Ministarstvo poduzetnicima štedi 1,5 milijardi kuna

Autor: Večernji list , 21. siječanj 2017. u 11:21
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlasnicima tvrtki i zaposlenicima uskoro dostupni besplatni prilagođeni online OiRA alati za izradu procjene rizika.

Ministrica Martina Dalić najavila je da će do kraja godine srezati administrativne i neporezne troškove poduzetnika za 1,5 milijardi kuna.

U akcijskom planu za ovu godinu ministričin glavni oslonac u stvaranju prostora za uštede jest Vitomir Begović, nekadašnji sindikalac, šef Gospodarsko-socijalnog vijeća i kadrovski direktor Agrokora, a sada ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. Unutar spomenutih 1,5 milijarde kuna, najveće pretpostavljene uštede od 1,3 milijarde kuna odnose se upravo na troškove poduzetnika vezane uz sigurnost rada i zdravstvenih kontrolnih pregleda.

Zavod s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu već neko vrijeme priprema besplatnu aplikaciju za izradu procjene rizika koju prema Zakonu o zaštiti na radu moraju imati sve tvrtke. Prva verzija besplatnog vodiča za procjenu rizika dostupna je na stranicama Zavoda,  s drugim edukativnim brošurama nacionalne kampanje "STOP ozljedama na radu".

Ministarstvo gospodarstva smatra da poslodavci godišnje na izradu studije procjene rizika u njihovim tvrtkama troše oko 550 milijuna kuna. Nova aplikacija prvenstveno je namijenjena poslodavcima koji imaju do 50 zaposlenih, a Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da će njezinim korištenjem poduzetnici uštedjeti pola milijarde kuna! Ta svota predstavlja svaku treću kunu ukupne planirane uštede u ovoj godini. Zavod je s EU-OSHA potpisao Memorandum, te se OiRA alati upravo kroatiziraju i prilagođavaju hrvatskim potrebama.

OiRA je izvorno nizozemski projekt koji se posljednjih šest godina prenosi na sve države članice EU. Prilagođeni on-line OiRA alati za izradu procjene rizika moraju biti besplatni, a vlasnici tvrtki ili zaposlenici, morat će izdvojiti vrijeme i trud da na temelju pripremljenih predložaka izrade vlastite procjene rizika. Ministarstvo procjenjuje da će se godišnji izdaci poslodavaca za zaštitu na radu s 4,4 milijarde kuna spustiti na 3,1 milijardu kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 22.01.2017. u 19:59
avod je s EU-OSHA potpisao Memorandum, te se OiRA alati upravo kroatiziraju i prilagođavaju hrvatskim potrebama.

Hvala vladi . Bez OiRA smo jedva funkcionirali . Samo naprijed , nabavite nam još besplatnih aplikacija. Bilo bi dobro da imamo i aplikaciju za procjenu rizika od vremenske prognoze. Ne treba slušati ove nezahvalne komentatore koji ne razumiju što im je najpotrebnije . I ako nam uz OirA možete još nabaviti i OiRB i OiRC.

Konkretna pomoć države sastoji se od:
– smanjenja poreza i doprinosa / svih vrsta/
– smanjenja naknada / svih vrsta/
– javnobilježničkih usluga / svih vrsta/
– urednost plaćanja prema partnerima /svima jednako/
– manje kamate u bankama,
– i u tom smislu…… a ovo, što oni misli da nam pomažu je bez veze..
To oni SEBI POMAŽU, jer dio javnih poduzeća – treba te PROCJENE RIZIKA, i revizori im to traže,
a oni koji rade s državom- državne tvrtke oderu !…
I sad …..ko fol, oni pomažu nama…

Jedino bi pravilno bilo da donesu odluku da će sve poreze , sva davanja bez obzira kako se zvali , sve harače , sve štibre , sva neporezna davanja , ….odmah , isti tren , svima , i malim i velikim tvrtkama , smanjiti za 10 %.

Šta mojoj tvrtci znaći što će pojeftiniti neporezna davanja na helikoptere kada to moja tvrtka neće plaćati još 100 godina ?

Pa, kakve su to opet GLUPOSTI !?

Kakva procjena rizika ..već sam zaboravila gdje mi je taj skup papira od prije 8 godina, koju me tražio
inspektor ..? Sad opet to moram vaditi van ?
Platiti Zavodu za ispitivanje ? Šta opet hoće ?

Realni sektori do 50 zaposlenih su u Hrvatskoj : TRGOVINA, USLUŽNE DJELATNOSTI – OPG-ovi,
male IT tvrtke, privatni vrtići, privatne škole, privatne ambulante,
Proizvodnja je pokrivena Pravilnicima o zaštiti na radu…i TO SVAKA DJELATNOST POSEBNO.
Što sad opet hoće?

Kakvi su rizici oko tih djelatnosti ? Minimalni…

S čim se ova Vlada bavi- to nije normalno.

Smanjite svoje obaveze na 60 dana / s 210/ dana …Tako ćete nam pomoći!

New Report

Close