Očekujemo povratak rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbanka Austria/ Igor Kralj/PIXSELL

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbanka Austria.

U 2019. godini očekujemo nastavak pozitivnih kretanja u gospodarstvu. Zbog smanjivanja monetarnih stimulansa u europodručju, očekujemo manji doprinos razmjene s inozemstvom ukupnom rastu BDP-a. Ekspanziju gospodarstva podržavat će stabilan rast potrošnje kućanstava te rastući doprinos investicija u sektoru tržišno razmjenjivih proizvoda i usluga. Uz rast BDP-a od 2,5 posto, smanjivat će se makroekonomske neravnoteže, odnosno zaduženost države i ukupna zaduženost u inozemstvu, kao i stopa nezaposlenosti.

Stoga u 2019. godini očekujemo povratak kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu. Jačanje gospodarstva pratit će povećana potražnja za kreditima, a time i rast aktivnosti kreditnih institucija. Očekujemo da će se višak likvidnosti u sustavu blago smanjiti, a cijene financijskih proizvoda zadržati na istoj razini. Razdoblje monetarnih stimulansa gospodarstvu približava se kraju pa se kreditne institucije moraju adaptirati na već zaboravljene probleme, poput nelikvidnosti u sektoru poduzeća ili otežane naplate potraživanja.

Stoga će kvaliteta plasiranih zajmova banke obilježiti godine pred nama. Razvoj novih tehnologija i promjene u regulaciji tržišta ubrzano mijenjaju okružje u kojem posluju kreditne institucije. RBA adaptira poslovanje na zahtjeve digitaliziranog tržišta kroz projekt unaprjeđenja operativnog modela. Širi ponudu usluga klijentima, te razvija inovativne kanale komunikacije s njima.  Modernizacija poslovnog modela omogućit će pristup većem broju klijenata, te prodaju raznovrsnijih usluga uz niže operativne troškove.

Očekujemo i povećanje uspješnosti rada iskazane u rezultatu poslovanja. Među najvećim izazovima vidimo izostanak provedbe reformi usmjerenih na povećanje konkurentnosti gospodarstva koje naglašava njegove strukturne slabosti. 

Negativna demografska kretanja smanjuju potencijal rasta, a time i poslovanja kreditnih institucija. U financijskom sektoru ulazak novih pružatelja usluga zahtjeva unaprjeđenje sigurnosnih procesa razvijenih za poslovanje u zatvorenom sustavu licenciranih pružatelja usluga.  Otvaranje sustava bi moglo rezultirati koristima za korisnike usluga, ali samo uz prethodnu prilagodbu sustava kako se korisnici i pružatelji usluga ne bi izložili većim sigurnosnim rizicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close