Međimurski poučak: isplati se ulagati u prijateljstvo s investitorima

Autor: Darko Bičak , 10. studeni 2015. u 22:00
Foto: Vjeran Žganjec Rogulja/PIXSELL

Župan Posavec najavljuje da će krenuti u postupak otvaranja nove tehničke škole u Murskom Središću.

Ako se neki investitor osjeća dobrodošlim kad je prvi put kod vas, to je pola posla u privlačenju njegova ulaganja, kazao je Franjo Makovec, načelnik Svetog Martina na Muri, na panel diskusiji "Globalni trendovi u lokalnom okruženju – Prednosti i prepreke investiranju u Općini Sveti Martin na Muri i Međimurskoj županiji".

 

Rajf

Kad sam došao načelniku Makovcu, rekao mi je: Biraj, cijela zona ti je na plahti

Gospodarska zona u Sv. Martinu je među najrazvijenijima u Međimurju te postoji stalna potreba za njezinim širenjem. "Imamo prijateljski odnos prema investitorima, pružamo im maksimalnu pomoć", ističe Makovec.  Prva tvrtka koja je 2001. došla u gospodarsku zonu Sv. Martin je Te-Pro iz sastava austrijske metalurške grupacije, najpoznatija po programu dijelova podvozja za vlakove i tračna vozila. Oko 97% njihove proizvodnje završava u izvozu. Iako je dio grupe Ferrotechnik, tvrtka u Hrvatskoj posluje samostalno te zapošljava više od 250 ljudi. Kako objašnjava direktor Zlatko Rajf, Te-Pro je nastao prije 10-ak godina.

 

Vnuk

Problem je što ne možete platiti radnika koliko to mogu tvrtke u Austriji npr., pa mi educiramo radnika, a on onda ode

"Ferrotechnik iz Graza je u jednom trenutku shvatio da u Austriji nema više prostora za širenje jer jednostavno nema dovoljno radne snage. Bilo je raznih opcija, a kako sam ja od početka 90-ih bio zaposlen i napredovao u toj tvrtki, doveli smo je u Hrvatsku. Budući da sam ja iz Murskog Središća, prvotna želja mi je bila da tvornicu dovedem u svoje mjesto. No, uvjeti koje je nudila  tada nova zona u Sv. Martinu bili su kvalitetni i mi smo došli ovdje. Kad sam došao načelniku Makovcu, rekao mi je: Bir- cijela zona ti je na plahti. Bili smo prvi investitor i imali smo mjesta koliko želimo: dosad smo sagradili sedam hala, a u planu su i daljnje investicije", kaže Rajf. I ta tvrtka ima problema s radnom snagom, što pokušavaju riješiti suradnjom sa srednjim školama, koje im uglavnom izlaze u susret i formiraju razrede traženih metalaca.

 

97posto

proizvodnje izvozi TE-Pro

Mjesto u toj gospodarskoj zoni našao je i Michael Vnuk, povratnik iz Njemačke, koji je 1998. u obiteljskoj garaži otvorio tvrtku Vnuk, specijaliziranu za izradu PVC i aluminijske stolarije. Danas ima 68 radnika, a više od polovice proizvodnje plasira na zapadnoeuropsku tržište. "Sav naš materijal uzimamo od Salamandera, što je jamstvo kvalitete. Zbog velikih poslova na njemačkom tržištu otvorili smo tvrtku u Münchenu", kaže Vnuk. Za Sveti Martin na Muri se odlučio jer su njegovi roditelji podrijetlom iz tog kraja. Iako je zadovoljan uvjetima koje je imao pri razvoju biznisa, sad se žali na nedostatak novog prostora za širenje. I njemu problem predstavlja kvalificirana radna snaga. Stoga zapošljava radnike tehničke struke koje onda doškolovava u Njemačkoj.

 

Križaić

Trebamo uvjeriti djecu i roditelje, da su metalurška zanimanja perspektivna

"Problem je što ne možete platiti radnika koliko to mogu tvrtke u Austriji ili Njemačkoj, pa nam se sve češće događa da mi educiramo radnika, a on onda ode od nas. To je neminovnost slobodnog tržišta", navodi Vnuk. Da bi se trebalo više poraditi na obrazovanju kadra koji je potreban gospodarstvu, smatra i Mladen Križaić, predsjednik HGK Županijske komore Čakovec. Kaže da se u školskom sustavu uglavnom prihvaćaju zahtjevi poduzetnika. "Kad je pala industrijska proizvodnja, metalurška zanimanja postala su neatraktivna. Sad se situacija promijenila i trebamo uvjeriti djecu, i roditelje, da su ta zanimanja perspektivna", kaže Križaić.

 

Blajić

U Međimurju je gostoljubivost kućni odgoj i široko je rasprostranjena, takvi su zaposlenici gdje god radili

Župan Matija Posavec najavljuje da će odmah nakon formiranja nove Vlade krenuti u postupak otvaranja nove tehničke škole u Murskom Središću koja bi trebala zadovoljiti sve veće potrebe metalaca. Nešto manjih problema s kadrom ima Branimir Blajić, generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin. Njihove potrebe zadovoljava srednja turistička škola u Prelogu. "Iako sam ja Dalmatinac, moram priznati da me ugodno iznenadilo Međimurje. Ovdje postoji puno manja potreba za školovanjem bazičnih kadrova u turizmu. Naime, ovo je regija gdje je gostoljubivost dio kućnog odgoja, pa su takvi i zaposlenici gdje god radili", kaže Blajić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close