'Nove tehnologije od nas ne smiju napraviti skladištare'

Vodstvo UBH Prsten s hrvatskim ministrima turizma i zaštite okoliša i energetike/Žarko Bašić/PIXSELL Vodstvo UBH Prsten s hrvatskim ministrima turizma i zaštite okoliša i energetike/Žarko Bašić/PIXSELL

Poslovni forum Udruge bosanskih Hrvata - Prsten je u Zagrebu okupio stotinjak poduzetnika koji su raspravljali o digitalizaciji globalnoga poslovanja.

Hrvatska ima Vijeće za suočavanje s prošlošću, ali istodobno ne postoji nikakva strategija ili čak i vizija za budućnost što dovoljno govori s kakvim se problemom ovdje susrećemo, rekao je prof. Darko Tipurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu na Poslovnom forumu koji je 13. put u Zagrebu organizirala Udruga bosanskih Hrvata (UBH) - Prsten.

Konferencija pod nazivom "Poduzetništvo u vremenu 4. industrijske revolucije (4.0) - novi izazovi za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu", a koja je okupila stotinjak poduzetnika uglavnom iz ove dvije zemlje, pokušala je odgovoriti u kojem smjeru bi se trebalo razvijati gospodarstvo u Hrvatskoj i BiH u narednom razdoblju. Pavo Zubak, zamjenik predsjednika UBH Prsten je istaknu kako su najveće IT kompanije u Hrvatskoj članice ove udruge te kako Prsten u svom Klubu poduzetnika ima najviše zaposlenih ljudi upravo u području informatičkih tehnologija.

"Konstantno moramo biti u tijeku s promjenama i ne smijemo dozvoliti da nove tehnologije od nas naprave samo rudare i skladištare, a to nam prijeti. Naravno da će se promjenama koje donosi 4.0 neka radna mjesta izgubiti, a neka stvoriti, no moramo biti svjesni da je znanje jedina stvar koja se ne troši. Ako želimo biti zemlja znanja, puno toga još moramo napraviti da bismo to ostvarili", kazao je Zubak.

 

25 zemalja

svijeta moglo bi profitirati od 4. industrijske revolucije

Na skupu je istaknuto da se idućih desetljeća očekuje značajna promjena strukture industrije kakvu danas poznajemo. Procjene kažu da će u idućih nekoliko godina 25 posto udjela BDP-a biti vezan za neku digitalnu djelatnost, a za tri desetljeća svaki drugi dolar BDP-a bit će vezan za neki od segmenata 4.0. Svjetski gospodarski forum (WEF) procjenjuje da će tek 25 zemalja svijeta profitirati od 4.0, a među njima nema ni Hrvatske niti BiH, ali je zato tu Slovenija.

Ivan Nuić, predsjednik Prstena, je istaknuo da su Hrvatska i BiH dio europskog, a i globalnog tržišta koje se bazira na IT i digitalnim tehnologijama te da još nije kasno da se i gospodarstva dviju zemalja ukrcaju na taj vlak no da tvrtke, moraju biti spremni za brze promjene na tržištu.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!