Michelinova zvjezdica podiže prihode, ali i troškove restorana

Autor: Marta Duić , 06. veljača 2017. u 14:13
Vrh domaćeg kulinarstva oduševljen, ali upozorava da očekivanja rastu/Shutterstock

Dolazak Michelina je velika stvar za hrvatsku gastronomiju, slažu se svi naši sugovornici.

Nakon što je Hrvatska dobila prvi restoran s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, koju je osvojio rovinjski Monte, renomirani hrvatski chefovi i gastronomski autoriteti  za Poslovno dnevnik komentirali su značaj tog  priznanja za nacionalnu gastronomiju, ali i za poslovanje restorana kao izuzetno delikatnog i nepredvidljivog ugostiteljskog biznisa.

 

Ivanišević

Naša tradicija i svjetski priznati chefove zaslužni su za ovo veliko gastronomsko priznanje.

 "Michelinova zvjezdica, pozitivno utječe na restoran, na lokaciju, regiju, pa i na makro destinaciju. Podiže standarde u samom objektu, očekivanja su veća, sad se sve gleda kroz drugu prizmu.  Što se prometa tiče, sve ovisi o menadžmentu restorana. Prihod i rezervacije će se naravno povećati, ali isto tako i troškovi", tumači hrvatski chef svjetskog glasa Zdravko Perić. Bit će, veli, i pritiska na osoblje u smislu očekivanja.  "Uvijek je teže ponoviti uspjeh nego doći do njega. Nadam se da će pozitivnog utjecaja biti i na popularizaciji same industrije i da će se više mladih odlučiti za ovaj posao, jer nam već nedostaje veliki broj kvalitetnih djelatnika.

 

Novak

Ovo je prvi korak u stvaranju svijesti o važnosti uloge gastronomije u sektoru turizma.

Vjerujem u kolege iz restorana Monte, čestitam im te im želim da tako i nastave. Ova prva zvjezdica će pozitivno utjecati i na imidž naše zemlje u vidu gastro destinacije. Dugoročno gledano, vrata su nam otvorena i mjesta ima, naravno za najbolje˝, tvrdi Perić. Tom Novak, vlasnik zagrebačke Mundoake, smatra kako će prva zvjezdica imati ogroman utjecaj na našu gastronomiju i zemlju, jer je Michelin sinonim kvalitete.  

 

Miloš

Zvjezdica donosi veći posao i promet, ali s njom dolazi i veća odgovornost i rizik.

"Ovo je samo prvi korak u stvaranju svijesti o važnosti uloge koju gastronomija igra u sektoru turizma. Ta dva elementa su neodvojiva, jer je riječ o temeljnim elementima iskustva svakog gosta. Ovo priznanje bi nam trebalo biti motivacijski faktor za gastro sektor unutar turizma te poticaj da se više orijentiramo na kvalitetu i kreativnost.

 

Perić

Nadam se da će se više mladih odlučiti za ovaj posao, jer nam već nedostaje dobrih djelatnika.

Michelinova prisutnost u Hrvatskoj je nedvojbeno katalizator koji potiče svijest o važnosti kulinarstva i ljudskog potencijala u tome", poručuje Novak. Belizar Miloš, vlasnik i chef u Agavi, tvrdi kako zvjezdica zasigurno donosi veći posao i promet, ali s njom dolazi i veća odgovornost i rizik. "Dolazak Michelina je velika stvar za hrvatsku gastronomiju i svi koji su dobili preporuku se moraju još više truditi da ostanu u vodiču, a nikako da im se dogodi korak unazad˝, smatra Miloš  Teo Ivanišević, chef bistroa Apetit, tvrdi da su naša tradicija i svjetski priznati chefove zaslužni za ovo veliko priznanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close