Mlake reakcije na Vijeće za inovacije

Dražen Oreščanin, bivši predsjednik CISExa 
i čelnik tvrtke Poslovna inteligencija, Foto: Luka Stanzl / Pixsell Dražen Oreščanin, bivši predsjednik CISExa 
i čelnik tvrtke Poslovna inteligencija, Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Reakcije poduzetnika na Vladinu najavu pokretanja Vijeća za inovacije nisu bile pretjerano optimistične.Uglavnom nam o tome nisu ni željeli javno, upućivali su nas na rasprave koje se na tu temu vode na Facebooku, a one su u najvećoj mjeri sarkastične.

Dražen Oreščanin, bivši predsjednik CISExa i čelnik tvrtke Poslovna inteligencija nema nikakvih očekivanja od Vijeća. “Prema dosadašnjim rezultatima Vlade na gospodarskom planu i svim mogućim padovima na ljestvicama konkurentnosti mislim da je dokazano da se ne ide u dobrom smjeru, tako da ne vidim što će jedno novo vijeće tu promijeniti”, kaže. Dodaje da u Hrvatskoj na nizu primjera u znanosti i gospodarstvu možemo vidjeti da imamo inovacijskog potencijala, ali i praktično dokazane inovativnosti. “Međutim, te inovativnosti nema u ministarstvima, tijelima državne uprave, sindikatima i ostalim najavljenim članovima Vijeća za inovacije”, tvrdi. Ističe da, 
ako će se raditi nešto za inovacije, onda u to trebaju biti uključeni svi segmenti koji su se pokazali inovativnima. “Smatram da država treba biti maksimalno izvan toga, eventualno toliko da bi pružila potporu i dala okvir za poticanje inovativnosti”, kaže Oreščanin.

O svemu se razgovaralo i na Digital Transformation Conferenceu u Zagrebu. Državni tajnik MINGO-a Mario Antonić izjavio je da Vlada kreće u povezivanje Strategije pametne specijalizacije s gospodarstvom i da su inovacijska vijeća put u tom smjeru. Pozvao je i gospodarstvenike da se uključe u njihov rad. “Naglasak će biti na pet područja - prehrani, mobilnosti, sigurnosti, farmaceutici i energetici, ali i 13 potpodručja”, kaže.

Temu čekanja na digitalnu transformaciju, komentirao je i direktor OMNIAconsulta Boris Žitnik: “Političarima katkad nije u interesu da se provede digitalna transformacija. Procjenjuje se da se u ICT javnoj nabavi godišnje zamrači milijardu kuna. Oni koji su korisnici te javne nabave nemaju interes da se provede digitalna transformacija”, zaključuje Žitnik.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!