Održivi rast kroz ujednačen razvoj svih sektora gospodarstva

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2016. u 22:01
Tankerska plovidva je najveća brodarska tvrtka u Hrvatskoj, a nakon restrukturiranja opet njihovi brodovi plove svjetskim oceanima/nel pavletić/PIXSELL

Zadar ima bogatu tradiciju malog poduzetništva i obrtništva, a koja je vidljiva i zadnjih godina kroz rast broja novootvorenih tvrtki.

Povoljan prometno-geografski položaj, izuzetno dobra prometna povezanost s državnim prometnim koridorima, kao i neprestano ulaganje u cestovnu infrastrukturu čine Zadar jednim od najbolje prometno povezanih gradova u Hrvatskoj. Projekt Luke Gaženica jest najvažniji razvojni projekt Grada Zadra jer će realizacijom istog ista postati jednom od najznačajnijih i najvećih luka na Mediteranu te samim time i veoma važno pomorsko središte u ovom dijelu Europe. Projekt Luke Gaženica zasigurno će u bliskoj budućnost dati snažan impuls sveukupnom razvoju zadarskog gospodarstva. 

Dobra struktura gospodarstva
Zadarsko gospodarstvo je relativno dobro strukturirano jer je gospodarska struktura grada Zadra  diversificirana, kažu u Gradu. Naime, kako pojašnjava Ivica Katić, zadarski pročelnik za gospodarstvo i obrtništvo, gospodarstvo Zadra nije strukturirano tako da u njemu prevladavaju jedna ili dvije dominantne gospodarske grane već je sačinjeno od cijelog niza podjednako zastupljenih djelatnosti što omogućuje ujednačen i održiv razvoj grada Zadra. "Najvažnija grana zadarskog gospodarstva s obzirom na broj zaposlenih, broj poslovnih subjekata i na ostvarene prihode jest trgovina na veliko i malo.

 

Katić

Turizam je djelatnost s najvišim rastom investicija u proteklih nekoliko godina, a budući da očekujemo još značajniji rast investicija u zadarski turizam, upravo će to biti jedan od zamašnjaka budućeg razvoja grada Zadra.

Razvoj trgovine u gradu Zadru pozitivno je uvjetovan geoprometnim položajem te snažnim razvojem turizma koji značajno povećava potrošnju. Prerađivačka industrija i dalje je nakon trgovine najvažnija djelatnost s obzirom na udio u ukupnim prihodima zadarskog gospodarstva. Danas dominira prehrambena industrija, a značajan udio ima i metaloprerađivačka i strojograđevna industrija.  Treća grana gospodarstva po udjelu u ukupnim prihodima su djelatnosti prijevoza i skladištenja zahvaljujući ponajviše činjenici što u ovoj grani gospodarstva posluje Tankerska plovidba, najveća hrvatska brodarska kompanija specijalizirana za prijevoz naftnih derivata te rasutog tereta. Zbog snažnog razvoja turizma u proteklih nekoliko godina značajno je porastao udio djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pretekavši građevinarstvo.

Također, značajan udio u ukupnom gospodarstvu imaju i financijske djelatnosti, djelatnosti osiguranja i poslovanja nekretninama", kaže Katić.  Zadar je poznato turističko središte, i izvan nacionalnih granica, te je jasno da je uloga turizma u cjelovitom gospodarskom razvoju grada od enormne važnosti. "Osim što doprinosi vanjskotrgovinskoj  razmjeni kroz izvoz usluga, turizam značajno pridonosi razvoju gotovo svih djelatnosti, a poglavito trgovine, građevinarstva, prehrambene industrije, poljoprivrede i prijevoza. To je djelatnost sa najvišim rastom investicija u proteklih nekoliko godina, a budući da očekujemo još značajniji rast investicija u zadarski turizam upravo će to biti jedan od zamašnjaka budućeg razvoja cjelokupnog zadarskog gospodarstva", kaže Katić. Po broju zaposlenih najveće tvrtke kojima je sjedište u gradu Zadru su trgovački lanci Bakmaz i Sonik, Turisthotel, Tankerska plovidba, Cromaris te Tvornica kruha Zadar.

U Gradi ističu da sve te tvrtke i po ostvarenim prihodima spadaju u sam vrh zadarskog gospodarstva. Uz njih,  grad Zadar ima dosta dobro razvijeno malo poduzetništvo i ono je uz obrtništvo koje ima dugu tradiciju u gradu Zadru jedan od  temelja ukupnog razvoja zadarskog gospodarstva. U posljednje 2-3 godine bilježi se rast malog poduzetništva u pogledu broja otvaranja novih tvrtki, porastu broja zaposlenih u njima kao i rastu ukupnih prihoda, a najvećim dijelom vežu se uz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, trgovine i ostalih uslužnih djelatnosti.  

 

12,6posto

više ljudi zapošljavaju zadarski poduzetnici u odnosu na lani

Veća gospodarska aktivnost
Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, u Zadru trenutno posluje 6010 poslovnih subjekata. Tijekom 2016. godine bilo ih je osnovano 462, dok je istovremeno bilo ugašeno 357 subjekata. Ukupno je 438 poslovnih subjekata bilo u blokadi u posljednjih godinu dana. Također, tijekom 2016. godine 57 subjekata ušlo u je u fazu stečaja. U fazu predstečaja u istom razdoblju je završilo 33 subjekata. Među poreznim dužnicima nalazi se 41 subjekta, a 52 subjekata se nalazi na listi neisplatitelja plaća. Kako pojašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, među svim poslovnim subjektima u ovom gradu, ukupno ih je 2.062 ili 34,3 posto predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2015. godinu.

Oni su u 2015. godini kumulativno ostvarili 6,94 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 91,9 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su u 2015. godini zapošljavala 14.906 osoba, što predstavlja prosjek od 7,2 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 1,59 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 1,28 milijardi kuna tijekom 2015. godine. U usporedbi sa ukupnim rezultatima Zadarske županije, Zadar je imao 54,3 posto udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće. U ostvarenim prihodima na razini cijele županije, poduzeća iz ovog grada sudjelovala su također sa 54,3 posto udjela. Analizirana poduzeća imala su udio od 50,5 posto u ukupnom županijskom izvozu, dok su njihove investicije činile 75,7% svih investicija na županijskoj razini. Ukupno 62,5 posto svih zaposlenih u županijskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Zadra. 

Rast zaposlenosti i prihoda
"Uspoređujući rezultate iz 2015. godine sa onima iz 2014., pokazalo se da su poduzeća iz ovog grada koja predaju financijsko izvješće zapošljavala 12,6 posto osoba više. Istovremeno su ostvarili 13,9 posto prihoda više, dok je kumulativna neto dobit u 2014. godini bila negativna za razliku od 2015. godine. Izvoz je bio veći za 25,9 posto, dok su s druge strane investicije bile trostruko veće u odnosu na 2014. godinu", kaže Branimir Kovačević iz Bisnodea.

Ruralni razvoj

Briga za otoke
Na zadarskom području puno ulau i u ruralni razvoj, a Katić pojašnjava da kada govori o ruralnom području grada Zadra, govorimo o 7 zadarskih otoka sa 11 otočnih naselja kao i o 4 naselja na rubnim kopnenim granicama grada Zadra. Kako bi što bolje skrbili o potrebama naših građana koji žive u tim naseljima Grad Zadar je prije 7 godina ustrojio poseban Upravni odjel za otoke . Kroz programe koje provodi ovaj upravni odjel, ali i ostali upravni odjeli (gospodarstvo, komunalne djelatnosti, socijalna skrb, graditeljstvo i ostali) svake godine ulažu se značajna sredstva kako bi poboljšali kvalitetu života naših građana koji žive na tim područjima. S tim u svezi, Grad Zadar je jedan od osnivača LAG-a Mareta u čiji sastav su ušla gotovo sva ruralna naselja Zadra , a kojemu je glavni cilj potaknuti razvoj i poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close