Novi krediti za poduzetnike uz kamatu do dva posto

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2017. u 13:49
Bankari i ministri Marić i Žalac potpisuju ugovore, Foto: Pixsell

Iz ESIF-a ppreko HBOR-a, Zabe, PBZ-a i Erstea malim i srednjim tvrtkama 1,6 milijardi kuna.

Nakon što su HBOR i tri poslovne banke potpisale sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta ESIF Krediti za rast i razvoj, malim i srednji poduzetnicima otvorena je jedna od najpovoljnijih kreditnih linija za investicije ikad. Riječje o kreditima koji će se odobravati uz najniže stope na tržištu, a ukupno će biti dostupno čak 1,6 milijardi kuna. Program se dogovarao devet mjeseci i nakon intenzivnih pregovora ugovoreni su uvjeti financiranja koji uključuju kamate koje bi za krajnjeg korisnika trebale biti tek jedan do dva posto.

Naime, polovica iznosa kredita financira se iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a polovicu odobravaju Zagrebačka, Privredna banka Zagreb i Erste banka. Sredstva iz EU fondova odobravat će se, kako je pojasnila predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, po stopi od nula posto, a ostala polovica uz kamatu banke. Krediti će biti oslobođeni naknada koje prate obradu i odobravanje, kazala je Perko. Kolike će kamatne stope obračunavati na ove kredite za male i srednje poduzetnike, otkrio je samo predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka koji je najavio da će za svoju polovicu kredita PBZ obračunavati kamatu od EURIBOR + 2,5 posto, što će biti najjeftiniji zajam za poduzetnike na tržištu. Povoljne kredite mogu koristiti mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine u prerađivačkoj industriji, turizmu ili kreativnim industrijama odnosno oni koji se bave uslugama temeljenih na znanju.

Odobravaju se na maksimalno 12 godina uz dvije godine počeka, tj. na rok od 17 godina s četiri godine počeka za sektor turizma. Turizam ima prednost i u iznosu pa se tako za turistički projekt može odobriti i do 10 milijuna eura, a za ostale poduzetnike od 100 tisuća do 3 milijuna eura. Kako se može čuti banke očekuju da će ova sredstva ‘planuti’, a i iz krugova poduzetnika može se čuti da su se pripremili za ovu kreditnu liniju te da imaju već gotove projekte. Procjenjuje se da bi prvi krediti trebali biti odobreni do kraja godine, što znači da će se ova linija odraziti na investicijsku aktivnost u 2018. godini.     

Komentirajte prvi

New Report

Close