Održiva gradnja kao poslovni imperativ

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
Zaštita na radu istaknuta kao prioritet

Ulaganja u energetsku učinkovitost postavila našu zemlju u sam europski vrh.

Sveobuhvatna održivost, a time i društveno odgovorne prakse, u samom su temelju poslovanja tvrtke Cemexa Hrvatska, kažu u samoj tvrtki. Napominju pritom da se ostvarenje njihove poslovne strategije, misije i vizije oslanja se na četiri stupa modela održivosti, sa sviješću da svojim angažmanom mogu trajno i pozitivno utjecati na budućnost društva i planeta.

"Osigurati otpornu infrastrukturu i energetski učinkovita građevinska rješenja, niskougljičnu i resursno efikasnu industriju te osnažiti zajednice u kojima posluje osnova su upravljanja poslovanjem tvrtke, uz pretpostavku kontinuiranog ugrađivanja temeljnih vrijednosti u sve aktivnosti", kažu u Cemexu. Dodaju da, prepoznavši potrebu za inovativnijim građevinskim rješenjima koja će omogućiti gradnju otporne, okolišno i energetski učinkovite infrastrukture, Cemex snažno radi na promociji održive, zelene gradnje u suradnji s Hrvatskom savjetom za zelenu gradnju (HSZG). Tako se u infrastrukturnoj gradnji tvrtka zalaže za korištenje održivih materijala poput betona te posebno radi na promociji gradnje betonskih kolnika koji predstavljaju održivije, dugotrajnije i ekonomičnije rješenje u usporedbi s drugim vrstama kolnika.

Posebnu brigu tvrtka, kažu, vodi o vlastitoj okolišnoj učinkovitosti, stalno radeći na smanjenju emisija, upravljanju otpadom i vodama te energetskoj učinkovitosti.  Ulaganja u energetsku učinkovitost u posljednjih deset godina dovela su peći hrvatskih tvornica cementa po potrošnji toplinske i električne energije na prva mjesta Cemexovih tvornica u svijetu, a tvrtka je od prošle godine i nositelj norme ISO 50001 za upravljanje energetskom učinkovitošću. Cemex se trudi osigurati radno mjesto za svoje zaposlenike, kao i najbolje uvjete za njihov profesionalni razvoj. Rezultati inicijativa za očuvanje zdravlja i sigurnosti pokazuju da u 2015. tvrtka nije zabilježila ozljede na radu, dok je stopa bolovanja smanjena na 1,6%, što je najmanja stopa bolovanja u kategoriji industrijskih tvrtki u Hrvatskoj.

Jedan od najboljih primjera DOP-a u Cemexu je projekt sanacije 100-godišnjeg rudnika Lintar na obroncima Kozjaka gdje je rekultivirano više od 200.000 m2 površine. Osim autohtonih vrsta mediteranskog bilja, na tom je prostoru zasađen maslinik na površini od gotovo 35.000 m2, o kojem se kroz zadrugarski rad brinu članovi Udruge branitelja veterana Domovinskog rata, većinom zaposlenici Cemexa. Tvrtkin trud na DOP-u prepoznat je i od HGK te HUP-a koji su im dodijelili niz nagrada u kategoriji DOP-a, a istovjetna priznanja su im dali i HSZG te portal Moj posao. 

Komentirajte prvi

New Report

Close