Nastavak investicija u perspektivne projekte osigurat će Ini povrat uloženog

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

U 2018. godini poslovanje Ine nastavilo je pozitivan trend od prošle godine.

Porast cijena nafte i povoljno okruženje u Istraživanju i proizvodnji pozitivno su utjecali na naše rezultate. U prvih devet mjeseci prihodi INA Grupe porasli su za 21%, dok je EBITDA iznosila više 2,6 milijardi kuna. Ove godine smo prvi put u povijesti postali i samostalni operater na odobalnim eksploatacijskim područjima akvizicijom Enijevog udjela u poljima Sjeverni Jadran i Marica, a nastavit ćemo s ulaganjem u perspektivne projekte. Cilj nam je proširiti se na nova tržišta te povećati udio na postojećima, kao i ulagati u projekte istraživanja i proizvodnje kako bismo obnovili rezerve ugljikovodika.

Istovremeno, nastavljamo modernizirati našu maloprodajnu mrežu i razvijati nove proizvode i usluge. Također, procjenjujemo sve poslovne mogućnosti dostupne na tržištu kako bismo proširili naše poslovanje na druge energetske segmente te smo usmjereni na razvoj novih biznisa. Uz nastojanja da budemo što uspješniji gospodarski subjekt, trudimo se biti aktivan član zajednice, poželjan poslodavac –  kako sadašnjim zaposlenicima, tako i mladim talentima, te primjer dobre prakse u društveno odgovornom poslovanju.

U Ini smo posvećeni razvijanju poslovnog modela koji će osigurati dugoročno održivo poslovanje kompanije, što se prvenstveno odnosi na pronalazak najboljeg rješenja za naš rafinerijski sustav, koji je u posljednjih 10 godina generirao milijarde kuna gubitaka.

Namjera nam je preokrenuti taj trend i ostvariti pozitivan rezultat uz pomoć projekata kao što je postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, vrijedno tri milijarde kune. Međutim, prvo je potrebno osigurati sve preduvjete kako bi ovo kapitalno ulaganje donijelo povrat.  Na dobrom smo putu, no prostora za napredak svakako ima. Spremno ćemo dočekati sve izazove te sam uvjeren kako ćemo za 15 godina i dalje govoriti o Ini kao lideru na domaćem i regionalnom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close