Na našem tržištu završi tek 8% proizvedenih peleta

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2016. u 22:00
Raoul Cvečić Bole, predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase (CROBIOM)/Goran Kovačić/PIXSELL

Imamo tvornice, a nemamo sirovinu, upozorava predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase.

Peleti se u Hrvatskoj proizvode od 2007., a od tada cijeli sektor ima problem – imamo tvornice, a nemamo sirovinu. Operativno je 13 pogona koji godišnje proizvedu oko 270.000 tona peleta, a imaju kapacitet za 400.000 tona. Kako je na Okruglom stolu "Trendovi u proizvodnji i potrošnji drvne biomase", kazao Raoul Cvečić Bole, predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase (CROBIOM), ove tvrtke 70%  sirovine dobiju putem ugovora s Hrvatskim šumama, a ostatak putem javnih licitacija.

"Besmisleno je da poduzetnici koji se bave ovim biznisom nikada nisu sigurni da li će uspjeti nabaviti potrebnu drvnu sirovinu i po kojoj cijeni. Na licitacijama se pojavljuju preprodavači i špekulanti kojima obični proizvođači ne mogu konkurirati", kazao je. Dodao je da se na hrvatskom tržištu godišnje nađe 2,5 milijuna kubnih metara drvne sirovine iz šuma pogodne za energetsko korištenje te dodatnih 1,1 milijun kubnih metara otpadnog drva iz drvne industrije. Da Hrvatska ima velike prilike za jači razvoj drvnog sektora, dokazuje činjenicom da se 48% naše zemlje nalazi pod šumama.

"Hrvatske šume gospodare sa 78% ukupnog šumskog područja, ostatak otpada na privatne šume", tvrdi. Godišnje se u Hrvatskoj posiječe 6,3 milijuna kubnih metara drva, a od čega na Hrvatske šume otpada 5,4 milijuna. Koliko je drvni sektor značajan za gospodarstvo dokazuju činjenicom da zapošljava oko 53.000 ljudi, čini 10,4% ukupnog izvoza i 3,6% BDP-a. No, problematično je da se gotovo cjelokupna energetska proizvodnja, peleti, izveze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close