Monillustration: korak po korak do pokretanja tvrtke

Monillustration nudi dizajniranje, izradu slika... Monillustration nudi dizajniranje, izradu slika...

Njezin rad proširio se Hrvatskom, a dobiva puno narudžbi iz drugih europskih država, iz SAD-a, Kanade i Sydneya.

Monika Hršak, 29-godišnja modna dizajnerica iz Krapine, od djetinjstva se bavi crtanjem, slikanjem i ilustriranjem.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja smjera Modni dizajn, završila je isti modul na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 2013., a njezin je rad proglašen najboljim na godini, za što je dobila posebnu nagradu dvojca poznatog brenda ELFS. Upisala je i privatno talijansko učilište za modu i dizajn Callegari, a na promociji u Splitu 2014. predstavila je na reviji vlastite kreacije nakon čega je dobila nekoliko poslovnih ponuda za suradnju s velikim modnim imenima i poznatim fotografima. Željela je ostvariti puni potencijal i viziju, no kako nije htjela pristati na bilo kakvo radno mjesto, odlučila je krenuti u poduzetnički pothvat i svoj hobi pretvoriti u posao.

Kontaktirala je Zavod za zapošljavanje u Krapini, objasnila što želi, prošla edukaciju o poslovnom poduzetništvu, osnovama poslovanja i savjetovala se individualno s predavačem. Na zavodu je dobila upute o pisanju poslovnog plana koji je ubrzo odobren. Dobila je 25 tisuća kuna poticaja za otvaranje svoje tvrtke u svrhu kupnje osnovnih stvari za realizaciju i početak rada. Otišla je u javnobilježnički ured, zatim u banku gdje je otvorila račun poduzeća te na Trgovački sud u Zagrebu gdje je cijela procedura zaključena.

Nakon dokaza da je poticaj utrošila na materijal i stvari predviđene za početak rada, završila je s papirološkom procedurom i 2015. godine s radom kreće Monikina firma pod nazivom Monillustration. Govorili su joj da je j.d.o.o. moguće otvoriti za nula kuna, no Monika kaže da unatoč tome što nije potreban temeljni kapital, potrošila je sveukupno 200 kuna na bilježničke potpise, otvaranje računa u banci te izradu žiga.

Njezina tvrtka od usluga i djelatnosti obuhvaća nabavu proizvodnju i dizajn odjeće i modnih dodataka, nabavu materijala za izradu slika prema željama klijenata, uokvirivanje djela te dostavu, slanje poštom, odnosno dogovornom primopredajom sa svakim klijentom individualno, te crtanje realnih portreta, likova iz crtanih filmova, klasičnih karikatura, karikaturalnih ilustracija, izmišljenih likova, mrtve prirode i apstraktnih i figurativnih motiva.

Trenutno radi u kući u kojoj živi, obujam posla joj konstantno raste pa joj je, kaže, dovoljan mali improvizirani atelijer u kojem dizajnira, crta i realizira sve kreativne ideje. Promocija njezina brenda najuspješnijom se pokazala putem društvenih mreža gdje komunicira s klijentima. Njezin rad proširio se Hrvatskom, a dobiva puno narudžbi iz drugih europskih država, iz SAD-a, Kanade i Sydneya. Trenutno, uz ilustriranje, crtanje i slikanje, radi na kolekciji ženske odjeće čija je tema "Ljepote Hrvatske", a koju će uskoro predstaviti javnosti.

"Važno je čitati, informirati se, usuditi se pitati uspješne ljude koji već imaju svoj posao i što više se educirati u branši kojom se želite baviti. Prvi je korak otkrivanje vlastite strasti, prepoznavanje afiniteta, čak i maštanja o tome što vas najviše uveseljava u radu, da upoznate sebe, da znate koji je to posao radi kojeg jedva čekate ponedjeljak. Bilo što da to bude - a da se već pri samoj pomisli na to krenete puniti adrenalinom - to je ono čime bi se zapravo trebali baviti. U tome zasigurno možete postići vrh", zaključuje Monika. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!