Najveći smo korisnik EU fondova, u njima je golem potencijal za investicije

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Razvijena je željeznica u svim europskim zemljama osnova, ključ i jamac gospodarskog razvoja.

Zato  su i naše aktivnosti usmjerene prema učinkovitome i tehnološki razvijenome željezničkom sustavu koji će željeznicu osposobiti za ravnopravno i konkurentno sudjelovanje na europskome tržištu. Svjesni smo toga da se to ne može ostvariti preko noći te da je to višegodišnji, generacijski proces. No, da bi se to ostvarilo, ponajprije su neophodni dugoročna strategija, restrukturiranje sektora i sveobuhvatan investicijski ciklus.  Podrška resornog ministarstva institucionalizirana je kroz usvojenu Strategiju prometnog razvoja RH, a u izradi je i Pismo sektorske politike te revidirani Nacionalni program ulaganja u željezničku infrastrukturu u skladu s kojima postavljamo i svoje ciljeve.

Prepoznali smo i velik potencijal investicija financiranih kroz EU fondove te smo trenutačno najveći pojedinačni korisnik EU sredstava u Hrvatskoj. Dosad je na željezničkoj infrastrukturi europskim novcem dovršeno šest projekata u vrijednosti 117,7 milijuna eura. Traju radovi na četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 343 milijuna eura, a za dva projekta ukupne vrijednosti 104 milijuna eura u tijeku je evaluacija pristiglih ponuda.

Vrlo brzo pokrenut ćemo i postupak nabave za najveći željeznički infrastrukturni projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici od Križevaca do mađarske granice ukupne procijenjene vrijednosti gotovo 300 milijuna eura, a ukupna procijenjena vrijednost radova u razdoblju do 2030. iznosi više od tri milijarde eura. 

Želimo ponuditi atraktivnu, brzu i ekonomski konkurentnu alternativu cestovnome prijevozu, iskoristiti prednosti potražnje putnika za integriranim putničkim prijevozom, ponuditi intermodalne platforme teretnim prijevoznicima i poboljšati učinkovitost. Svim tim aktivnostima i projektima želimo doprinijeti oporavku hrvatskoga gospodarstva kroz rast izvoza i jačanje domaće industrije, što će u konačnici rezultirati i rastom BDP-a. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve