Nove američke carine Europi neće biti uteg za hrvatske izvoznike

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Najave spominju prehrambene proizvode, a naša trgovina sa SAD-om temelji se na lijekovima i pištoljima.

Nedavnu listu proizvoda iz EU koji podliježu dodatnim carinama pri ulasku na tržište SAD-a tamošnji Ured trgovinskog predstavnika (USTR) predlaže dodatno “podebljati”. U javnu raspravu najavio je pustiti i novi popis s 89 tarifnih podbrojeva čiju vrijednost trgovine procjenjuju na četiri milijarde USD. Taj će popis pridodati prethodnom, iz travnja, teškom oko 21 milijardu USD. Dodatak je, kažu, rezultat pristiglih komentara i dodatne analize nakon objave inicijalnog popisa, a koji je reakcija spora oko subvencija Airbusu koji Washington i Bruxelles godinama vode pred arbitrima Svjetske trgovinske organizacije.

Što sve obuhvaća dodatna lista proizvoda koji će teže konkurirati u SAD-u uskoro bi trebala biti objavljeno na Federalnom registru, no prema najavama proširuje se “asortiman” prehrambenih proizvoda, od sireva i kobasica do škotskog i irskog viskija. Sudeći prema osnovnoj listi, hrvatski izvoz ovim mjerama ne bi trebao biti odveć pogođen, jer njegovu polovicu generiraju dva sektora – proizvodnja lijekova i pištolja.

Takvu ocjenu daju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Navode kako se od 404 milijuna USD vrijednog hrvatskog izvoza SAD lani samo 0,9% odnosilo na poljoprivredne i prehrambene proizvode.

 

0,9 posto

lanjskog izvoza RH u SAD odnosilo se na prehranu

“Dodatna lista, prema dostupnim podacima, uključuje uglavnom prehrambene proizvode, a oni čine mali udio u ukupnom izvozu RH u SAD, pa je za očekivati da potencijalne nove mjere neće imati većeg utjecaja na ukupni hrvatski izvoz u SAD. Vjerujemo da će pojedine tvrtke koje i izvoze prehrambene proizvode, a na koje bi se eventualno povećavale carine, prilagoditi poslovanje na vrijeme”, ističu u HGK.

I Hrvatski izvoznici prate najave iz SAD-a, u kojima vide nastavak politike zaštite američke industrije od subvencija kojima EU dozvolila narušavanje tržišne utakmice.

“O konkretnim procjenama utjecaja na hrvatske izvoznike još je rano govoriti, treba pričekati detalje ovog odgovora SAD-a na subvencije, a posebno hoće li se one odnositi samo na prehrambenu proizvodnju ili će obuhvatiti i neke druge industrije u EU koje su subvencionirane”, kaže predsjednik HIZ-a Darinko Bago, koji ostavlja mogućnost i da se slučaj, kao što je to već bilo u praksi, završi nagodbom.

“Činjenica je da američki predsjednik Donald Trump nastupa kao poslovan čovjek i pokazuje veću vitalnost od klasičnih političara i štiti američke proizvođače”, dodaje Bago, ukazujući i da protekcija koju pojedine zemlje EU daju svojim proizvođačima ugrožavaju i ovdašnje gospodarstvo. Kao primjer navodi francuski sir, koji zahvaljujući poticajima u ranijim fazama proizvodnje, ima i 30% povoljnije cijene.

Hrvatski izvoz u SAD lani je i bez uvođenja carinskih opterećenja pao 38%. Ponajviše zbog smanjenje izvoza proizvođača oružja HS Produkta, koji je prethodno bio i najzaslužniji za snažan uspon izvoza u SAD, koji je u pojedinim godinama dosezao i 70%.

U prvom ovogodišnjem kvartalu nazire se oporavak, izvoz u SAD povećan je 22%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close