Poslovna savjetnica otkrila: “Nije važno koliko novca imamo, već kako njime raspolažemo”

Autor: Lucija Špiljak , 18. siječanj 2020. u 10:41
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je riječ o novom projektu, postepeno raste i dnevno ga posjećuje do 5000 ljudi, od čega je 80 posto žena.

Poduzetnica, spisateljica, blogerica i poslovna savjetnica Kristina Ercegović ove godine obilježava 18 godina poduzetništva i deset godina projekata Zaokreta i Business Cafea čija je začetnica, a u novu godinu je zakoračila novim poduzetničkim projektom.

Pokrenula je portal za financijsku odgovornost i pismenost – Žene i novac. Iako je riječ o novom projektu, postepeno raste i dnevno ga posjećuje do 5000 ljudi, od čega je 80 posto žena. Objašnjava zašto se odlučila na takav iskorak.

Kada se i s kojom vizijom rodila ideja o pokretanju portala Žene i novac?
Početkom 2019. saznala sam iz vedra neba naravno da sam nasljednica dugova pokojne majke, kao posljedica njezine financijske neodgovornosti i neadekvatnog upravljanja novcem odnosno dugotrajnog života iznad vlastitih mogućnosti. Istovremeno sam naslijedila i dio imovine koji pak sa sobom nosi nove izazove. Sve me to poprilično isfrustriralo jer volim uvijek znati zašto se nešto desilo i imati širu sliku, raditi stvari sa smislom. Sjetila sam se kako se najbolje "izliječiti" – transformirati patnju u doprinos koji je svima na korist. Tako se rodila ideja za portal – mjesto gdje ćemo o svemu otvoreno razgovarati, podržati jedni druge i pokušati riješiti sve izazove. U svojoj okolini našla sam niz primjera koji potvrđuju da se ne radi o tome koliko novca imamo nego kako njime upravljamo. Sjetite se svoje pripravničke plaće, kako ste tada raspolagali novcem, koliko danas zarađujete, raspolažete li bolje. Primjeri potvrđuju i da u našim odnosima s novcem puno toga stoji iza scene. Tu su naslijeđena uvjerenja, emocije, osjećaj vlastite vrijednosti, tj. njezin manjak itd. Sjetila sam se i svog turbulentnog odnosa s novcem koji se godinama mijenjao. Vizija portala je financijska pismenost žena, financijska odgovornost jer ekonomska sloboda je preduvjet svih ostalih sloboda.

Kako je portal točno zamišljen i tko je uključen u njegov sadržaj?
Portal sam zamislila kao mjesto gdje se otvoreno govori o novcu sa svih aspekata jer prema mom iskustvu, upravo skrivanja i laganja uzrokuju najviše problema. Kažu za portal da je svojevrstan "Me too pokret", samo na tematiku novca. Kažu da se nigdje tako otvoreno ne razgovara na ovu temu, tako duboko, iskreno i sa svih aspekata; od pravnih, ekonomskih, psiholoških nadalje. Idemo u suštinu, dubinu, korijen problema, ne samo "štedi 10 posto, prvo sebi", na što će publika s pravom reći – isprazne američke floskule. Trenutačno imamo vrlo aktivnu zatvorenu Facebook grupu koja munjevito raste u zadnje vrijeme; sad smo blizu 2000 žena. Na portalu piše 30-ak kolumnistica što pod vlastitim imenom, što pod pseudonimom. Krenulo je kao lavina, inbox mi je zatrpan otkako sam ih sve pozvala da podijele svoja iskustva. Vlada energija podrške, ohrabrenja i empatije, i to želim i nastaviti njegovati. Vjerujem da nam je svima dosta podjela i osude. Svi prolazimo isto, nismo same u tome i zaista je krajnje vrijeme za jednu baš pravu ljudsku podršku. Neki će reći da novac i financijska pismenost nemaju veze sa spolom. Ja ću na to reći da žene u prosjeku žive sedam godina duže u Hrvatskoj, 11 posto manje zarađuju, svega ih 30 posto ima svoj obrt ili firmu, pod suptilnim ili otvorenim pritiskom odriču se svog nasljedstva, posebice u Dalmaciji i Slavoniji u korist braće, nakon razvoda najčešće utjeruju alimentaciju koja ne pokriva sve što treba, brinu za stare roditelje i rodbinu, neke koje su bile kućanice još bez svog novca kad ih suprug s npr. 50 godina ostavi, a o njemu su bile financijski ovisne… One su na ulici bez radnog iskustva prepuštene na milost i nemilost; to je svakodnevna stvarnost.

Navodite različite primjere problema i izazova s kojima se žene suočavaju. Ima li pokazatelja promjena u pozitivnom smjeru?
Naravno, sve se kreće u tom pravcu. I trebamo jedni druge ohrabriti. Inače mi kao društvo ne možemo doseći svoj puni potencijal i ne može nam kao cjelini biti dobro ako nekim našim dijelovima nije dobro. Dakle, dokle god marginaliziramo bilo koje skupine u društvu, dotad ne koristimo puni potencijal u svim aspektima. Ključan izazov je što je 3/4 kućanskih poslova i dalje na "plećima" žena. Vrijeme je najvažniji resurs, a žene ga kao rezultat podjele poslova u društvu imaju za posao manje.  

U sklopu portala spominju se i radionice.
Dosad smo održali jednu radionicu lani za probu i vidjeli ogromnu potrebu i interes te veliku konferenciju u listopadu. Od 25. siječnja krećemo po Hrvatskoj s poludnevnom konferencijom u kojoj će predavačice govoriti o mentalnom sklopu obilja, upravljanju vlastitim financijama, kako se bolje prodati/zauzeti za sebe, tražiti veću plaću, bolje naplatiti svoje proizvode i usluge, a kroz razgovor sa psihoterapeutkinjom vidjeti uzroke vlastitog osjećaja manje vrijednosti i kako ga prevladati. Nadalje, 25. siječnja smo u Zagrebu, zatim 1. veljače u Splitu, 15. veljače u Rijeci, 22. veljače u Varaždinu te 29. veljače u Osijeku. Dvije predavačice su stalne, a dvije su lokalne stručnjakinje iz svakog grada. Velika konferencija se sprema za 24. listopadu u Hilton Garden Innu, a 31. svibnja bit će u Sarajevu. Uskoro se nadamo datumima i za Ljubljanu, Beograd, Skoplje i Podgoricu. Na ovim radionicama i mini poludnevnim konferencija bude 30-50 žena, na konferenciji 100-200. U Zagrebu 24. listopada očekujem ih oko 300.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Moja poruka na dnu ..ostala je ista više od 10 godina.. prodajte dionice …kupite nekretnine..
……………….!

Sve jasno, ako nemaš nemoj trošiti, to ti i ja mogu savjetovati.

New Report

Close