Naša inicijativa dokaz je da svatko zaslužuje priliku u poslovnom svijetu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. srpanj 2017. u 22:01
Pobjednici ovogodišnjeg natječaja sa predstavnicima tvrtki u kojima će imati praksu/Žarko Bašić/PIXSELL

Atlantic, Ina, Anamaria, Novo Nordisk, AD Plastik, Bauerfeind, Hrvatska lutrija, Metro, King ICT, Rail Cargo, Styria i URIHO studentima će omogućiti radnu praksu.

Završna svečanost projekta Iskustvo zlata vrijedi, održano u utorak u zagrebačkom hotelu Westin, okupilo je predstavnike hrvatskih kompanija i studente s invaliditetom i one slabijeg imovinskog stanja, koji će u sklopu ovog programa kod njih obavljati svoju radnu praksu. Petogodišnja tradicija održavanja, stalno zaposlenje nekolicine studenata u tvrtkama gdje su bili praktikanti, pridruživanje velikog broja partnerskih tvrtki te uključivanje Večernjeg lista kao suorganizatora najbolji su pokazatelji da se cilj s kojim je Poslovni dnevnik pokrenuo Iskustvo zlata vrijedi uspješno ostvaruje. 

Prijavilo se 60 studenata
"Želim zahvaliti svim tvrtkama koje su se uključile, kao i šezdesetak studenata koliko ih se svake godine prijavi. Nadamo se da smo osim u poslovnoj, uspjeli i u široj društvenoj zajednici poslati poruku da svatko zaslužuje priliku i svoj trenutak jer diskriminacije i razlike među nama nema, niti je treba biti", poručio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je da su aktivnosti poput projekta Iskustvo zlata vrijedi više no dobrodošle jer doprinose stalnom porastu broja zaposlenih osoba s invaliditetom.

 

Nišević

Nadamo se da smo ovim projektom, osim u poslovnoj, uspjeli i u široj zajednici poslati poruku da diskriminacije ne treba biti.

"Mogu najaviti i izmjene zakonskog okvira koje će omogućiti kvalitetnije prikupljanje novca za bolju integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada. U tom je procesu važan sustav centara profesionalne rehabilitacije, a s obzirom na to da smo svjesni njihovog trenutnog nedostatnog kapaciteta usmjerit ćemo se i na njihovo osnaživanje. Osobe s invaliditetom u fokusu su i Ministarstva i premijera Andreja Plenkovića te možete očekivati brojne izmjene i poboljšanja", kazao je Pavić. Dodao je i da statistika Eurostata za posljednjih 10 mjeseci sugerira kako se u Hrvatskoj generalno bilježi kontinuirani pad nezaposlenosti te da će Vlada, svjesna problema odlaska mladih iz Hrvatske, nastaviti izrađivati programe za zapošljavanje kojima će se ovaj problem i dalje sustavno rješavati. 

Nova lica
Uz prisustvo brojnih dugogodišnjih partnera, projektu se ove godine pridružila i nekolicina novih. Inače, partnerima i pokroviteljima uručene zahvalnice i statue koje su ručni rad Vere Batinić, djelatnice URIHO-a. Dobrodošlicu studentici Petri Marin, iako je bila spriječena doći na završnicu, izrazila voditeljica razvoja Anamaria Company Emira Jakupović, a Ines Miškec koja odlazi u tvrtku Novo Nordisk predsjednik Uprave Vedran Boljat. U AD Plastik na praksu odlaze dvije studentice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Gabrijela Golem i Perinka Paleško, za što je zadovoljstvo izrazila savjetnica za odnose s državnim institucijama i fondovima u AD Plastiku Zoja Crnečki.

U Atlantic ide Lea Potočar te joj je starija administratorica za ljudske resurse Atlantic grupe Silvana Marković uručila potvrdu, dok je voditeljica odjela ljudskih potencijala u tvrtki Bauerfeind Nikolina Jamić Mihaljević pozdravila studenticu Martinu Litanj. Direktor Hrvatske Lutrije Mario Musa potvrdu o praksi uručio je dvjema novim praktikanticama, Ani Bulut i Zrinki Filipić, a direktorica Inine Službe za razvoj i obrazovanje Bruna Kostelac Košir studentu Ivanu Taradiju. U tvrtku King ICT odlazi Tomislav Ferečak i dobrodošlicu je iskazala voditeljica marketinga i komunikacija Anita Lelas Polić. Studentica Jelena Opačak praksu će obavljati u METRO Cash & Carry, Ivana Vrdoljak ide u Rail Cargo Logistics, a Domagoj Tucaković u sektor ljudskih resursa Styria Hrvatske.

 

Pavić

Mogu najaviti i izmjene zakonskog okvira koje će omogućiti kvalitetnije prikupljanje novca za bolju integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada.

Svoja prva radna iskustva u Zagrebačkoj pivovari prikupljat će studentica Ana Varela, a studentica Karla Čurlin u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Svečanosti povodom upoznavanja studenata i njihovih novih poslodavaca ujedno se pridružila i Ivana Pašić koja je 2014. godine u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi kao studentica krenula na praksu u Tisku gdje je nedugo nakon dobila i stalan posao. "Od početka mi je bilo važno dati najbolje od sebe i pokazati sve što mogu, iako nisam ni slutila da ću i danas raditi u sektoru financija Tiska. Zahvaljujući tome uspjela sam se osamostaliti, a svim danas ovdje prisutnim studentima okupljenima poručila bih kako nema granica koje ne mogu prijeći", istaknula je Pašić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close