Od financiranja uz pomoć kredita i EU fondova do poslovanja u cloudu

Autor: Ana Blašković , 18. lipanj 2015. u 22:00
Besplatne radionice izazvale su velik interes/Marko Jurinec/PIXSELL

Stručnjaci s poduzetnicima podijelili dragocjene savjete.

Poslovni uzlet u Ivancu donio je priliku poduzetnicima tog kraja mogućnost za besplatne edukativne radionice koje su zamišljene tako da im pruže alate kojima mogu poboljšati poslovanje, a onima koji tek kreću u poduzetništvo, da lakše naprave prve poslovne korake. Mateja Rozanković iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavila je paletu kreditnih programa domaće razvojne banke i kako doći do povoljnog novca za poslovanje.

Najviše pažnje bilo je posvećeno kreditiranju mikro poduzetnika uz CIP garanciju kojom su pojednostavljeni zahtjevi za instrumentima osiguranja, kao i o načinima financiranja, EU projekata.  Krešimir Koružnjak održao je radionicu o oglašavanju za malo kuna, digitalnom marketingu te Google i Facebook oglašavanju, koja je ponudila odgovore na vječno pitanje: kako doskočiti ograničenjima budžeta za marketing. Koružnjak je predstavio alate koje su poduzetnicima na raspolaganju kako bi uz što manje resursa, novca i uloženog vremena, povećali prodaju.Termin koji se često spominje poslovanje u oblaku, tek rijetke tvrtke zaista koriste u svakodnevnom radu. Što je to cloud i kako uspješno poslovati kad ste izvan ureda prezentirao je Anton Jelić iz HT-a na konkretnim primjerima kako se korištenjem clouda mogu smanjiti troškovi i zašto je takav način poslovanja sigurniji od informatičkih rješenja na koje smo navikli.

Započeli ste vlastiti posao i sada želite proširiti biznis? Lepeza je razloga zašto se ljudi odlučuju postati poduzetnici, a registracija tvrtke samo je prvi korak. Poslovanje u krizi predstavlja izazov, no neki su krizu prepoznali i iskoristili kao svoju priliku. Radionica Vitomira Tafre iz Obrazovne grupe Zrinski je otkrila kako prepoznati prednosti i prevladati ograničenja te o kojim sve pitanjima treba voditi računa kako bi tek osnovana tvrtka uspješno krenula u svijet biznisa, kao i o načinima kako izaći na nova tržišta. Na pitanje kako do novca iz EU europskih fondova za ruralni razvoj, odgovorila je pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković. Hrvatska očekuje odobrenje za Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. do 2020. za oko 2,4 milijarde eura. Potvrđeno je 16 mjera s ciljem osiguranja investicijskog zamaha i razvoja ruralnih područja.

Prva je na redu mjera 5 pod nazivom Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala iz koje će se sufinancirati ulaganja u poplavama opustošenom području, a do kraja godine raspisat će se još tri natječaja. Radionica "Naučite kako napisati kreditni zahtjev koji će bankama biti neodoljiv" na konkretnim primjerima Krešimira Delača iz Simulus grupe otkrila je kako banke gledaju zahtjeve za financiranje. Sudionici su raspravljali o primjerima naizgled istih tvrtki sličnih zahtjeva, ali od kojih je jednoj kredit odobren, a drugoj ne, te razlozima zašto je banka donijela baš takvu odluku. Na raspolaganju poduzetnicima je i europski novac za regionalni razvoju čije je mogućnosti povlačenja predstavio Igor Bobek iz HGK komore.

EU potiče koheziju i regionalni razvoj članica, ovisno o njihovim potrebama i stupnju razvoja. Poticanje se provodi putem europskih strukturnih i investicijskih fondova koji su zadnje dvije godine otvoreni i Hrvatskoj. Za razdoblje 2014. do 2020. za potrebe kohezijske politike i regionalnog razvoja Hrvatskoj je dodijeljeno gotovo 8,5 mlrd. eura, više od 6,8 milijardi namijenjeno je povećanju konkurentnosti i kohezije, a oko 1,6 milijardi za bolju učinkovitost ljudskih potencijala.  Na radionici 'Saznajte kako do sredstava za energetsku učinkovitost' trojac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica, Sunčana Matić i Filip Brkljača, predstavio je programe sufinanciranja energetske učinkovitosti, otvorene natječaje i pozive u tijeku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close