Najdužnije tvrtke u Zagrebu, najlikvidniji Dubrovnik

Autor: Darko Bičak , 09. siječanj 2018. u 14:12
Najdužniji je bio sektor trgovine/FOTOLIA

Analiza Financijske agencije pokazuje da su ukupna dugovanja pravnih i fizičkih osoba manja nego godinu prije.

Hrvatske tvrtke i građani su na dan 30. studenoga 2017. imale su manja neizvršena dugovanja nego u istom razdoblju godine prije, stoji u analizi Financijske agencije.

Gledajući po županijama, dug je povećan jedino u Šibensko-kninskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Promatraju li se dospjele neizvršene osnove za plaćanje prema prosječnom iznosu duga, najzaduženiji su poslovni subjekti Grada Zagreba s 921,3 tisuće kuna, a slijede oni Međimurske županije sa 773,9 tisuća te Šibensko-kninske županije sa 650 tisuće kuna dospjelih neizvršenih osnova. 

Najmanji je prosječni iznos duga po poslovnom subjektu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i to 253,9 tisuće kuna. Prosječan iznos navedenih osnova na razini Hrvatske iznosi 562 tisuću kuna, što je za 3,3 posto manje nego prije godinu dana, kada je prosječan dug iznosio 581,2 tisuća kuna. Promatrano po djelatnostima, najviše je blokiranih poslovnih subjekata u djelatnosti trgovine, 5523, a slijede turističke djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s 4675 i građevinarstvo s 3261 blokiranih poslovnih subjektom.

U prosjeku su najzaduženiji poslovni subjekti u poslovanju nekretninama s 2,5 milijuna kuna po dužniku.  Najveći iznos blokade odnosi se na poslovne subjekte iz područja trgovine na veliko i na malo – 3,3 milijarde kuna duga s osnove dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje. Na poslovne subjekte iz područja građevinarstva s 2,5 milijardi kuna duga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close