Ministar Tolušić najavljuje jednostavniju proceduru prijave za sredstva iz EU za male poduzetnike?

Autor: Maria Mrvelj , 29. ožujak 2016. u 22:00
Anny Brusić, HUP - Udruga malih i srednjih poduzetnika

Anny Brusić to vidi kao pozitivnom odlukom jer su prošlogodišnje procedure bile prezahtjevne.

Smatramo to pozitivnom odlukom. Prošlogodišnje iskustvo pokazalo se jako lošim. Te procedure bile su mukotrpne, dugotrajne, komplicirane, jednostavno prezahtjevne, tako je zbog krive kuverte ili žiga više od 80 posto prijava otpalo u samom startu. Zbog tih administrativnih sitnica nije se čak niti ulazilo u sam sadržaj projekta.

Mi podržavamo ovo pojednostavljenje iako znamo da će i dalje biti zahtjevno, bit će to izazov za poduzetnike. Možda ih to napokon potakne na korištenje dodatnih sredstava. Dosadašnje administrativne barijere zaista nemaju svrhu.

Što očekujete od ovog pojednostavljenja, hoće li doći do gospodarskog jačanja i povećanja konkurentnosti?
Očekujemo veći broj projekata i prijava, te ohrabrenje i volju poduzetnika za dodatnim izvorima financiranja. Možda će se mnogi napokon odlučiti na subvencije iz europskih fondova upravo zbog tog pojednostavljenja. Povećanje projekata sigurno će se odraziti na konkurentnost i gospodarsko jačanje, ali to je sve proces. Na značajnije rezultate treba pričekati. Promjene traju. 

Koji su dosad bili nedostaci pristupa EU fondovima?
Najveća zamjerka definitivno su spomenute administrativne barijere u proceduri. Društvo i institucije koje pomažu malim i srednjim poduzetnicima, baš kao i mi, također se trebaju više angažirati i potruditi oko ovakvih procesa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close