Ne žele proširiti proizvodnju već ulagati u kvalitetu

Autor: Marta Duić , 25. listopad 2018. u 22:00
Proizvodnja maslina i vina/Duško Marušić/PIXSELL

Novigradska Stancija Fava specijalizirana za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja primjer je spajanja turizma i ponude OPG-ova.

Novigradska Stancija Fava specijalizirala se za proizvodnju vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

U sklopu Stancije, točnije u podrumu je degustacijski i prodajni prostor, a uz samo imanje su i maslenici i vinogradi na različitim pozicijama. Kako kaže Goran Perić, konzultant Stancije Fava, za njihovu vinariju ovo je nulta godina tako da tek iduće turističke sezone očekuju puni zamah.

Stara stabla
˝Istra je nadaleko poznata po kvaliteti svojih maslina. Maslina imamo 700 i to više starih nego novih stabala, točnije čak 60 posto starih˝, kaže Perić. Kako objašnjava, zahvaljujući Benediktincima koji su niz godina vodili poljoprivredu kraja, Stancija Fava među četiri hektara maslinika ima maslina starijih čak i više od dvjesto godina.  Osim maslinika i vinograda na jedinstvenoj poziciji i nadmorskoj visini, gosti novigradske Stancije Fava mogu dogovoriti degustaciju vina i maslinovih ulja u prirodi.

Pod vinogradima je osam hektara,  od čega je više od pola zasađeno istarskom malvazija, te pod dva hektara terana i merlota. Godišnja proizvodnja vinarije je oko 30.000 litara.  ˝Trenutno nam nije cilj širenje proizvodnje nego povećanje kvalitete naših proizvoda. O kooperantima ćemo razmišljati u budućnosti. Naši maslinici i vinogradi su na dubokoj crvenici koja je kao tlo iznimno pogodna i za vinovu lozu i za masline. Među trsovima malvazije, neki su stari više od 60 godina.

Novigrad je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti s poljoprivrednom tradicijom˝, objašnjava Perić. Napominje i kako se i samo ime stancije, Stancija Fava veže na tradiciju i Benediktince koji su bili na tom području.  Imaju dvoje stalno zaposlenih, a za vrijeme sezonskih radova zapošljavaju do 15 radnika. ˝Za sada nemamo distribuciju i sve što prodamo, prodamo u sklopu Stancije. Ovo je za nas nulta godina vinarije i očekujemo pravu distribucijsku mrežu kroz godinu, dvije˝, otkriva Perić. U ponudi imaju deset etiketa i naravno već spomenuta maslinova ulja, a od noviteta na kojima rade Perić otkriva orange malvaziju.

Turistički programi
˝Od 2019.godine krećemo s intenzivnim turističkim programima , od vođenih  degustacija, povijesnog pregleda vinarstva i raznih drugih aktivnosti na otvorenome. Prvi planovi koje imamo su za osvajanje sjevernih tržišta, točnije Austrije, Njemačke i Nizozemske gdje već imamo mnogo vjernih kupaca˝, poručuje Perić.

Komentirajte prvi

New Report

Close