Mogu li EU programi energetske obnove pomoći hrvatskom sektoru graditeljstva?

Autor: Marta Duić , 18. siječanj 2015. u 22:00
Jasenka Vukšić, Sindikat graditeljstva

Jasenka Vukšić nije posve sigurna hoće li EU programi energetske obnove pomoći građevinskoj industriji jer nositelji ne moraju biti nužno građevinske tvrtke.

Vi mene to pitate, a ja se baš takav upit spremam postaviti našoj ministrici graditeljstva Anki Mrak- Taritaš.

I nas iz Sindikata graditeljstva zanima koliko će natječaji energetske obnove i energetske učinkovitosti utjecati na sektor, na zapošljavanja kao i na sve nas općenito. U tim natječajima nositelji neće nužno morati biti građevinske tvrtke, ali mogu biti. Nas zanimaju detalji, poput onoga možemo li očekivati zapošljavanje radnika iz sektora, u kojoj mjeri, jesu li tvrtke koje će biti nositelji natječaja licencirane, poštuju li kolektivni ugovor, isplaćuju li redovito suradnike i svoje radnike i slično. Kada bi znali te detalje koji su nam potrebni, tada bi automatski znali i hoće li to poboljšati i pomoći sektoru graditeljstva.

Kako se još može pomoći sektoru?
Ono što je sektoru graditeljstva potrebno jesu veliki projekti, velike stvari koje će trajati. Na jednoj od konferencija ministar Grčić je najavio nove projekte, a mi se pitamo gdje su i s veseljem ih iščekujemo. Jedna stvar je najava projekta, a potpuno druga je realizacije i početak radova. Sve je to lijepa priča, ali projekti u našem sektoru se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Uvijek se sjetim rasprave na GSV-u o problemima u graditeljstvu kada smo očekivali najavu promjena, a pričalo nam se o lošem stanju u graditeljstvu, kao da ga mi nismo svjesni. 

Kada možemo očekivati prve pomake u graditeljstvu?
Svi projekti o kojima se priča su u najavi, a kada će biti realizirani teško je reći. Naše oči su stalno uprte u Vladu i imamo velika očekivanja od njih. I mi kako Sindikat graditeljstva i građevinske tvrtke kao i radnici očekujemo puno od njih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close