Njegova tvrtka razvija inovativne projekte važne za zajednicu, širi posao i na regiju

Autor: Tomislav Hrastovčak , 18. veljača 2014. u 13:32
Nikola Sedmak (Foto: Privatni album)

Vlasnik tvrtke tvrdi kako im je najveću prepreke pri pokretanju biznisa činilo nepoznavanje birokracije koja je u Hrvatskoj, kako kaže, jako spora i ima je puno.

Informatička tvrtka PC-podrška d.o.o. otvorena je 2011. godine s ciljem pomoći ljudima kod korištenja PC računala u svakodnevnom životu na drugačiji način. Sjedište tvrtke je u Sv. Martinu na Muri, a projekti koje su realizirali i koje imaju u planu su inovativni, od velike važnosti za zajednicu i samoodrživi, ističe njen vlasnik i direktor Nikola Sedmak.

"Na pokretanje biznisa potakla me činjenica što postoji jako malo projekata koji su inovativni, od velike važnosti za zajednicu i samoodrživi. Portal za slijepe, hrvatske audio knjige, besplatan web za neprofitabilne organizacije samo su neki od projekata na kojima radimo", kazao nam je Sedmak.

Vlasnik tvrtke tvrdi kako im je najveću prepreke pri pokretanju biznisa činilo nepoznavanje birokracije koja je u Hrvatskoj, kako kaže, jako spora i ima je puno. "Prepreka su i stalna istraživanja tržišta, pošto radimo na projektima koji nisu poznati u Hrvatskoj, na kojima gubimo puno vremena i novaca", dodaje.

Tvrtka je pokrenuta u vrijeme gospodarske krize, a Sedmak smatra kako je to imalo i svoju pozitivnu stranu. "Pozitivno je to što nas kriza potiče na drugačije razmišljanje tj. na smišljanje načina te ideja za koje ne postoji kriza", ističe Sedmak. Međutim, negativna strana je što se u takvom okruženju inovativni projekti tek trebaju dokazati na tržištu, dodaje.

Tvrtka uzor im je Apple, i to zbog "poslovne discipline i savršenstva". "Iz našeg ureda ne izlazi proizvod ili usluga koja nije savršena do najsitnijih detalja", tvrdi vlasnik tvrtke, koji nam je među ostalim otkrio i kakva bi trebala biti idealna zemlja za pokretanje biznisa. "Idealna zemlja bila bi ona s puno više stanovnika, s puno manje birokracije te manje raznih nameta, no vjerujem da u svakoj zemlji ima neka kvaka", kaže. Međutim, Sedmak dodaje kako ne razmišlja o idealnim zemljama za biznis i smatra da je u 'idealnim' zemljama teže pokrenuti posao jer je konkurencija velika.

Međutim, Sedmakova tvrtka ipak radi na izlasku na druga tržišta. "Najvećim uspjehom smatramo činjenicu da ovu godinu otvaramo ured u Beogradu te širimo posao na regiju", ističe.

Ciljani potrošači tvrtke su sve pravne i fizičke osobe, udruge te obrtnici. "Za pridobiti nekoga na svoju stranu potrebno je istaknuti se po nečemu. Mi težimo tome da postanemo “all in one” tvrtka za usluge informatike i upravo time se ističemo", navodi Nikola Sedmak.

Vlasnik PC-podrške tvrdi i kako puno brige posvećuju zaposlenicima jer upravo oni pokreću tvrtku. "Idealnim zaposlenikom smatram osobu koja razmišlja na koji način unaprijediti poslovanje te da je poduzetan. Takav zaposlenik dobije, uz fiksnu plaću, i udio firme", dodaje.

Na kraju nas je zanimalo i traži li njegova tvrtka možda radnike. "Rad na inovativnim projektima iziskuje puno znanja te svježe ideje. Stoga smo uvijek u potrazi za ljudima novih i inovativnih ideja. Konkretno, trenutno smo u potrazi za osobom koja će preuzeti dio projekta slusajknjigu.hr. Više informacija uskoro će biti na webu tog projekta za audio knjige", zaključuje Sedmak.

Komentirajte prvi

New Report

Close