Na Poslovnom uzletu predstavljena “Razvojna strategija poduzetničkog okruženja Grada Preloga do 2020. godine”

Autor: Darko Bičak , 25. studeni 2016. u 15:01
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Kada se gleda realni sektor, onda smo tu negdje”, sumirao je strategiju Bacinger.

U sklopu Gospodarskog foruma u Prelogu su u petak svoje prezentacije o aktualnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj održali i Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu te Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Vedriš je održao prezentaciju na temu Lokalni ekonomski razvoj i pravni okvir za ulaganje u Republiku Hrvatsku. Govorio je o međusobnom odnosu BDP-a, ukupne zaposlenosti i investicija, s posebnim osvrtom na Međimurje i Prelog. Istaknuo je komparativnu prednost ovog kraja, a to je bazična proizvodnja koja je u mnogim drugim dijelovima zemlje, a i Europe te SAD-a izgubljena. Naveo je primjer da je jedan od prioriteta administracije američkog predsjednika Baracka Obame bilo da vrati proizvodnju iz Kine u SAD. Hrvatska je dosta deindustrijalizirana, a ni pokazatelji koji bi omogućili razvoj nisu perspektivni. To se prije svega odnosi na mali udio zaposlenih u odnosu na nezaposlene i umirovljenike. Također, statistike pokazuju da smo po investicijama i izvozu, gledano po glavi stanovnika, na samom dnu među novim članicama EU-a, a s kojima se možemo komparirati. Sandra Švaljek je govorila o tome kako fiskalna politika može pozitivno, a još češće negativno, utjecati na gospodarstvo.  

Josip Bacinger i Nikola Jurčić iz tvrtke Bercon predstavili su u sklopu Poslovnog uzleta u Prelogu upravo izrađenu Razvojnu strategiju poduzetničkog okruženja Grada Preloga do 2020. godine. Strategija je u petak prvi put ugledala svjetlo dana te je stavljena u javnu raspravu koja će trajati u narednih 10 dana.

Kako je pojasno Bacinger, u Strategiji se pokušalo usporediti situacija u Prelogu s onom u Međimurskom županiji i nacionalnoj razini. "Zaključak je da smo dobri, ali moramo raditi da bi bili još bolji. Često se može čuti da su u Međimurju, pa tako i u Prelogu, male plaće. Ali to je u usporedbi s visokim plaćama u administrativnom sektoru.

Kada se gleda realni sektor, onda smo tu negdje", sumirao je ovu strategiju Bacinger. Konzultanti su pokušali procijeniti u kojem smjeru bi se trebalo dalje razvijati poduzetništvo i u kojim sektorima, a isto tako i kako pojačati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. U Prelogu puno polaži i na razvoj ruralnog razvoja i aktivnog turizma te im je cilj povećati broj noćenja.  

Poduzetnicima je jedan od najvećih problema u njihovu poslovanju nelikvidnost do koje često dolazi zbog posrtaja ili prevare njihovih kupaca. Zbog toga postoji niz institucija i alata koji im pomažu u takvoj situaciji, a jedan od njih je i mogućnost osiguranja naplate koji je u Zaprešiću predstavila slovenska tvrtka SID. Radi se o instituciji koja je pandan našem HBOR-u, ali koja djeluje i izvan slovenskih granica. Njihov predstavnik u Hrvatskoj, Luka Antunović, ističe da je problem neplaćanja, možda ne u istom obimu, prisutan jednako u ovoj regiji kao i s tvrtkama iz Austrije i Njemačke. “Činjenica je da se mnogi igrači ponašaju po jednom obrascu kada posluju na matičnim tržištima u Austriji i Njemačkoj, a sasavim drukčije kada dođu u Hrvatsku ili Sloveniju. Zbog toga je dobro uvijek imati neki osigurač ako dođete u situaciju da su vam problemi kupca postali i vaši problemi”, kaže Antunović.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close