Nijemci sve žedniji Zorićevih kutjevačkih vina

Autor: Marta Duić , 20. prosinac 2018. u 21:59
Naša novinarka na kušanju u Zagrebu uz Darija Zorića/Marko Čolić

Godišnja proizvodnja je oko 20.000- 25.000 litara koje od zadnje dvije godine gotovo isključivo buteljira.

Prvi put u Zagrebu nedavno je predstavljena Vinarija Zorić, vlasnika Darija Zorića iz Kutjeva. On je još 2001.godine nastavio obiteljsku proizvodnju vina iz prijašnjih desetljeća te se nastavio profesionalno bavi vinarstvom.

Vinogradi ukupne površine tri hektara nalaze se na prestižnim lokacijama toga kraja – u Venju i Mitrovcu. Godišnja proizvodnja je oko 20.000- 25.000 litara koje od zadnje dvije godine gotovo isključivo buteljira. U vinogradima ima najviše graševine koja čini 80 posto vinograda i chardonnaya koji je na preostalih 20 posto, a uskoro kreće i sa sadnjom crnih sorata. "Trenutačno dovršavamo kušaonicu koja će biti u sklopu našeg podruma te kad s tim završimo morat ćemo zaposliti još ljudi iako je naš posao obiteljski", otkrio je Zorić.

Vina Zorić su, objašnjava, prisutna u nizu ugostiteljskih objekata na Jadranu i gotovo cijela njegova proizvodnja nestane tijekom turističke sezone. Posebno je ponosan što mu vina odležavaju u barrique bačvama od slavonskog hrasta, a osim pomnog njegovanja vina za kvalitetu su, kaže, zaslužne i top pozicije kutjevačkog vinogorja na kojima ima posađenu vinovu lozu. 

"Naših vina ima u konobama i restoranima na području otoka Paga, šireg zadarskog i šibenskog područja, točnije od Kornata do Murtera i Pakoštana, a ostvarili smo i izvoz u Njemačku. To je veliko tržište koje cijeni kvalitetu hrvatskih vina tako da nam je u planu i povećati izvoz u Njemačku", ističe Zorić.  Za svoje graševine i chardonnaye u posljednjih desetak godina osvajao je brojne zlatne medalje. U veljači na festivalu mladih vina u hotelu Westin u Zagrebu Zorić će se ponovno predstaviti graševinom i chardonnayem iz 2018. godine.

"Bitno je održavati proizvodnju i kvalitetu jer se tržište naviklo i to se očekuje. Od ove godine krenuli smo i s proizvodnjom rosea jer je iznimno tražen na tržištu. Radimo ga od zweigelta i caberneta franc i sad samo treba još malo odležati i bit će spreman za tržište", zaključuje Zorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close