Mlake reakcije na Vijeće za inovacije

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2018. u 22:00
Dražen Oreščanin, bivši predsjednik CISExa 
i čelnik tvrtke Poslovna inteligencija, Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Reakcije poduzetnika na Vladinu najavu pokretanja Vijeća za inovacije nisu bile pretjerano optimistične.Uglavnom nam o tome nisu ni željeli javno, upućivali su nas na rasprave koje se na tu temu vode na Facebooku, a one su u najvećoj mjeri sarkastične.

Dražen Oreščanin, bivši predsjednik CISExa i čelnik tvrtke Poslovna inteligencija nema nikakvih očekivanja od Vijeća. “Prema dosadašnjim rezultatima Vlade na gospodarskom planu i svim mogućim padovima na ljestvicama konkurentnosti mislim da je dokazano da se ne ide u dobrom smjeru, tako da ne vidim što će jedno novo vijeće tu promijeniti”, kaže. Dodaje da u Hrvatskoj na nizu primjera u znanosti i gospodarstvu možemo vidjeti da imamo inovacijskog potencijala, ali i praktično dokazane inovativnosti. “Međutim, te inovativnosti nema u ministarstvima, tijelima državne uprave, sindikatima i ostalim najavljenim članovima Vijeća za inovacije”, tvrdi. Ističe da, 
ako će se raditi nešto za inovacije, onda u to trebaju biti uključeni svi segmenti koji su se pokazali inovativnima. “Smatram da država treba biti maksimalno izvan toga, eventualno toliko da bi pružila potporu i dala okvir za poticanje inovativnosti”, kaže Oreščanin.

O svemu se razgovaralo i na Digital Transformation Conferenceu u Zagrebu. Državni tajnik MINGO-a Mario Antonić izjavio je da Vlada kreće u povezivanje Strategije pametne specijalizacije s gospodarstvom i da su inovacijska vijeća put u tom smjeru. Pozvao je i gospodarstvenike da se uključe u njihov rad. “Naglasak će biti na pet područja – prehrani, mobilnosti, sigurnosti, farmaceutici i energetici, ali i 13 potpodručja”, kaže.

Temu čekanja na digitalnu transformaciju, komentirao je i direktor OMNIAconsulta Boris Žitnik: “Političarima katkad nije u interesu da se provede digitalna transformacija. Procjenjuje se da se u ICT javnoj nabavi godišnje zamrači milijardu kuna. Oni koji su korisnici te javne nabave nemaju interes da se provede digitalna transformacija”, zaključuje Žitnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close