Menadžment mora podržati investiranje u energetsku učinkovitost

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2016. u 22:00
Vedran Krstulivić s Energetskog instituta Hrvoje Požar/M. Prpić/PIXSELL

Porast blagostanja u društvu dovodi do povećanja potrošnje energije pa treba naći nova rješenja.

Kada se promatra potrošnja energije u nekoj zemlji, tada je fokusu industrija jer je ona glavni potrošač, kazao je Vedran Krstulović s EI Hrvoje požar na prezentaciji 'Energetska učinkovitost u industrijskoj proizvodnji' u sklopu Energy Investment Foruma 2016. u utorak u Zagrebu.

U Hrvatskoj ukupna potrošnja nije (pre)velika. Kao primjere ekstrema navodi Island na kojem je potrošnja direktno povezana s velikih izvora energije, primarno geotermalnim. Porast blagostanja u društvu je diretno povezana s neminovnim rastom energije te zato globalno moramo promišljati što poduzeti. "U industriji je globalno pala potrošnja energije 2012. u odnosu na 2005. za 14 posto. Najveći razlog je kriza i pad proizvodnje. U Hrvatskoj je pala bitno,  preko 20 posto", kazao je Krstulović. Uobičajeni pokazatelj za energetsku učinkovitost je ODEX indeks, ponderirani prosjek više pokazatelja. Niža vrijednost znači da je došlo do pogoršanja energetske učinkovitosti.

Za Hrvatsku i Sloveniju kretanja su vrlo slična kao i u ostatku Europe. Potrošnja energije ovisi o stupnju rasta ekonomije; ako se nalazimo na početku perioda rasta uz izvjestan budući rast potrošnje, sad je moment da se sustavno pozabavimo time. Za industriju je najznačajnije da ako tvrtka dobro posluje, menadžment je otvoreniji za investiranje u energetsku učinkovitost, a kad nije tako tvrtka ima druge prioritete. Tvrtke koje se odluče na ulaganja u učinkovitost su konzervativne i oslanjaju se na provjerena, tradicionalna i pouzdana tehnološka rješenja, a kad se predlažu rješenja za podizanje energetske učinkovitosti, uvijek je bitno navesti reference.

Problema je niz, pokazalo je istraživanje. Tvrtke koje se žele prijaviti za sredstva EU suočene su sa složenom papirologijm, pa je korištenje tih potpora na tenderima uglavnom rezervirano za bogate koji si mogu priuštiti konzultante. Država više mora podržavati tvrtke smanjenjem poreza te nagrađivanjem tvrtki koje dokažu energetsku uštede, a potrebna je i daljnja nadogradnja zakonodavnog okvira. Posebno su u procesu važne banke koje jesu zainteresirane za financiranje, no problem su jamstva. Potrebna je dobra komunikacija jer za razumijevanje projekta bankarima su potrebni vanjski eksperti. Država, s druge strane, treba pojednostavniti procedure te razjasniti mjere i potpore. I konačno, tvrtke unutar sebe moraju raditi na povećanju svijesti o uštedama i energetskoj učinkovitosti, a sama industrijska zajednica se mora boriti za svoje interese.

Komentirajte prvi

New Report

Close