uključivanju mladih na tržište rada. Dukatov program stipendiranja diplomanata prehrambene tehnologije, stočarstva i mikrobiologije za poslijediplomski studij na Visokoj poljoprivrednoj školi (ESA) u Francuskoj već je više od osam godina otvoren za sve koji ispunjavaju tražene uvjete, neovisno o materijalnom statusu ili invaliditetu.

 

Ferić

Svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju treba pomoći da se što lakše uključe u društvo.

Znanje, ocjene, volja i ambicija primarni su kriteriji pri izboru kandidata za poslijediplomski studij u Francuskoj. Jednako je tako i kod osiguravanja stručne prakse, povremenog zapošljavanja studenta, kao i prilikom zapošljavanja", kaže regionalna direktorica Ljudskih potencijala Dukata. Vesna Potelj, HR supervizor iz Atlantic grupe smatra kako je slabije imovinsko stanje često razlog i smanjenih mogućnosti vezano za dugoročno školovanje, a nerijetko je uzrok i ranijeg zapošljavanja mladih. Nažalost, to nerijetko rezultira time da onda oni ne realiziraju do kraja vlastite potencijale. "Živimo u društvu koje svima pruža jednake šanse, no istovremeno svjedočimo i sve većem društvenom raslojavanju i nestajanju srednje društvene klase. Stoga smatramo da bi država trebala imati značajnu ulogu u osiguranju uvjeta koji bi kroz razne sustave potpora i zajedničkog djelovanja omogućili jednake prilike za školovanje i zapošljavanje.

Atlantic grupa rado podupire sve oblike društvenog angažmana prema osjetljivim društvenim skupinama stoga se i ove godine s veseljem odazvala projektu 'Iskustvo zlata vrijedi'. Okrenuti smo zapošljavanju mladih ljudi, a posebno nas raduje ukoliko smo im, osim pružanja mogućnosti za rad, pružili šansu i za razvoj profesionalnih kompetencija, ističe Vesna Potelj. Koordinatorica zapošljavanja  u AD Plastiku Ivna Juranić slaže se kako slabiji imovinski status dovodi do slabijeg pristup obrazovnom sustavu. "Mlade ne bi trebalo marginalizirani već im se trebaju osigurati jednake mogućnosti pri čemu slabiji imovinski status nikako ne bi smio biti prepreka za ostvarenje osnovnih ljudskih prava. Nažalost, društvo nikada nije pružalo jednake šanse svima, a danas je to još primjetnije zahvaljujući dostupnosti informacija. Stereotipi i predrasude jačaju ukoliko podržavamo razmišljanja kako različitosti smanjuju šanse za ostvarivanje ciljeva.

 

Kostelac Slijepčević

Mladima s invaliditetom ili slabijeg materijalnog statusa teže je pronaći posao ili doći do prvih radnih iskustava.

O tome svakodnevno treba osvješćivati javnost i stoga su projekti poput ovog nužni u današnjem društvu. Kako bi zajednički djelovali, prije svega moramo biti odgovorni kao pojedinci i na taj način omogućit svim mladim osobama da u obrazovnim i radnim procesima imaju jednake šanse. Svi bismo se trebali osjećati odgovornima za kreiranje okolnosti u kojima će se svaki pojedinac slobodno razvijati ovisno o individualnim potencijalima i interesima", smatra Ivna Juranić te ističe kako AD Plastik ulaže iznimno veliki napore u razvoj društveno odgovornog poslovanja te svakom mladom zaposleniku, bez obzira na imovinski status, želi osigurati mogućnost učenja i napretka kao i pružiti priliku da pokaže svoj potencijal. "Na taj način stvaramo poslovno okruženje u kojem svaki pojedinac ima jednaku šansu za uspjeh", tvrdi Ivna Juranić.

Komentirajte prvi

New Report

Close