Može li energetska obnova zgrada biti spas za hrvatski građevinski sektor?

Autor: Darko Bičak , 12. travanj 2016. u 22:00
Mirjana Čagalj, HGK

Mirjana Čagalj smatra da energetska obnova ne predstavlja spas za građevinare, ali može pomoći srednjim i malim građevinskim tvrtkama.

Energetska obnova ne može biti jedini spas za hrvatske građevinare, ali može uvelike pomoći dijelu srednjih i malih građevinskih tvrtki koje većim dijelom izvode radove u visokogradnji.  

Naglašavam da je energetska obnova od sve većeg značaja te da je svijetla točka u krizi u kojoj je graditeljstvo već sedam godina. Izlaz se može tražiti upravo u energetskoj obnovi jer su osigurana znatna sredstva u EU fondovima koja su nam na raspolaganju. 

Kako se radi o manjim tvrtkama, imaju li generalno potrebne certifikate za energetku obnovu koja često mora, zbog financiranja, zadovoljiti stroge EU standarde?
Samo u jednom takvom slučaju trebaju imati certifikate, a to je kad izvode radove na građevinama proglašenim pojedinačnim nepokretnim kulturnim dobrima, ili kad izvode radove na građevinama koje čine zaštićene arhitektonske cjeline. Popis relevantnih tvrtki nalazi se pri Ministarstvu kulture u za to predviđenu registru. Za sve ostale radove na energetskoj obnovi dovoljna je registracija djelatnosti graditeljstva pri upisu u sudski registar.

Imaju li domaće građevinske tvrtke dovoljno znanja i kapitala kako bi jamčile energetske uštede? 
Građevinske tvrtke izvode radove prema projektima i izračunima projektanata, odnosno ovlaštenih certifikatora. Ako izvode radove prema troškovnicima projektanata i certifikatora, odnosno prema tehničkim normama, uputama i uzancama, krajnji će korisnik sigurno osjetiti energetske uštede. Znanja imaju u skladu s dosadašnjim referencama na rekonstrukcijama i izgradnji objekata u visokogradnji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

100% ne, pomoći će samo onima, koji varaju na cijenama izvođenja

New Report

Close