Gabrić: Ulagači neće doći negdje zato što ih zovete

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2014. u 13:59
Nikica Gabrić, Klinika Svjetlost

Nikica Gabrić vidi imenovanje takvih povjerenika načelno kao pozitivnu stvar.

Imenovanje ovakvih povjerenika je u principu dobra stvar, no ne smatram da će netko investirati u Hrvatsku zato što mi imamo povjerenike. Investitori traže dobru poduzetničku klimu koja podrazumijeva, između ostalog, stabilne uvjete poslovanja bez stalne promjene poreznih opterećenja i zakonske regulative. 

Može li Ministarstvo vanjskih poslova uopće nešto bitno napraviti po pitanju privlačenja većeg obujma stranih investicija?
Mislim da ovaj potez Vlade s povjerenicima neće imati nikakvog efekta. Radi se o očajničkom potezu vladajuće garniture kao odgovor na kritike HDZ-a i ostalih opozicijskih stranaka na gospodarski program vladajuće koalicije. Vlada ovime želi javnosti prikazati da nešto radi. Problem je da u Vladi ove strategije rade ljudi koji nemaju niti dana iskustva u realnom sektoru i uopće nemaju pojma kako sustav funkcionira. I za kraj, ulagači neće doći negdje zato što ih zovete, nego zato što imaju uvjete i interesa.   

Što Hrvatska uopće može napraviti da bude zanimljivija stranim ulagačima?
Mi, prije svega, moramo analizirati situaciju u regiji. Treba vidjeti zašto zemlje poput Srbije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine imaju posljednjih godina puno veće iznose investicija po stanovniku od Hrvatske. Naravno, dio problema leži i u cijeni radne snage koja je u Hrvatskoj dosta veća nego u zemljama regije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close